Αντιστέκονται στο πλιάτσικο οι δανειολήπτες: Βροχή οι νίκες απέναντι στα funds!

 22/06/2024    08 : 18 : 30
αγρινιο δικαστηριο
66 / 100

Δεκτές ανακοπές κατά εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από το Πρωτοδικείο Αγρινίου όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Νίκες απέναντι στα funds που πριν τους πλειστηριασμούς αξιώνουν ποσά κατά βούληση και χωρίς αιτιολόγηση.

Αναλυτικά το δημοσίευμα  του Γιάννης Συμψηρής και την Εφημερίδα “Συνείδηση”:

Είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια έχουν εισέλθει στη διαδικασία των απαιτήσεων των χρεών των πολιτών από τις τράπεζες τα funds ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων στην ελληνική απόδοση. Ή μάλλον, ακριβέστερα, οι τράπεζες απέκτησαν το δικαίωμα να μεταβιβάζουν το χρέος και την απαίτηση είσπραξής του σε τέτοιες εταιρείες. Όπως επίσης είναι γνωστό ότι αυτό γίνεται αρκετά συχνά με τρόπο καταχρηστικό και πέρα από τον απαραίτητο έλεγχο του Κράτους που έχει αφήσει τη διαδικασία και το βάρος της στην Δικαιοσύνη.

Συμβαίνει συχνά τέτοιες εταιρείες να αξιώνουν και να εκκινούν πλειστηριασμούς ζητώντας ποσά που είναι κατά την δική τους εκτίμηση και έχοντας απλά την εντολή να εισπράξουν το χρέος του ιδιώτη στην τράπεζα αντ’ αυτής. Δύο τουλάχιστον περιπτώσεις στο Αγρίνιο είχαν τέτοια χαρακτηριστικά το τελευταίο διάστημα με το αποτέλεσμα όμως να είναι υπέρ των πολιτών που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για την ανακοπή της διαδικασίας.

Έτσι, το δικηγορικό γραφείο «Χριστόφορου Παπαϊωάννου & Συνεργάτες», κατόρθωσε την έκδοση απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αγρινίου (με αριθμό 136/2023), η οποία κάνει δεκτή την ανακοπή που ασκήθηκε από τον εντολέα του fund και κατά προγραμματισμένου πλειστηριασμού σε βάρος της ακίνητης περιουσίας του!

Από τη συγκεκριμένη απόφαση προκύπτει ότι, το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη του λόγους ανακοπής που εξέθεσε το δικηγορικό γραφείο για να σταματήσει το προγραμματισμένο πλειστηριασμό κατά του οφειλέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η μεταβίβαση των απαιτήσεων της τράπεζας στη συγκεκριμένη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων(fund) δεν συνεπάγεται αυτόματα και νομιμοποίησή της για διαχείριση οποιασδήποτε απαίτησης, παρά μόνον αν αυτή προσδιορίζεται ρητά και αποδεικνύεται εγγράφως.

Όπως αναφέρθηκε στην ανακοπή, λείπει το βασικό στοιχείο του εννόμου συμφέροντος από το fund, το οποίο απαιτείται για την επιδίωξη της αναγκαστικής εκποίησης της ακίνητης περιουσίας του εντολέα μας, διότι δεν αποδεικνύεται σε καμία περίπτωση, η μεταβίβαση της επίδικης συμβάσεως δανείου από το τραπεζικό ίδρυμα, στην συγκεκριμένη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων! Με λίγα λόγια δεν αποδεικνυόταν με νόμιμα έγγραφα η διαδοχή του χρέους από την τράπεζα στο fund! Και δεν ήταν η μοναδική περίπτωση, πρόσφατα υπήρξε και άλλη ανάλογη περίπτωση για ακόμη μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την κρίση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αγρινίου, για να μπορεί μια εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων να στρέψει διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης κατά ορισμένου οφειλέτη απαιτείται όχι μόνο εξειδικευμένη και ρητή αναφορά ότι της έχει μεταβιβαστεί η εν λόγω απαίτηση αλλά και να το αποδείξει εγγράφως ειδάλλως η όλη διαδικασία είναι άκυρη!

Ίσως το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι πως δεν είχε προσδιοριστεί καν αιτιολογημένο το ποσό που αξίωνε το fund, ζητούσε δηλαδή ένα ποσό προσδιορισμένο από το ίδιο χωρίς να εξηγείται από πού προκύπτει αυτό. Μιλώντας με τον δικηγόρο κ. Χριστόφορο Παπαϊωάννου που έφερε εις πέρας αυτές τις ανακοπές των πλειστηριασμών απέναντι στις εταιρείες αυτές, δεν έγινε ορθή μεταβίβαση των απαιτήσεων και η πρέπουσα διαδοχή των εγγράφων με τον νόμιμο τρόπο που προβλέπεται. «Ίσως το χειρότερο όμως είναι ότι αποδείχθηκε και πάλι ότι το ποσό που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι υπολογισμένο από την εταιρεία απαιτήσεων αλλά όχι πάντα επαρκώς τεκμηριωμένο», εξηγεί ο κ. Παπαϊωάννου.

Τι να θυμούνται οι οφειλέτες για τους πλειστηριασμούς
Το 2022, ένας στους έξι πλειστηριασμούς ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ενώ για το 23% περίπου των ακινήτων η διαδικασία ανεστάλη. Οι πλειστηριασμοί αποτελούν βασική πηγή εσόδων του κλάδου των «πιστωτών», αναλογώντας περίπου στο 1/3 των εισπράξεων έναντι των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction, το 2022 αναρτήθηκαν συνολικά 53.706 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 38.205 ολοκληρώθηκαν και οι 12.779 ανεστάλησαν. Από τους πλειστηριασμούς που ολοκληρώθηκαν τα 9.000 ακίνητα άλλαξαν “χέρια” το περασμένο έτος.

Σε ελάχιστες ημέρες από την κοινοποίηση διαταγής πληρωμής, ο πιστωτής έχει δικαίωμα ακόμη και για μη ενυπόθηκα δάνεια να εγγράψει προσημείωση στο υποθηκοφυλακείο πάνω στο ακίνητο του δανειολήπτη. Αν ο δανειολήπτης θέλει να προλάβει τη διαδικασία πρέπει να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα.

Αν κοινοποιηθεί ο πλειστηριασμός, εκεί είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Θα πρέπει ο δανειολήπτης εντός 45 ημερών να κάνει ανακοπή κατά της κατασχετήριας έκθεσης. Αν δεν έχει προλάβει να κάνει την ανακοπή, έχει προθεσμία 15 ημερών που μπορεί να κάνει ανακοπή με αίτημα να διορθωθεί η τιμή, καθώς για πολλά ακίνητα έχει οριστεί πολύ χαμηλά καθώς το 80% των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό τα χτυπάνε τα ίδια τα funds.

…………………………………..

Πάτρα: «Φρένο» στη νέα ασυδοσία των funds – Καλούσε δανειολήπτρια να πληρώσει δόση από 285 σε 511 ευρώ

Από το flamis.gr

Με μια απόφαση σταθμό που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες το Ειρηνοδικείο Πατρών, μπαίνει «φρένο» στη νέα ασυδοσία των funds, τα οποία έστελναν τους τελευταίους μήνες «βροχή» ειδοποιητηρίων με αυξήσεις σοκ στις δόσεις χιλιάδων δανειοληπτών που είχαν βρει «καταφύγιο» στις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου Κατσέλη, για να σώσουν την κύρια κατοικία τους από πλειστηριασμό.

Το πρόβλημα φαίνεται πως έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και χιλιάδες δανειολήπτες που πίστευαν ότι είχαν κερδίσει μια ομπρέλα προστασίας στον Νόμο Κατσέλη αντιμετωπίζουν ξαφνικά μια νέα απειλή.

Ωστόσο, μια απόφαση που κέρδισε ενώπιον του Ειρηνοδικείου Πατρών η δικηγόρος Εύη Μπιλίση για λογαριασμό εντολέα της, έρχεται να βάλει φραγμό στη νέα αυθαιρεσία των funds, θέτοντας παράλληλα και ένα δικαστικό προηγούμενο που μπορούν να αξιοποιήσουν χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι βρίσκονται σε ανάλογη θέση.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, η δανειολήπτρια από την Πάτρα είχε ενταχθεί στις ρυθμίσεις του Νόμου Κατσέλη, πληρώνοντας αρχικά μηνιαία δόση ύψους 150 ευρώ για πέντε χρόνια και στη συνέχεια, για 16 χρόνια μηνιαία δόση 285 ευρώ, με μέσο επιτόκιο το βασικό της ΕΚΤ που ισχύει στον χρόνο αποπληρωμής της οφειλής.

Η οφειλέτρια πλήρωνε κανονικά τις δόσεις της, μέχρι που στις αρχές Σεπτεμβρίου δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Intrum, που την ενημέρωνε για λογαριασμό του fund που έχει αγοράσει το «κόκκινο» δάνειό της, ότι λόγω των συνεχόμενων αυξήσεων του κυμαινόμενου επιτοκίου, η δόση της διαμορφώθηκε από τα 285 στα 511 ευρώ τον μήνα.

Να σημειωθεί ότι το ύψος του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (4,5%) και μαζί με το περιθώριο κέρδους, το τελικό επιτόκιο φτάνει στο 7,5%.

Οπως επισημαίνει στην «Πελοπόννησο» η κυρία Μπιλίση, ο εσφαλμένος υπολογισμός του μέσου επιτοκίου οφείλεται στην ασαφή διατύπωση της αρχικής απόφασης του Ειρηνοδικείου, όπου δεν διευκρινίζεται αν το επιτόκιο θα πρέπει να υπολογίζεται στην εκάστοτε μηνιαία δόση ή στο κεφάλαιο και συνεπώς πρέπει να ερμηνευτεί με αυτό τον τρόπο, ώστε να μην γεννά αμφιβολίες ή να είναι ασαφής.

«Νικήσαμε μια ακόμα αυθαιρεσία των funds» δήλωσε στην «Πελοπόννησο» η κυρία Μπιλίση, «με μία απόφαση σταθμό, που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Πατρών επί αιτήσεως πελάτη του γραφείου μας, μπαίνει τέλος στην απόγνωση χιλιάδων δανειοληπτών, που εντελώς ξαφνικά βρίσκονται αντιμέτωποι με τις παράλογες απαιτήσεις των Τραπεζών και των Funds, οι οποίες αυθαίρετα και καταχρηστικά, επικαλούμενες την αύξηση των επιτοκίων και χρησιμοποιώντας την έντεχνη μεθόδευση του υπολογισμού του επιτοκίου όχι επί της μηνιαίας δόσης, όπως θα έπρεπε, αλλά επί του συνολικού ποσού του κεφαλαίου ζητούν την καταβολή διπλάσιων και τριπλάσιων ποσών ως μηναίων δόσεων από αυτές, που είχαν καθοριστεί με αποφάσεις δικαστηρίων για τη ρύθμιση των οφειλών τους. Η αυθαιρεσία αυτή σταματά πλέον οριστικά. Eτσι σώζονται χιλιάδες δανειολήπτες».

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση αυτή έρχεται σε αντιδιαστολή με την απόφαση της Ενωσης Εταιρειών Διαχείρισης από Δάνεια και Πιστώσεις, για συμμετοχή και των servicers στο πρόγραμμα «παγώματος» των επιτοκίων για όλα τα στεγαστικά δάνεια φυσικών προσώπων για «να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών που έχουν προκύψει εξαιτίας της αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού».

Το «πάγωμα» σύμφωνα με την ένωση αφορά τα στεγαστικά δάνεια που είναι ενήμερα, δηλαδή δεν είναι σε καθυστέρηση άνω του ενός μηνός και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τα στεγαστικά δάνεια που έχουν περιέλθει στην κυριότητα των funds μέσω των διαδοχικών τιτλοποιήσεων και πωλήσεων τα τελευταία χρόνια, ακόμα και αυτά του Νόμου Κατσέλη, η πλειονότητα των οποίων έχει ρυθμιστεί με βάση δικαστικές αποφάσεις με ρυθμισμένο επιτόκιο, ενώ υπάρχουν και άλλα που είναι με κυμαινόμενο και άρα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα του «παγώματος».

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}