Εφορία: Ένα «φέσι» της τάξης των 24 δισ. ευρώ σέρνεται εδώ και χρόνια στις λίστες των ληξιπρόθεσμων οφειλών της εφορίας, παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται να εισπραχθεί ποτέ!
Μια ματιά στις δημοσιοποιημένες λίστες της ΑΑΔΕ δείχνει ότι παραμένουν ενεργά ληξιπρόθεσμα χρέη από εταιρείες που έχουν φαλιρίσει εδώ και… δεκαετίες! Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ακρόπολις Χρηματιστηριακή που οφείλει 10,469 δισεκατομμύρια ευρώ (!) στο δημόσιο, ενώ στις ίδιες λίστες φιγουράρουν τα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ, η Sprider Stores, η Ασπίς Πρόνοια, η Θεμελιοδομή, το Μινιόν, η Πειραϊκή – Πατραϊκή, καθώς και η Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες, η οποία χρωστάει 1,844 δισ. ευρώ στην Εφορία!
Τι έχει συμβεί; Το χρέος τους έχει περάσει στα «ανεπίδεκτα είσπραξης» και η ΑΑΔΕ σταματά να κυνηγάει του οφειλέτες. Δηλαδή τα χρέη αυτά δεν εισπράττονται άλλα δεν διαγράφονται (τουλάχιστον για 10 χρόνια)!
Το καθεστώς αυτό αυτό, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να ισχύσει για κάθε οφειλή που δεν μπορεί να εισπράξει η εφορία και με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων» που συζητείται στη Βουλή, η κυβέρνηση επιχειρεί να επικαιροποιήσει και να κωδικοποιήσει την όλη διαδικασία.
Πρακτικά, πρέπει να συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις προκειμένου να χαρακτηριστεί μια οφειλή προς το Δημόσιο ως «ανεπίδεκτη είσπραξης»: να μην έχει περιουσιακά στοιχεία ο οφειλέτης, να έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης και να έχει επιβεβαιωθεί από ειδικό έλεγχο ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.
Βεβαία υπάρχει και μια δικλείδα ασφαλείας για την εφορία: Οφειλή που έχει καταχωρισθεί ως ανεπίδεκτη είσπραξης επαναχαρακτηρίζεται ως εισπράξιμη, εάν πριν από την παραγραφή της, διαπιστωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησής της είτε από τον οφειλέτη είτε από συνυπόχρεο πρόσωπο.
Επίσης η οφειλή, από την καταχώριση της οφειλής στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης και για χρονικό διάστημα δέκα ετών από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο έγινε η καταχώριση αναστέλλεται αυτοδικαίως η παραγραφή της.
Υπάρχουν δε και άλλες… συνέπειες, όπως το οτι δεν χορηγείται στον οφειλέτη και στα συνυπόχρεα πρόσωπα αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία ούτε άλλο νομίμως προβλεπόμενο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, εκτός εάν πρόκειται για είσπραξη χρημάτων που θα διατεθούν για την ικανοποίηση του Δημοσίου ή για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων.
Στο εφετινό 7μηνο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προ την εφορία ανήλθαν σε 4,846 δισ. ευρώ ενώ το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος έχει ανέλθει σε 112,653 δις. ευρώ εκ των οποίων 26,126 δις. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης με αποτέλεσμα το καθαρό ληξιπρόθεσμο χρέος να διαμορφώνεται σε 87,134 δις. ευρώ. Ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία έχουν 4.230.900 φορολογούμενοι εκ των οποίων 1.966.599 βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων ενώ για 1.378.297 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα.