Από κόσκινο 8.500 υποθέσεις υποθέσεις φοροδιαφυγής

 14/04/2024    04 : 41 : 05
ααδε
62 / 100

«Ηλεκτρονικά οδοφράγματα» στη φοροδιαφυγή και στο «μαύρο χρήμα» με «hi – tech» εργαλεία και τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, στήνει η ΑΑΔΕ καθώς 8.500 φάκελοι με βαριές υποθέσεις φοροδιαφυγής έχουν μεταβιβαστεί για περαιτέρω έρευνα στην Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν το διάστημα των ετών 2016-2020 και οι οποίες ελέγχονται στο πλαίσιο της διακίνησης «μαύρου χρήματος» καθώς το συνολικό ποσό στο οποίο αφορούν ξεπερνά τα 14 δισ. ευρώ ή το 7% του ΑΕΠ.

Το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης έγινε με την διακήρυξη του έργου που θα υλοποιηθεί με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης. Σημειώνεται ότι πολλές χώρες στην Ε.Ε. χρησιμοποιούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα εφαρμοσθεί στο σύνολο της φορολογίας καθώς θα καλύπτει περιπτώσεις απάτης στο φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, σε δασμούς , ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενδοομιλικές απάτες κ.λ.π.

Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί δεδομένα από μία τεράστια δεξαμενή πληροφοριών και στοιχείων για τα εισοδήματα, την ακίνητη και κινητή περιουσία, τις δαπάνες, τις συναλλαγές, τις τραπεζικές και χρηματιστηριακές κινήσεις.

Με αυτό τον τρόπο οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έχουν πλήρη εικόνα για την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των υπόχρεων αλλά και του οικονομικού προφίλ των επιχειρήσεων αντιπαραβάλλοντας αυτά τα δεδομένα με τις δηλώσεις που έχουν υποβάλλει στην εφορία όπου και θα διαπιστώνεται αν είναι ειλικρινείς ή αποκρύπτουν φορολογητέα ύλη.

Παράλληλα σε συνεργασία με το προσωπικό της ΑΑΔΕ θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν διάφορες περιπτώσεις χρήσης με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης ως προς την είσπραξη δημοσίων εσόδων, τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, της απάτης και της αισχροκέρδειας.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}