Από Νοέμβριο οι τριπλοί έλεγχοι και διπλάσια πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα

 16/07/2024    03 : 03 : 08
autokinita dromos
66 / 100

Τον Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα τα οποία υπολογίζονται από την ασφαλιστική αγορά σε 550.000 «κινητές βόμβες», με τους υπαίτιους να απειλούνται με πρόστιμα, 250 -500 και 1.000 ευρώ, αν πρόκειται για δίκυκλο, ΙΧ, ή λεωφορείο-φορτηγό, ενώ οι έλεγχοι θα είναι τριπλοί στους παραβάτες επιπλέον για ΚΤΕΟ και Τέλη Κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ασφαλιστικής αγοράς μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν συνδεθεί και να βρίσκονται on line τα συστήματα του υπουργείων Συγκοινωνιών, Οικονομίας και ΕΑΕΕ, με την τελευταία να δίνει τα στοιχεία των ανασφάλιστων ώστε να επιβάλλονται τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Τι αλλάζει και πως θα λειτουργεί το νέο σύστημα

Εκτός από τον τρόπο ελέγχου, αλλάζει και ο τρόπος επιβολής των κυρώσεων, ώστε να μη μένει ανεφάρμοστο το μέτρο. Σήμερα οι παραλείψεις ασφάλισης οχημάτων, εντοπίζονται μόνο από τυχαίους επιτόπιους ελέγχους της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αντιθέτως οι ποινές και τα πρόστιμα που είχαν προκύψει από τη ηλεκτρονική διασταύρωση δεν ανάγκαζαν τελικά τους παραβάτες να συμμορφωθούν.

Το αποτέλεσμα ήταν να συνεχίζουν χιλιάδες οχήματα να κυκλοφορούν ανασφάλιστα με υψηλό κίνδυνο για την ασφαλή οδική κυκλοφορία. Με βάση στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τουλάχιστον 500.000 οχήματα κυκλοφορούν σήμερα ανασφάλιστα.

Ο νέος μηχανισμός εντοπισμού ανασφάλιστων οχημάτων θα μπορεί να εντοπίζει άμεσα ποια είναι αυτά και οι ιδιοκτήτες τους. Με το νέο ισχύον πλαίσιο, καταργείται το άρθρο 5α του Π.Δ. 237/1986, το οποίο καθορίζει μέχρι σήμερα τις διαδικασίες εντοπισμού ανασφάλιστων οχημάτων.

Πρόκειται για ρύθμιση που δεν εφαρμόστηκε στην πράξη ουσιαστικά ποτέ, λόγω της επιχειρησιακής αδυναμίας της Ελληνικής Αστυνομίας να επιβάλλει τις κυρώσεις που προβλέπονται (πρόστιμο έως 500 ευρώ) στους ιδιοκτήτες των οχημάτων, όπως προέκυπταν από τους καταλόγους που έστελνε η ΓΓΠΣ.

Με το σύστημα αυτό, θα έπρεπε να γίνονται διασταυρώσεις δύο φορές το χρόνο από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ.

Όσοι πιάνονται στην τσιμπίδα, πρέπει μέσα σε 15 μέρες να συνάψουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο καταβάλλοντας και ειδικό πρόστιμο 250 ευρώ. Αν όμως δε συμμορφωθούν, η υπόθεση παραπέμπεται στην Ελληνική Αστυνομία για τα περαιτέρω (αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και υψηλότερο χρηματικό πρόστιμο).

Ωστόσο η Αστυνομία δεν μπορούσε να κυνηγάει 300.000 ιδιοκτήτες για να τους επιβάλει τις κυρώσεις, με συνέπεια τα οχήματα να συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανασφάλιστα ακόμα και αν είχαν εντοπιστεί οι ιδιοκτήτες τους.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}