Ασφαλιστικές: Πουλάνε Ελλάδα, αγοράζουν εξωτερικό!

Ασφαλιστικές: Πουλάνε Ελλάδα, αγοράζουν εξωτερικό!
70 / 100 SEO Score

Οι ασφαλιστικές εταιρείες -που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος -μειώνουν σταδιακά κατά τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των επενδύσεών τους σε εγχώρια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, ανεβάζοντας παράλληλα τις θέσεις τους σε τίτλους του εξωτερικού.

Για παράδειγμα, από το  σχετικό δελτίο τύπου της Τραπέζης της Ελλάδος προκύπτει ότι κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο, οι ασφαλιστικές εταιρείες μείωσαν τις τοποθετήσεις τους στην Ελλάδα (καταθέσεις, χρεωστικοί τίτλοι, αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές) κατά 121 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα ανέβασαν τις αντίστοιχες επενδύσεις τους στο εξωτερικό κατά 254 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως σε καθαρές αγορές ομολόγων των λοιπών χωρών της ζώνης του ευρώ, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από ρευστοποιήσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Η εικόνα όμως του δεύτερου φετινού τριμήνου δεν είναι συγκυριακή. Αν συμπεριλάβουμε και το πρώτο τέταρτο της χρονιάς, τότε προκύπτει πως το πρώτο μισό του 2024 οι ίδιες ασφαλιστικές εταιρείες ανέβασαν τις επενδύσεις τους σε τίτλους εξωτερικού κατά 652 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τις ελληνικές κατά 219 εκατ. ευρώ (αθροιστικά +433 εκατ. ευρώ).

Ακόμη πιο χαρακτηριστική όμως είναι η σύγκριση με τα στοιχεία των προηγούμενων ετών. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της TτΕ, στις 30 Ιουνίου του 2024 τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών σε ό,τι αφορά καταθέσεις, χρεωστικούς τίτλους, αμοιβαία και μετοχές αποτελούσαν μόλις το 30,3% των συνολικών (βλέπε στοιχεία πρώτου παρατιθέμενου πίνακα). Το ίδιο ποσοστό είχε διαμορφωθεί σε 32,9% στο τέλος του 2023, σε 36,4% στο τέλος του 2022, σε 38,4% στο τέλος του 2021 και σε 43,1% στις 30/6/2022. Με άλλα λόγια, το ισοζύγιο γέρνει σε βάρος των ελληνικών assets εδώ και χρόνια.

ΠΗΓΗ