Απανωτά χαστούκια για την Ελληνική Δικαιοσύνη: Διεφθαρμένη λένε 7 στους 10 Έλληνες την ώρα που ο Ευρωπαίος Επίτροπος θέτει θέμα ανεξαρτησίας

 19/07/2024    07 : 10 : 36
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ διαφθορα
73 / 100

Αποτελέσματα-σοκ από έρευνα της Public Issue για διαφθορά σε δικαστές: Το 75% πιστεύει ότι είναι «Αρκετά» ή «Πάρα πολύ» διεφθαρμένοι

Τα ίδια και χειρότερα για δημοσιογράφους και πολιτικούς

Αποτελέσματα-σοκ εξάγονται από έρευνα της Public Issue σχετικά με την διαφθορά σε δικαστές όπου κατέγραψε την εκτίμηση των πολιτών για την εκτεταμένη και παγιωμένη διαφθορά στην Ελλάδα: Το 75% πιστεύει ότι οι δικαστές στην χώρα μας είναι «Αρκετά» ή «Πάρα πολύ» διεφθαρμένοι!

Οι δέκα κοινωνικές κατηγορίες που διερευνήθηκαν περιλαμβάνουν, με αλφαβητική σειρά: τους αστυνομικούς, τους γιατρούς, τους δημοσιογράφους, τους δημοσίους υπαλλήλους, τους δικαστές, τους δικηγόρους, τους επιχειρηματίες, τους ιερωμένους/κληρικούς, τους πολιτικούς και τους συνδικαλιστές.

Όσον αφορά τους δικαστές, οι ερωτηθέντες απάντησαν στην ερώτηση «Σε γενικές γραμμές, θα λέγατε ότι στους δικαστές, οι διεφθαρμένοι είναι πάρα πολλοί, αρκετοί, λίγοι ή σχεδόν κανένας δεν είναι διεφθαρμένος;» ως εξής: Το 36% απάντησε «Πάρα πολλοί», το 39% «Αρκετοί», το 20% «Λίγοι» και το 2% «σχεδόν κανένας».

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το 75% των ερωτηθέντων πιστεύει πως είναι αρκετοί ή πάρα πολλοί οι διεφθαρμένοι δικαστές, ένα ποσοστό που παρουσιάζει αύξηση εν συγκρίσει με το 64% του 2010.

Όπως εντοπίζει η Public Issue: «Σε σύγκριση με το 2005, επιδείνωση της εικόνας διαφθοράς εμφανίζουν όλες ανεξαιρέτως οι κατηγορίες. Ωστόσο, μεγαλύτερη αύξηση στο μέγεθος της κοινωνικά προσλαμβανόμενης διαφθοράς καταγράφουν οι συνδικαλιστές, οι αστυνομικοί, οι δικηγόροι και οι δικαστές».

Η έρευνα δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με την Public Issue, η ολοκληρωτικά απαξιωμένη εικόνα των πολιτικών, για τους οποίους η κοινή γνώμη πιστεύει, σε ποσοστό 71%, ότι οι διεφθαρμένοι στους κόλπους τους είναι «πάρα πολλοί» συμπληρώνεται με την επίσης καθολικά απαξιωμένη εικόνα των δημοσιογράφων, για τους οποίους το αντίστοιχο ποσοστό («πάρα πολλοί») καταγράφεται στο 64%, από μόλις 19% το 2005.

δικαστες

πολιτικοι

δημοσιογραφοι

 

Ανησυχία για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Ελλάδα εκφράζει ο επίτροπος Δικαιοσύνης

Ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέυντερς σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου για το βαθμό ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, απάντησε χωρίς περιστροφές πως λόγο του συστήματος διορισμού στις ανώτατες δικαστικές θέσεις η Δικαιοσύνη είναι υπό την άμεση επιρροή της Κυβέρνησης και συνεπώς παίρνει προαποφασισμένες αποφάσεις!

Ο Επίτροπος υπενθυμίζει χαρακτηριστικά πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη επισημάνει ότι «το ισχύον σύστημα διορισμών στις ανώτατες θέσεις του δικαστικού σώματος εγείρει ανησυχίες ότι είναι επιρρεπές σε δυνητικά ισχυρή επιρροή από την εκτελεστική εξουσία».

Εδώ σημειώνεται πως με τον όρο «εκτελεστική εξουσία» εννοείται η εκάστοτε κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή συνέστησε «να αντιμετωπιστεί η ανάγκη συμμετοχής του δικαστικού σώματος στις διαδικασίες διορισμού, λαμβανομένων υπόψη των ευρωπαϊκών προτύπων.

Αυτό είναι σημαντικό προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας εν γένει και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ειδικότερα».

Φυσικά αυτό δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση καθώς πρόκειται για ένα σύστημα διορισμών που ίσχυε πάντοτε.

Αυτό όμως που την αφορά είναι τα «εγκλήματα» που έχουν διαπραχθεί με τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων, στρατιωτικών και επιχειρηματιών, όπως επίσης και με την προειλημμένη όπως ομολογεί και η Τράπεζα της Ελλάδος απόφαση του Αρείου Πάγου με βάση την οποία, επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας χιλιάδων εξαθλιωμένων δανειοληπτών δίνοντας έτσι το «πράσινο» φως στα funds να αρπάξουν χιλιάδες κατοικίες.

Η Επιτροπή αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει αναθέσει την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών σε ανεξάρτητη αρχή σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα.

Όσον αφορά την εποπτεία των εθνικών κανόνων για τη μεταφορά της οδηγίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες στο εθνικό δίκαιο, η Ελλάδα επέλεξε να ορίσει την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ως αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Ο γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων απαιτεί οι εθνικές αρχές για την προστασία των δεδομένων να είναι ανεξάρτητες.

Η οδηγία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες απαιτεί από τις εθνικές εποπτικές αρχές να έχουν τις αναγκαίες εξουσίες για την παρακολούθηση και επιβολή των εθνικών διατάξεων για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, μεταξύ άλλων με τη δυνατότητα επιβολής αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων.

Στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες, τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να ορίσουν ανεξάρτητο συντονιστή ψηφιακών υπηρεσιών για την εποπτεία και την επιβολή του κανονισμού κατά παρόχων ενδιάμεσων υπηρεσιών.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}