Αριάδνη Νούκα: Το νομοσχέδιο δεν λύνει τα προβλήματα που παρατηρούνται στον Εξωδικαστικό

Αριάδνη Νούκα: Το νομοσχέδιο δεν λύνει τα προβλήματα που παρατηρούνται στον Εξωδικαστικό
68 / 100

Για το νέο νομοσχέδιο που αφορά στα κόκκινα δάνεια μίλησε στον Talk Radio 98.9 και τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Φοίβο Κλαυδιανό η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα το οποίο όπως είπε παρουσιάζει θετικά και αρνητικά στοιχεία.

Η κ. Νούκα έκανε ειδική αναφορά στο πλαίσιο λειτουργίας των servicers όπου πλέον υποχρεώνονται σε διαφανείς και άμεσες επικοινωνίες με τους δανειολήπτες , εντός 30 ημερών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αντιμετωπίζουν διοικητικές κυρώσεις που αγγίζουν ακόμα και τις 500.000 ευρώ, επιπλέον δεν θα μπορούν να συμπεριφόρονται προσβλητικά έναντι των δανειοληπτών.. Πάντως η κ. Νούκα υπογράμμισε ότι της επιβολής κυρώσεων θα προηγείται καταγγελία από τον δανειολήπτη.

Όπως διευκρίνησε η κ. Νούκα, η διαδικασία της καταγγελίας από τον δανειολήπτη, είναι απλή και άμεση και δεν χρειάζεται νομική συνδρομή, μάλιστα χαρακτήρισε το συγκεκριμένο μέρος του νομοσχεδίου ως θετικό, πλην όμως υπενθύμισε την υποχρέωση της χώρας μας να ενσωματώσει ευρωπαικές οδηγίες για τη λειτουργία των servicers.

Η Αριάδνη Νούκα, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δεν λύνει τα προβλήματα που παρατηρούνται στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αφού οι τροποποιήσεις δεν αφορούν όλους τους δανειολήπτες του εξωδικαστικού μηχανισμού αλλά μόνο τους ευάλωτους, αφού υποχρεώνει τους servicers να αποδεχτούν την πρόταση που θα βγάλει ο αλγόριθμος, εάν δεν την δεχτούν έχουν πρόβλημα «οι ευάλωτοι προστατεύονται, όμως με τους υπόλοιπους τι θα γίνει;» αναρωτήθηκε.

«Έχει εκδοθεί απόφαση πριν απο δυο εβδομάδες η οποία έκρινε τη συμπεριφορά του servicer ανέντιμη γιατί δεν μπήκε καν στη διαδικασία να ανεβάσει στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού, τις οφειλές του δανειολήπτη» συνεχίντας η κ. Νούκα διευκρίνησε πως παρά τις πολλές οχλήσεις της δανειολήπτριας προς τον servicer να αναρτήσει τα στοιχεία της ώστε να ενταχθεί στον εκωδικαστικό μηχανισμό (σ.σ η δανειολήπτρια πληρούσε τις προυποθέσεις για την ένταξή της ) με αποτέλεσμα η διαστική απόφαση να κρίνει καταχρηστικό τον πλειστηριασμό στο ακίνητο της δανειολήπτριας και να επιρρίψει ευθύνες στον servicer πως ήθελε να πλειστηριάσει την α΄κατοικία της δανειολήπτριας και να εισπράξει πολύ πιο γρήγορα το ποσό.

ΠΗΓΗ