Αποζημίωση-μαμούθ διεκδικεί η Nexo από τη Βουλγαρία

 24/04/2024    09 : 36 : 03
βουλγαρια
70 / 100

Η Nexo, η πλατφόρμα αγοραπωλησιών και δανεισμού κρυπτονομισμάτων, διεκδικεί αποζημίωση-μαμούθ, ύψους 3 δισ. δολ. από το βουλγαρικό δημόσιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγωγή που έχει κατατεθεί ποτέ κατά του βουλγαρικού κράτους.

Ο λόγος αφορά τις άδικες κατηγορίες εναντίον της από τις βουλγαρικές αρχές. Από ό,τι ισχυρίζεται, η ποινική έρευνα που διεξήγαγαν εναντίον της αμαύρωσαν τη φήμη της και υποβάθμισαν την αξία των μετόχων, σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στο Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών (ICSID) της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το ICSID είναι ένα διεθνές ίδρυμα διαιτησίας με έδρα την Ουάσιγκτον, το οποίο χειρίζεται διαφορές μεταξύ διεθνών επενδυτών και κρατών.

Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2023, όταν Βούλγαροι εισαγγελείς πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της Nexo AG στη Σόφια, κατηγορώντας τους ιδρυτές της για αδικήματα που περιλάμβαναν συμμετοχή σε ομάδα οργανωμένου εγκλήματος, ξέπλυμα χρήματος, διάπραξη φορολογικής απάτης και απάτης υπολογιστών.

Όπως ισχυρίζονται από τη Nexo, οι κατηγορίες αποδείχθηκαν αβάσιμες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε αίτημα τερματισμού της παρακολούθησης από την εισαγγελία της Βουλγαρίας εναντίον τους, επειδή δεν υπήρξαν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ενοχή της.

Παρ’ όλα αυτά έχουν υποστεί τεράστια ζημιά, επειδή οι κατηγορίες ήταν η αιτία να ματαιωθούν τα σχέδιά τους για εισαγωγή στο αμερικανικό χρηματιστήριο (IPO) και στην ακύρωση της συμφωνίας για χορηγία σε μια πολύ γνωστή ομάδα ποδοσφαίρου με εκατοντάδες εκατομμύρια οπαδούς. Από την ICSID αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν το ύψος των ζημιών που επικαλείται η Nexo, όπως αναφέρει το Reuters.

Το υπουργείο Οικονομικών της Βουλγαρίας δήλωσε ότι έλαβε αίτημα για διαιτησία από το ICSID, το οποίο θα εξεταστεί από μια εξειδικευμένη διυπηρεσιακή επιτροπή που θα προτείνει στη συνέχεια τα επόμενα βήματα. Διευκρίνισε ωστόσο πως «η διερεύνηση του αιτήματος δεν θεωρείται με κανέναν τρόπο ως παραδοχή ως προς την ουσία οποιωνδήποτε αξιώσεων ή ως αποδοχή οποιασδήποτε διαιτητικής δικαιοδοσίας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ICSID έχει στραφεί εναντίον κρατών. Έχει προηγηθεί η απαίτηση αποζημιώσεων από εταιρείες στο Πακιστάν, στον Ισημερινό και στη Βενεζουέλα. Χώρες οι οποίες έχουν κληθεί να πληρώσουν δισεκατομμύρια ως αποζημίωση.

Από ό,τι φαίνεται, η συγκεκριμένη υπόθεση ήταν πολιτικά υποκινούμενη και αφορά ξεκαθάρισμα πολιτικών διαφορών. Συνιδρυτής της Nexo είναι ένας πρώην Βούλγαρος βουλευτής, ο Αντόνι Τρέντσεφ. Ο τότε επικεφαλής εισαγγελέας Ιβάν Γκέσεφ θεώρησε πως υπήρξε πολιτική σχέση της Nexo με το κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», επειδή πραγματοποιούσαν δωρεές στο κόμμα.

Το Reuters αναφέρει πως δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις υποτιθέμενες ζημιές της Nexo. Σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Τρέντσεφ αρνήθηκε να κατονομάσει δημόσια τις τράπεζες που είχαν λάβει οδηγίες για οποιαδήποτε εισαγωγή στο χρηματιστήριο ή ποιος ευρωπαϊκός ποδοσφαιρικός σύλλογος τερμάτισε τις συνομιλίες χορηγίας.

Η Nexo, η οποία ιδρύθηκε το 2018, έχει αποσύρει σταδιακά τις υπηρεσίες της στις ΗΠΑ από πέρυσι και συμφώνησε να πληρώσει 45 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει υποχρεώσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}