Απίστευτη δήλωση τραπεζίτη στις ΗΠΑ: Σταματήστε να δίνετε αυξήσεις στους εργαζομένους για πέσει ο πληθωρισμός

 22/07/2024    07 : 29 : 46
fed
69 / 100

Σε μια πρωτοφανή δήλωση-προειδοποίηση προέβη μέλος του διοικητικού συμβουλίου της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, ο οποίος τόνισε ότι οι εργοδότες στις ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να δίνουν μισθολογικές αυξήσεις στο προσωπικό τους, έτσι ώστε να συμβάλουν στη μείωση του πληθωρισμού.

Ο Christopher Waller, ένα από τα έξι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Fed, χρησιμοποίησε μια ομιλία του στο Φοίνιξ της Αριζόνα προκειμένου να παροτρύνει τους επικεφαλής επιχειρήσεων να λαμβάνουν υπόψη τον υψηλό πληθωρισμό όταν εξετάζουν το εργατικό τους δυναμικό. Τόνισε ότι πλέον υπάρχουν σχεδόν δύο θέσεις εργασίας για κάθε άτομο που αναζητά εργασία στις ΗΠΑ και ότι οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι εδώ και δεκαετίες -καθιστώντας τον στόχο του πληθωρισμού του 2% ακόμη πιο δύσκολο να επιτευχθεί.

«Η αύξηση των μισθών έχει συμβάλει στον πληθωρισμό, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, επομένως είναι σημαντικό να επιτευχθεί καλύτερη ισορροπία στην αγορά εργασίας για να μειωθεί η μελλοντική αύξηση των μισθών σε πιο βιώσιμο επίπεδο που θα βοηθήσει στη μείωση του συνολικού πληθωρισμού» είπε συγκεκριμένα ο Waller. «Οποιαδήποτε άλλη στιγμή, θα ήμουν αρκετά δυσαρεστημένος για την επιβράδυνση της ανάπτυξης, αλλά όχι τώρα» πρόσθεσε.

Ο Waller είπε ακόμη ότι η «σφιχτή» αγορά εργασίας εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία, λέγοντας στο κοινό: «Οι επιχειρηματικές επαφές μου μιλούν για άδεια γραφεία και μειωμένη παραγωγική ικανότητα, επειδή οι εργοδότες δεν μπορούν να βρουν εργάτες».

Ωστόσο, η αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένει εξαιρετικά ισχυρή, με την ανεργία να βρίσκεται σχεδόν σε χαμηλά 50 ετών. Τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία, από τις 4 Νοεμβρίου, έδειξαν ότι οι μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 261.000 δολάρια τον Οκτώβριο. Παρ’ όλα αυτά, η άνοδος είναι μικρότερη από ό,τι το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν προστέθηκαν επιπλέον 539.000 θέσεις εργασίας ανά μήνα.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed αναφέρθηκε επίσης στο πρόσφατο κύμα απολύσεων στον τομέα της τεχνολογίας αλλά τόνισε ότι το φαινόμενο αυτό δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλους τομείς της αμερικανικής οικονομίας. «Ενώ υπήρχε περίπου μία κενή θέση εργασίας για κάθε άτομο που αναζητούσε εργασία σε μια ισχυρή αγορά εργασίας πριν από την πανδημία, τώρα υπάρχουν σχεδόν δύο θέσεις εργασίας για κάθε άτομο που αναζητά εργασία», είπε. «Αλλά βλέπω ενδεικτικά σημάδια κάποιας ψύξης στην αγορά εργασίας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για να μην ασκεί ανοδική πίεση στον πληθωρισμό το αυξανόμενο κόστος εργασίας».

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}