Απογειώθηκαν τα ενοίκια και στην Κρήτη

 19/04/2024    06 : 02 : 02
ακινητα1
63 / 100

Ενα σημαντικό «ράλι» στις μέσες τιμές ενοικίασης κατοικίας σημειώθηκε κατά τη σεζόν του 2022, κυρίως σε όλες τις μεγάλες αστικές περιοχές της Κρήτης και ειδικότερα το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της αγορά ακινήτων.

Η τεράστια ανάκαμψη του τουρισμού που βίωσε το νησί τη σεζόν του 2022 οδήγησε τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο νησί στο να επιλέξουν τη βραχυχρόνια μίσθωση των ακινήτων τους μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης ενώ ο αυξημένος αριθμός των επενδυτών από την βόρεια και δυτικής Ευρώπη, που επιλέγουν το νησί της Κρήτης για αγορά ακινήτων για μόνιμη ή εξοχική κατοικία μειώνει ακόμα περισσότερο την προσφορά κατοικιών προς ενοικίαση στο νησί.

Πάραλληλα, όπως επισημαίνε το news247.gr, σημαντικός παράγοντας που περιορίζει την προσφορά νεόδμητης κατοικίας στο νησί είναι η περιορισμένη οικοδομική δραστηριότητα εξαιτίας του ακόμα υψηλού κόστους των οικοδομικών υλικών στην αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές τάσεις των τελευταίων μηνών που κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ωθούν ακόμα περισσότερο τις τιμές των ενοικίων προς τα πάνω τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Τάσεις

Σε ότι αφορά τις τάσεις των ενοικίων στην Κρήτη υπήρξε καθολική άνοδος των μέσων τιμών ενοικίων στους νομούς του νησιού με το Λασίθι να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο για το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Στα Χανιά σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του 13,00% με τη μέση τιμή ενοικίασης να βρίσκεται στα 8,00 ευρώ ανά τ.μ., από τα 7,08 ευρώ ανά τ.μ., του τέταρτου τριμήνου του 2021.

Στο Ρέθυμνο σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του 6,60% με τη μέση τιμή ενοικίασης να βρίσκεται στα 8,18 ευρώ ανά τ.μ., από τα 7,67 ευρώ ανά τ.μ., του 2021.

Στο Ηράκλειο σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του 9,10% με τη μέση τιμή ενοικίασης να βρίσκεται στα 8,00 ευρώ ανά τ.μ., από τα 7,33 ευρώ ανά τ.μ., του τέταρτου τριμήνου του 2021.

Στο Λασίθι σημειώθηκε εντυπωσιακή άνοδος της τάξεως του 20,00% με τη μέση τιμή ενοικίασης να βρίσκεται στα 7,50 ευρώ ανά τ.μ., από τα 6,25 ευρώ ανά τ.μ., του 2021.

Παραδείγματα ενοικίασης ακινήτων

Σε ότι αφορά το πεδίο ενοικιάσεων κατοικιών στα αστικά κέντρα της Κρήτης βρίσκουμε ενδεικτικά:

Χανιά

Στα Χανιά, στην περιοχή του κέντρου, διαμέρισμα 108 τ.μ., δευτέρου ορόφου, δύο υπνοδωματίων να ενοικιάζεται στα 4.63 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Νέα Χώρα, διαμέρισμα 60 τ.μ., πρώτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 7.5 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Παχιανά, διαμέρισμα 55 τ.μ., τρίτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 10 ευρώ ανά τ.μ.

Ρέθυμνο

Στο Ρέθυμνο στην περιοχή του κέντρου, διαμέρισμα 87 τ.μ., πρώτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 8.62 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή του κέντρου, γκαρσονιέρα 32 τ.μ., πρώτου ορόφου, ενοικιάζεται στα 12.5 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Περιβόλια, γκαρσονιέρα 35 τ.μ., πρώτου ορόφου, ενοικιάζεται στα 8.57 ευρώ ανά τ.μ.

Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο, στην περιοχή του κέντρου, διαμέρισμα 90 τ.μ., τρίτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 6.44 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Μασταμπάς, διαμέρισμα 96 τ.μ., πρώτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 6.25 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Καμίνια, γκαρσονιέρα 35 τ.μ., ισόγεια, ενοικιάζεται στα 10 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Εσταυρωμένος – ΤΕΙ, γκαρσονιέρα 40 τ.μ., πρώτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 7.5 ευρώ ανά τ.μ.

Λασίθι

Στον Άγιο Νικόλαο, στην περιοχή του κέντρου, διαμέρισμα 35 τ.μ., πρώτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 10 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή του κέντρου, διαμέρισμα 85 τ.μ., πρώτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 11.76 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Ξηρόκαμπος, διαμέρισμα 45 τ.μ., πρώτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 9.33 ευρώ ανά τ.μ.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}