Αντώνης Φώσκολος: Ιδού τα τεράστια κοιτάσματα Νότια της Κρήτης

 02/03/2024    09 : 05 : 41
φωσκολος
68 / 100

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ πολύ κοντά στην διαχωριστική γραμμή της ΑΟΖ Αιγύπτου και Κύπρου τον Σεπτέμβριο του 2015 (εικόνα 1) ήταν μια έκπληξη. Πρώτον, διότι η ποιότητα του φυσικού αερίου ήταν τελείως διαφορετική από αυτήν που γνωρίζαμε ότι υπάρχει στις λεκάνες της Λεβαντίνης (ΑΟΖ Ισραήλ, Λιβάνου και 1/4 της κυπριακής ΑΟΖ) όπως επίσης στον Κώνο του Νείλου, ήτοι ήταν κοιτάσματα βιογενούς φυσικού αερίου προερχόμενο από την εξαλλοίωση φυτικής μάζας και όχι από την θερμική διάσπαση του αργού πετρελαίου.

Γράφει ο Καθηγητής Αντώνης Φώσκολος

Δεύτερον, επίσης σημαντικό, διότι ότι οι ταμιευτήρες του βιογενούς φυσικού αερίου ήταν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι του Μέσου Μειόκαινου που ήταν υπεράφθονοι στην Μεσόγειο. Άρα το μήνυμα της ΕΝΙ ήταν να βρούμε κοραλλιογενείς υφάλους με πορώδες 50% και όχι ψαμμίτες (πιεσμένη άμμος με πορώδες το πολύ 15%) που φιλοξενούν πυρολιτικό φυσικό αέριο και επιπλέον να βρούμε περιοχές που είχαν παλαιό-λίμνες η τάφρους που φιλοξενούσαν φυτική βλάστηση, η οποία κατά την εν ψυχρώ αποσύνθεσή της από μεθανοβακτήρια θα παρήγαγε κοιτάσματα βιογενούς φυσικού αερίου που θα αποθηκευότανε στους προ-υπάρχοντες κοραλλιογενείς υφάλους.

1
Εικόνα 1. Κοραλλιογενής ύφαλο Ζορ με 30 τρις κυβικά πόδια η 0.8 τρις μ3 βιογενούς φυσικού αερίου

 

Πράγματι αυτή η άποψη επαληθεύτηκε όταν γύρω από την τάφρο του Ερατοσθένη ανακαλύφθηκαν από την ΕΝΙ κοιτάσματα βιογενούς φυσικού αερίου στον κοραλλιογενή στόχο Καλυψώ (έξι τρις. κυβικά πόδια) από την Exxon Mobil μεγάλες ποσότητες βιογενούς φυσικού αερίου στον κοραλλιογενή στόχο Γλαύκο και πάλι από την ΕΝΙ στον κοραλλιογενή στόχο “Κρόνος 1” ποσότητες άνω των 2.5 τρις. κυβικών ποδιών (εικόνα 2).

2
Εικόνα 2. Οι τοποθεσίες των κοραλλιογενών Ζορ, Γλαύκος, Καλυψώ και Κρόνος 1, γύρω από την κυκλική παλαιό-τάφρο του Ερατοσθένη που φιλοξενούσε υδροχαρή φυτά πριν 6 εκατομμύρια χρόνια

Η ανακάλυψη βιογενούς φυσικού αερίου στον κοραλλιογενή ύφαλο Γλαύκο από την Exxon Mobil έχει τρομερή σημασία για την έρευνα που κάνει η ίδια εταιρεία δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Έχει σημασία και για την Helleniq Energy που κάνει έρευνα στον κόλπο της Κυπαρισσίας, διότι οι στόχοι είναι κοραλλιογενείς ύφαλοι που έχουν βιογενές φυσικό αέριο που προέρχεται από φυτική μάζα που ευδοκίμησε από τα τέλη του Μειόκαινου, ήτοι πριν πέντε εκατομμύρια χρόνια μέχρι σήμερα, στην Ελληνική Αύλακα (Hellenic Trench). Η Μεσόγειος κατά την διάρκεια του Μέσου Μειόκαινου, ήτοι από τα 15 εκατομμύρια χρόνια έως τα έξι εκατομμύρια χρόνια ήταν μια πολύ ήρεμη και πολύ ζεστή θάλασσα. Κατ’ αυτή την περίοδο των εννέα εκατομμυρίων ετών αναπτύχθηκαν οι γιγάντιοι κοραλλιογενείς ύφαλοι (εικόνα 3).

3
Εικόνα 3. Η έκταση των κοραλλιογενών υφάλων στην Μεσόγειο κατά το Μέσο Μειόκαινο που κράτησε 9000000 χρόνια

Για να αντιληφθεί ο αναγνώστης πως ήταν η Μεσόγειος το Μέσο Μειόκαινο παραθέτω την εικόνα 4 που δείχνει τέσσερεις συστάδες κοραλλιογενών υφάλων από τις σημερινές Μαλβίδες νήσους. Οι Μαλβίδες νήσοι βρίσκονται στον Ινδικό Ωκεανό δυτικά της Κεϋλάνης σε μια πολύ ζεστή θάλασσα, όπως ήταν η Μεσόγειος κατά το Μέσο Μειόκαινο και αποτελούνται από 24 συστάδες κοραλλιογενών υφάλων. Η κάθε συστάδα έχει περίπου 40 μικρούς και μεγάλους κοραλλιογενείς υφάλους. Κατοικήσιμοι είναι μόνο οι μεγάλοι ύφαλοι.

ΠΗΓΗ-Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}