Αναπόφευκτες οι νέες ανατιμήσεις στο ψωμί

 25/03/2023    06 : 26 : 38
ψωμι
66 / 100

Μονόδρομο χαρακτηρίζουν τις αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού τους επόμενους μήνες οι αρτοποιοί της χώρας, καθώς οι πρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τον κλάδο, απειλώντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Όπως αποκάλυψε το μεσημέρι της Τρίτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, για να είναι ανοιχτός και αύριο ο φούρνος της γειτονιάς, χωρίς να απειληθεί με «λουκέτο», θα «πρέπει να διπλασιαστεί η τιμή του ψωμιού», προκειμένου να καλυφθεί το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει, καθώς οι αρτοποιοί αντιλαμβάνονται πλήρως τη βαρύνουσα σημασία του ψωμιού για τα ελληνικά νοικοκυριά και δεν θα λειτουργούσαν ποτέ εις βάρος των καταναλωτών. Όμως κάποιες ανατιμήσεις δεν θα μπορέσουν να αποφευχθούν…

Οι τιμές των πρώτων υλών βρίσκονται στα ύψη. «Οι τιμές στα άλευρα έχουν διπλασιαστεί», έσπευσε να συμπληρώσει ο κ. Μούσιος, προβλέποντας πως δεν θα υπάρξει άμεσα αποκλιμάκωση των τιμών στις πρώτες ύλες. «Μπορεί να μειώνονται οι τιμές των σιτηρών διεθνώς αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται στην αγορά», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν θα υπάρξει κίνδυνος για ελλείψεις πρώτων υλών, αφού η Ελλάδα έχει διασφαλίσει την αυτάρκειά της.

Καλπάζει η τιμή στο ψωμί

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, τον τελευταίο χρόνο, έχουν καταγραφεί δύο γύροι ανατιμήσεων στο ψωμί. Ο πρώτος γύρος ήταν πριν από περίπου 11 μήνες, τον περασμένο Νοέμβριο και ο δεύτερος γύρος τον Μάρτιο του 2022 λίγες ημέρες μετά το ξέσπασμα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης που έβαλε «φωτιά» στις τιμές των σιτηρών παγκοσμίως, παρασύροντας ανοδικά όπως ήταν φυσικό και την τιμή του ψωμιού.

«Στο ψωμί έγιναν ανατιμήσεις 15-16%», παραδέχθηκε ο κ. Μούσιος για να προσθέσει πως «από 2,60-2,70 ευρώ το κιλό, πλέον το ψωμί έχει φτάσει να πωλείται στα 3,00-3,10 ευρώ το κιλό». Υποστήριξε ωστόσο πως το ψωμί που τόσο χρειάζονται τα ελληνικά νοικοκυριά εξακολουθεί να πωλείται πιο φθηνά σήμερα στον φούρνο της γειτονιάς από ότι πωλείται στα σούπερ μάρκετ.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}