Για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και το τοπίο που διαμορφώνεται μετεκλογικά μίλησε στον FOCUS FM 103.6 και τη Δέσποινα Μποτίτση η δικηγόρος, Αριάδνη Νούκα.
Αναφορικά με το τι ίσχυε προεκλογικά με τους πλειστηριασμούς, η κ. Νούκα απάντησε:
«Συνεχίστηκαν κανονικά. Υπήρξε μια άτυπη συμφωνία μεταξύ τραπεζών και servicers να μη βγουν σε πλειστηρισμό μερικά ακίνητα χαμηλής αξίας για ευνόητους, προεκλογικούς λόγους, γιατί το κόστος ήταν μεγάλο. Πλέον, επανήλθαμε σε… κανονικούς ρυθμούς πλειστηριασμών»
«Μέχρι τις 31 Ιουλίου που επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα σχετικά νούμερα. Πλέον δεν είναι μόνο οι τράπεζες και τα funds, αλλά και η ΑΑΔΕ, που μπορεί να κάνει κατασχέσεις όπως ανακοινώθηκε προεκλογικά»
Για τις δυσκολίες που θα υπάρξουν από Σεπτέμβριο και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να λάβει η Πολιτεία είπε:
«Πιστεύω ότι το κεντρικό ζήτημα που θα απασχολήσει από Σεπτέμβριο θα είναι η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους. Και όταν λέμε ιδιωτικό χρέος εννoούμε το χρέος των Ελλήνων πολιτών εννoούμε funds, δάνεια δηλαδή, χρέη στα ταμεία. Γιατί κοντά στα 4.500.000 εκατομμύρια έχουν ιδιωτικό χρέος σε Δημόσιο, τράπεζες κλπ. Πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση για διευθέτηση της κατάστασης, γιατί δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη»
«Έρχεται κι άλλη επιτοκιακή αύξηση μέσα στον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο όμως, κάτι που είναι δεδομένο.Θα δημιουργηθούν κι άλλα κόκκινα δάνεια. Το πρόβλημα “σέρνεται” εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον», συμπλήρωσε.
«Η Χαλκιδική είναι μια περιοχή που όχι μόνο βγαίνουν μαζικά ακίνητα στον πλειστηριασμό, αλλά και τα παίρνουν από τον πλειστηριασμό. Ακριβώς επειδή είναι τουριστική περιοχή. Δηλαδή, δεν αφήνουν ούτε το πιο μικρό σπίτι να ματαιωθεί ο πλειστηριασμός επειδή δε βρέθηκε ο αγοραστής»
«Έχουμε μεγάλη δυσκολία σε τέτοια μέρη να κάνουμε και ρυθμίσεις. Μόνο μέσω της δικαστικής οδού μπορούν διακοπούν οι πλειστηριασμοί. Υπερήλικο ζευγάρι, 84 και 82 ετών, είχαν σπίτι στη Σάρτη, που βγήκε σε πλειστηριασμό για οφειλή 20 χιλιάδων ευρώ που με τις αυξήσεις έγινε 34 χιλιάδες. Δε μπορούσαν να κάνουν ρύθμιση αυτό το ποσό;», κατέληξε, αναδεικνύοντας το αυστηρότατο καθεστώς που επικρατεί, ειδικά στις τουριστικές περιοχές.