Σας έχουν πει πόσο ζει μια ανεμογεννήτρια και πόσο κοστίζει η… «κηδεία» της;;

 24/02/2024    01 : 59 : 15
ανεμογεννητρια
65 / 100

Δυο πράγματα είναι σίγουρα για τις ανεμογεννήτριες και πρέπει να τα μάθετε

Το ένα είναι ότι… δεν είναι διαμάντια που ζουν παντοτινά. Και το δεύτερο, το κόστος αποσυναρμολόγησης τους, για το οποίο – φυσικά – ούτε λόγος, γιατί όταν ο κόσμος το πληροφορηθεί, μάλλον θα έχει έναν ακόμα λόγο να είναι ενάντια σε αυτήν την ενεργειακή πανάκριβη κι αντιπεριβαλλοντική “μόδα”.

Ο παροπλισμός μιας ανεμογεννήτριας δεν περιλαμβάνει την αφαίρεση των τεράστιων τεμαχίων θεμελίωσης από σκυρόδεμα, ή τα καλώδια, τα οποία είναι θαμμένα βαθιά στο έδαφος.

Το θέμα του κόστους αποσυναρμολόγησης μιας ανεμογεννήτριας, αποκαλύπτει άρθρο που αναφέρεται στην Μινεσότα, η οποία θα βρεθεί μπροστά σε ένα πολύ ακριβό χάος που θα κληθεί να καθαρίσει, όταν οι ανεμογεννήτριες που λειτουργούν σήμερα στην πολιτεία φτάσουν στο τέλος της 20ετούς ωφέλιμης ζωής τους.

Σύμφωνα με τα έγγραφα κοινής ωφέλειας που υπέβαλε η Xcel Energy για τη μονάδα Nobles Wind, θα κοστίσει περίπου 445.000 δολάρια (σε δολάρια του 2009) ανά στρόβιλο για τον παροπλισμό της αιολικής εγκατάστασης.

Αυτό σημαίνει ότι θα κοστίσει 532.000 δολάρια ανά στρόβιλο (σε 2019 δολάρια) για κάθε μία από τις 134 τουρμπίνες που λειτουργούν σε αυτή την εγκατάσταση, φέρνοντας το συνολικό κόστος παροπλισμού του έργου Nobles στα 71 εκατομμύρια δολάρια.

Το άρθρο παραθέτει κι άλλα κόστη άλλων εταιριών, με συνολικό κόστος $ 7.385.822 για τον παροπλισμό 18 ανεμογεννητριών σε λειτουργία, με κόστος $ 410.000 ανά τουρμπίνα.

Ένα φιλικά προσκείμενο προς την καθαρή ενέργεια ιστολόγιο, το energycentral.com, μας δίνει μια πιο “αισιόδοξη” εικόνα για τον παροπλισμό μιας ανεμογεννήτριας, που μπορεί να ανέλθει για μια των 80 έως 160 μέτρων ύψος, σε $ 200.000. Προφανώς είναι θέμα συμφωνίας της κάθε εταιρείας και “πιάνει” την ηπιότερη. Ωστόσο ο σχολιασμός δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικός:

Στο Τέξας, υπάρχουν περίπου 12.000 τουρμπίνες σε λειτουργία. Ο παροπλισμός τους θα μπορούσε να κοστίσει έως και 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες γης και οι κομητείες στο Τέξας θα μπορούσαν να είναι χρεωμένες για δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια εάν οι υπάλληλοι καθορίσουν ότι οι μη λειτουργικές ανεμογεννήτριες πρέπει να αφαιρεθούν. Ή αν αυτό αποδειχθεί υπερβολικά δαπανηρό, όπως φαίνεται πιθανό, ορισμένες περιοχές θα μπορούσαν να γίνουν μετα-αποκάλυπτικες πεδινές εκτάσεις γεμάτες με νεκρές ανεμογεννήτριες, ακόμα και πεσμένες στο έδαφος, κλειδωμένες σε μια ακαμψία απότομης απαξίωσης.
Η διάρκεια ζωής μιας ανεμογεννήτριας, λένε οι εταιρείες ενέργειας, είναι μεταξύ 20 και 25 ετών. Αλλά στην Ευρώπη, με μια πολύ μεγαλύτερη ιστορία της παραγωγής αιολικής ενέργειας, η ζωή μιας ανεμογεννήτριας, φαίνεται να είναι κάπως μικρότερη.

Πήρατε φρίκη; Που να δείτε τα παιδιά σας τι φρίκη θα πάρουν όταν μεγαλώσουν και βρεθούν μπροστά σε μια ακόμα οικονομική υποχρέωση, στην ανάγκη αυτές να πρέπει να αντικατασταθούν αφού θα έχουν καταργηθεί οι παραδοσιακοί μέθοδοι παραγωγής ενέργειας, ή θα πρέπει να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερα αιολικά πάρκα σε βάρος του περιβάλλοντος που… υποτίθεται προστατεύουν.

Και φυσικά να υπάρξει άλλη μέριμνα για το που θα σωρευτούν, θαφτούν ή ανακυκλωθούν όλα αυτά τα υλικά που θα προκύψουν και το επόμενο πιθανό κόστος.

Μιλάμε για την απόλυτη τρέλα, την απόλυτη εκμετάλλευση και πάλι των λίγων σε βάρος των πολλών, και πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουμε αυτόν τον Αρμαγεδδώνα!

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}