Αναταραχή στη μητρική της Intrum μετά από μπούκα της ΤτΕ στην Ελλάδα!

 15/07/2024    02 : 22 : 37
Intrum Hellas
64 / 100

Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνει η αποκάλυψη του mononews για ελέγχους της Τράπεζας της Ελλάδας στην Intrum, τον δεύτερο μεγαλύτερο servicer της χώρας, που έχει επικεφαλής τον κύριο Γιώργο Γεωργακόπουλο.

Από το Mononews.gr

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά για εφόδους των ελεγκτών της ΤτΕ στα γραφεία της Intrum και για ενδελεχείς ελέγχους τουλάχιστον τριών μηνών προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν προβλήματα στο κανονιστικό πλαίσιο, αν επιτυγχάνονται οι στόχοι του business plan, αν υπάρχουν παρατυπίες και αθέμιτες πρακτικές κυρίως ως προς τις επαφές με τους δανειολήπτες.

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ φαίνεται να ενόχλησε τη μητρική εταιρεία στη Σουηδία, ένα πολυεθνικό κολοσσό στον τομέα της διαχείρισης απαιτήσεων. Και η ενόχληση έγινε μεγαλύτερη, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά πληροφορίες, όταν διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, παγκόσμιας εμβέλειας, ενδιαφέρθηκαν να μάθουν περισσότερα για την θυγατρική στην Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ενδεχομένως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξουν απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν διεθνή μέσα και ρεπορτάζ τα οποία βασίζονται πάνω στις πληροφορίες του mononews.

«Ενδεχομένως να ζητηθούν κι εξηγήσεις από τη θυγατρική στην Ελλάδα σχετικά με τους ελέγχους», λένε καλά πληροφορημένες πηγές.

Αυτό σημαίνει ότι ο επικεφαλής της Intrum Hellas, κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, θα πρέπει να εξηγήσει στη μητρική τα όσα συμβαίνουν στην εταιρεία, τις εφόδους που έγιναν στα γραφεία στην Αθήνα από τους επόπτες της Τράπεζας της Ελλάδας, αν όντως υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στη λειτουργία της θυγατρικής.

Ισως δε η αποκάλυψη του mononews να είναι η αρχή για μια γενικότερη συζήτηση που θα ξεκινήσει για τη διοίκηση Γεωργακόπουλου. Στο ρεπορτάζ αναφέραμε πληροφορίες από πηγές με γνώσεις ότι «στα κεντρικά της Intrum στην Σουηδία υπάρχει τεράστια δυσαρέσκεια για την συνολική συμπεριφορά του CEO Γιώργου Γεωργακόπουλου».

Τον κατηγορούν για “αυτοκρατορικές συμπεριφορές, για χρήση πολυτελών ΙΧ ενώ του καταλογίζουν ότι συνοδεύεται συνεχώς από μπράβους, κυρίως για λόγους επίδειξης”.

Δεν είναι τυχαίο ότι εντός της εταιρείας οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι “τον προσφωνούν ειρωνικά Γεώργιος ο Α’”. Κάτι που ασφαλώς δεν μπορεί να αρέσει και στη μητρική εταιρεία.

Έλεγχοι παντού, πορίσματα και ποινές
Σε κάθε περίπτωση, η αποκάλυψη του Mononews τάραξε τα νερά στο χώρο των servicers διότι ασφαλώς ως επόπτης, η ΤτΕ με τη δύναμη και το εύρος των αρμοδιοτήτων που της δίνει ο νέος νόμος, θα μπορεί να προχωρά σε άγριο «ξεψάχνισμα» όλων των συναλλαγών και συμπεριφορών όλων των εταιρειών διαχείρισης.

Στην περίπτωση της Intrum ο έλεγχος που έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο ασφαλώς θα καταλήξει σύντομα σε πόρισμα όπου θα καταγράφονται όλα τα ευρήματα των ελεγκτών. Η διοίκηση της εταιρείας θα κληθεί να απολογηθεί στην ΤτΕ εγγράφως και στη συνέχεια αν δεν κριθούν επαρκείς οι εξηγήσεις και δια ζώσης.

Αν διαπιστωθεί προβλήματα και συμπεριφορές πέραν των κανόνων, θα πέσουν και βαριά πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν έως και τα 500.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει και η περίπτωση ακόμη και ανάκλησης άδειας μιας εταιρείας που είναι εκτός κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας.

Η ΤτΕ, λένε οι πληροφορίες του mononews, ελέγχει ή θα ελέγξει όλους τους servicers, και τις 23 εταιρείες διαχείρισης που λειτουργούν και δεν αποκλείεται σε κάποιες από αυτές να επιβάλει όχι μόνο πρόστιμα, αλλά και να πάρει πίσω τις άδειες λειτουργίας τους.

Άλλωστε, το «ξεσκαρτάρισμα» των εταιρειών διαχείρισης είναι επιβεβλημένο καθώς κάποιες από αυτές επί της ουσίας δεν έχουν καμιά δραστηριότητα και άλλες έχουν σοβαρά ζητήματα στον τρόπο λειτουργίας τους…

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}