Aκραίες συμπεριφορές εργασιακής βίας στην Αναπτυξιακή Τράπεζα!

 15/07/2024    04 : 59 : 42
αναπτυξιακη χατζηπετρου
62 / 100

Ένα στέλεχος του Ανθρώπινου Δυναμικού που χαρακτηρίζεται «ΠΙΚΠΑ», «αυτιστικό» και ανάπηρο, μια προϊσταμένη η οποία αποκαλείται «άχρηστη», ένα άλλο στέλεχος που παρουσιάζεται ως «κωλόπαιδο», αλλά και εργαζόμενοι οι οποίοι λοιδορούνται ως «τεμπέληδες» είναι μόνο μερικοί από τους υπαλλήλους της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) που έχουν πέσει θύματα ακραίας λεκτικής -και όχι μόνο- βίας, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, από τη διευθύνουσα σύμβουλο, Αθηνά Χατζηπέτρου.

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Οι 17 καταγγελίες-φωτιά σε βάρος της διευθύνουσας συμβούλου Αθηνάς Χατζηπέτρου και το περιστατικό σεξουαλικής επίθεσης που αποσιωπήθηκε!

Όπως προκύπτει από την πολύμηνη έρευνα της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», εντός της ΕΑΤ εφαρμόζονται τακτικές ακραίου εργασιακού bullying, με αποτέλεσμα σωρεία στελεχών να έχει οδηγηθεί ήδη σε παραίτηση. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι στιγμής οι επίσημες καταγγελίες κατά της κυρίας Χατζηπέτρου είναι 17! Μάλιστα, την ερχόμενη Τετάρτη η αρμόδια επιτροπή διερεύνησης, υπό τον διευθυντή της Κανονιστικής Συμμόρφωσης, αναμένεται να αποστείλει το πόρισμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αναπτυξιακής Τράπεζας και κατόπιν στο εποπτεύον υπουργείο.

Όλα όσα καταγράφονται στις επίσημες καταγγελίες, που έχουν υποβληθεί τόσο στα αρμόδια όργανα της τράπεζας όσο και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), προκαλούν σοκ και οργή καθώς θεωρείται αδιανόητο στην Ελλάδα του 2023, εν μέσω κινήματος #MeToo το οποίο ευαισθητοποίησε τις δικαστικές Αρχές αλλά και το υπουργείο Εργασίας, να υπάρχει ανώτερο στέλεχος τράπεζας το οποίο, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, υβρίζει και απειλεί, συκοφαντεί και λοιδορεί, τραμπουκίζει και χειραγωγεί εργαζομένους.

Την ίδια στιγμή φέρεται να συγκαλύπτει και περιστατικά σεξουαλικής επίθεσης όταν πριν από μερικούς μήνες η γραμματέας των γενικών διευθυντών «αναγκάστηκε» να δεχθεί τη συγγνώμη του διευθυντή Οικονομικών, ο οποίος την έπιασε από τη μέση και επιχείρησε να τη φιλήσει στο στόμα, ενώ πρώτα τον είχε καταγγείλει επίσημα στα εσωτερικά όργανα της διοίκησης. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Εργασιακή παρενόχληση

Στις 31 Ιουλίου 2023 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του αρμόδιου ανεξάρτητου οργάνου της Αναπτυξιακής Τράπεζας, υπό τον διευθυντή της Κανονιστικής Συμμόρφωσης κ. Χριστόπουλο και ένα ανώτερο στέλεχος της αρμόδιας Διεύθυνσης για να εξετάσει στελέχη της ΕΑΤ που καταγγέλλουν συστηματικό εκφοβισμό από την κυρία Χατζηπέτρου, η διευθύνουσα σύμβουλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας εισέβαλε μαινόμενη στην αίθουσα. Κατά πληροφορίες αποπειράθηκε να σταματήσει τη διαδικασία, για να συναντήσει την αντίδραση του διευθυντή Κανονιστικής Συμμόρφωσης, ο οποίος την κάλεσε να απομακρυνθεί άμεσα και να μην επιχειρήσει να εκφοβίσει περαιτέρω τους εργαζομένους, υπενθυμίζοντάς της ότι στο παρελθόν είχε υβρίσει και τον ίδιο!

Σημειώνεται ότι ενήμερος για όλα όσα συμβαίνουν εντός της ΕΑΤ είναι και ο πρόεδρος του ΔΣ, Γιώργος Ζαββός, ο οποίος παρότι απουσιάζει το τελευταίο διάστημα από την τράπεζα εκφράζει σε κάθε τόνο την εναντίωσή του στις πρακτικές της διευθύνουσας συμβούλου και δηλώνει ότι όχι μόνο δεν θα σταματήσει η έρευνα, αλλά θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο. Μάλιστα κάλεσε τα φερόμενα θύματα να ακολουθήσουν τη θεσμική διαδικασία της καταγγελίας προκειμένου να αξιολογηθούν τα πάντα από το Διοικητικό Συμβούλιο και να αποφασιστεί η περαιτέρω τύχη της κυρίας Χατζηπέτρου, η οποία την ίδια στιγμή φέρεται να έχει απολέσει πολιτικά στηρίγματα τα οποία είχε κατά το παρελθόν. Μέχρι στιγμής πάντως εξαιτίας της συμπεριφοράς της, όπως καταγγέλλεται, έχουν παραιτηθεί αρκετά στελέχη, ενώ εσχάτως φέρεται να έχει στοχοποιηθεί και η γενική διευθύντρια Λειτουργίας της ΕΑΤ ως το πρόσωπο που παρακινεί τους εργαζομένους να προχωρούν σε καταγγελίες εις βάρος της.

Είναι ενδεικτικό ότι σε διάστημα μόλις 10 ημερών η κυρία Χατζηπέτρου φέρεται να έχει πρωταγωνιστήσει σε ουκ ολίγα περιστατικά λεκτικής βίας και εργασιακής παρενόχλησης. Ειδικότερα:

1. Χαρακτήρισε στέλεχος από το Ανθρώπινο Δυναμικό «αυτιστικό, ανάπηρο, κωλόπαιδο, ΠΙΚΠΑ», επισημαίνοντας ότι θα βγει «λαβωμένος από τον πόλεμο αυτό» και θα του καταλογιστούν και ευθύνες από τα αρμόδια όργανα.
2. Απείλησε με απόλυση την προϊσταμένη του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού, την οποία αφού χαρακτήρισε «άχρηστη που όταν τη διώξει δεν θα βρίσκει πουθενά δουλειά», στη συνέχεια της είπε ότι η Ρωσίδα που έχει η ίδια για να της κατεβάζει τα σκουπίδια είναι πιο άξια από εκείνη… Το συγκεκριμένο στέλεχος εκτός του ότι κατέθεσε (όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι) στην επιτροπή διερεύνησης των περιστατικών υπό τον κύριο Χριστόπουλο, κατέθεσε και σχετική προσφυγή στο ΣΕΠΕ.
3. Έναν άλλον υπάλληλο από το ίδιο τμήμα τον αποκάλεσε «κωλόπαιδο» και είπε ότι «θα τον απολύσει, γιατί είναι άχρηστος».
4. Σε ανώτερο στέλεχος του Εσωτερικού Ελέγχου, που αρνήθηκε να διαγράψει συγκεκριμένα στοιχεία και ευρήματα από προηγούμενο έλεγχο, αποκάλυψε ότι η ίδια δεν θέλει «μαλάκες ελεγκτές» και ότι θα βγάλει σε έλεγχο πως… ξύνονται!
«Αυτές είναι ελάχιστες από τις επίσημες καταγγελίες που εξέτασε ήδη η αρμόδια επιτροπή και κάποιοι εξ αυτών κατέφυγαν και στο ΣΕΠΕ, ενώ αναμένεται να γίνει το ίδιο και με άλλους», αναφέρει στην «Μ» στέλεχος της τράπεζας που προς το παρόν επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Όλοι γνωρίζουν

Από την έρευνα της «Μ» προκύπτει ότι άπαντες και άπασες εντός της ΕΑΤ, και όχι μόνο, γνωρίζουν για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά της κυρίας Χατζηπέτρου και γι’ αυτόν τον λόγο παλαιοί υπάλληλοι οι οποίοι προέρχονταν από το ΕΤΕΑΝ και το ΤΕΜΠΕ, και δικαιούνταν να μετακινηθούν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, αποχώρησαν στο πλαίσιο της κινητικότητας. Όσοι όμως προσλήφθηκαν με το νέο νομικό καθεστώς της τράπεζας, και δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον, με αποτέλεσμα σε κάποιες Διευθύνσεις να μην υπάρχει άνθρωπος, όπως στη Διεύθυνση του «Risk» από την οποία -προτού στελεχωθεί- παραιτήθηκε η διευθύντρια, ενώ η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού μετρά ήδη τέσσερις παραιτήσεις μόνο σε επίπεδο διευθυντών.

Συναγερμός

Ένα άλλο περιστατικό το οποίο επίσης έχει καταγγελθεί έλαβε χώρα στις 25 Ιουλίου, όταν η κυρία Χατζηπέτρου, παρουσία της γενικής διευθύντριας, επιτέθηκε φραστικά σε υπαλλήλους απειλώντας ότι θα τους απολύσει και δεν θα βρίσκουν δουλειά, ενώ στη συνέχεια ζήτησε να ελέγξει προσωπικά, απόρρητα στοιχεία και ιατρικά δεδομένα που τηρούνται στους φακέλους των εργαζομένων. Όλα αυτά ενώ πρωτύτερα υπάλληλος του Εσωτερικού Ελέγχου της υπενθύμισε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου και πως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί έλεγχος χωρίς να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Έπειτα από αυτό το περιστατικό, για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων μηνών, κλήθηκε η Αστυνομία για να τη συλλάβει στο πλαίσιο του αυτοφώρου! Εκείνη όμως κρύφτηκε και διέφυγε τη σύλληψη, ενώ την επόμενη ημέρα δεν εμφανίστηκε στον χώρο της τράπεζας. Η κατάσταση όμως περιπλέχθηκε ακόμα περισσότερο καθώς ενώ είχε καταφθάσει το πλήρωμα του περιπολικού στο κτίριο όπου στεγάζεται ο φορέας για να την εντοπίσουν, ξαφνικά οι αστυνομικοί υπάλληλοι είδαν να αποχωρούν κατά δεκάδες οι εργαζόμενοι τρέχοντας, αφού, όπως είπαν, τους ειδοποίησε η γραμματεία της διοίκησης ότι δέχθηκε τηλεφώνημα, σε εσωτερική γραμμή της γραμματειακής υποστήριξης, ότι τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός.

Παρά ταύτα, όπως προκύπτει από την καταγραφή της Αστυνομίας που βρίσκεται στη διάθεση της «Μ», ουδέποτε ειδοποίησαν για το «απειλητικό τηλεφώνημα» παρά το γεγονός ότι αυτό έθετε σε άμεσο κίνδυνο ζωής δεκάδες εργαζομένους, που βρίσκονταν στο κτίριο της Μιχαλακοπούλου 80. Τα παράδοξα, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί, αφού όχι μόνο εκκενώθηκε το κτίριο χωρίς πρώτα να ειδοποιηθεί η Αστυνομία, αλλά όταν αναζητήθηκε η διευθύνουσα, μετά τη λήξη του ιδιότυπου συναγερμού, διαπιστώθηκε ότι δεν βρισκόταν στο κτίριο, αφού όπως είπαν εργαζόμενοι, που την είδαν, κατέβηκε πρώτη των πρώτων στο -2 του κτιρίου, άρα απέφυγε τη συντομότερη και συνήθη διαδρομή, και από εκεί απευθείας εισήλθε στον χώρο στάθμευσης του αυτοκινήτου της.

Έτσι, ως αποτέλεσμα, μια σειρά υπηρεσιών σταμάτησε με την εκκένωση του κτιρίου, η οποία έγινε από στόμα σε στόμα, με όποιον κίνδυνο εγκυμονεί αυτό, και η Αστυνομία το έμαθε κατόπιν, στον χρόνο που αναζητούσε την κυρία Χατζηπέτρου.

Ο ισχυρισμός της γραμματείας, που δέχθηκε το απειλητικό τηλεφώνημα, ήταν πως δεν σκέφτηκε να ειδοποιήσει τις Αρχές, αλλά όπως φαίνεται ποτέ δεν είναι αργά, εκτός από την αυτόφωρη διαδικασία… Άξιο αναφοράς είναι ότι εκτός από την Αστυνομία οι υπεύθυνοι της ΕΑΤ ξέχασαν να ειδοποιήσουν και τον πρόεδρο Γεώργιο Ζαββό, ο οποίος σε αλληλογραφία που είχε ζήτησε ενημέρωση και όπως άλλωστε ήταν αυτονόητο ρώτησε εάν ενημερώθηκε η Αστυνομία, ενώ η απάντηση ήταν αυτή που εντείνει τα ερωτήματα.

Το βιογραφικό της

Σύμφωνα με το βιογραφικό της, η Αθηνά Χατζηπέτρου έχει σπουδές στα Οικονομικά και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΟΠΑ) με ειδίκευση στην Επιχειρησιακή Έρευνα, ολοκληρώνει νέα ειδίκευση στην Πολιτιστική Διαχείριση (Kent-AUEB) και έχει παρακολουθήσει μετεκπαιδεύσεις στο IMD Business School και στο Emory University. Έχει συνολική εμπειρία 28 ετών στον χώρο της ελεγκτικής και της οικονομικής διαχείρισης και έχει διατελέσει οικονομική διευθύντρια των εταιρειών Coca-Cola Hellas, Beiersdorf και του ομίλου Inchcape στην Ελλάδα (όμιλος Toyota) από το 1996 έως το 2011. Στη συνέχεια διετέλεσε σύμβουλος του UNECE, του RVO και του υπουργού Ανάπτυξης σε θέματα EIB και EIF. Έχει πολυετή εμπειρία σε έργα αναδιοργάνωσης και εγκατάστασης συστημάτων ERP, στον σχεδιασμό χρηματοδοτικών προγραμμάτων (financial engineering) και έχει συμμετάσχει σε έργα εξαγορών (mergers and buy outs) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επίσης διατέλεσε πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων την περίοδο 11ος/2017 έως 11ος/2018, κατά την οποία ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-ticket) σε 11 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.
Η Αθηνά Χατζηπέτρου διορίστηκε επί υπουργίας Λυδίας Κονιόρδου και παραιτήθηκε μετά από ανασχηματισμό του Αλέξη Τσίπρα, όταν ανέλαβε την εποπτεία του Ταμείου η νέα ηγεσία, Μυρσίνη Ζορμπά και Κώστας Στρατής.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}