Ανακάλυψαν την… αισχροκέρδεια!!

Ανακάλυψαν την... αισχροκέρδεια!!
68 / 100

Σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή, έτσι και η κυβέρνηση, δύο εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του «Ντάνιελ», ανακάλυψε όψιμα ότι υπάρχει αισχροκέρδεια και σε βασικά αγροτικά προϊόντα. Μετά τις καταγγελίες για εξωφρενικές τιμές σε τοπικές αγορές της Θεσσαλίας, με τομάτες στα 3 ευρώ και μαρούλια στα 5 ευρώ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πήρε εκ των υστέρων θέση με μια ανακοίνωση διαπίστωσης του προβλήματος.

Παρουσιάζοντας στοιχεία από τον ΕΛΓΑ, επισημαίνει ότι στη Θεσσαλία βρίσκεται μόνο το 7,5% από τα καλλιεργούμενα στρέμματα οπωροκηπευτικών, εκ των οποίων «ελάχιστα έχουν πληγεί», και ότι «σε καμία περίπτωση δεν νοούνται οι αυθαίρετες αυξήσεις και η αδιανόητη κερδοσκοπία».

Το υπουργείο επιμένει ότι «η παραγωγή στον Θεσσαλικό Κάμπο εστιάζεται κυρίως στο βαμβάκι, στον αραβόσιτο, στα καπνά, στα σιτηρά, στα μήλα και στη βιομηχανική ντομάτα και όχι στα οπωροκηπευτικά» και ότι «κάθε αύξηση σε τιμές οπωροκηπευτικών, μόνο ως ξεκάθαρη αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών μπορεί να χαρακτηριστεί. Και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση».

16 pinakas.jpg
Αγροτικοί σύλλογοι και ενώσεις καταναλωτών δηλώνουν ότι δεν τους καλύπτουν οι καθυστερημένες και αποσπασματικές παραδοχές των κυβερνητικών εκπροσώπων, όπως και του πρωθυπουργού, περί αισχροκέρδειας ούτε οι υποσχέσεις περί έντασης των ελέγχων, αλλά απαιτούν δραστικές και συνολικές λύσεις. «Τώρα μας λένε οι υπουργοί ότι δε θα ανεχτούν κερδοσκοπία στα οπωροκηπευτικά. Δηλαδή, σε όλα τα υπόλοιπα θα την ανεχτούν; Τόσο καιρό γιατί την ανέχονται, όπως έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει;», αναρωτιέται ο Θωμάς Μόσχος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς «Μακεδνός», μέλος του πανευρωπαϊκού συντονισμού της Via Campesina.

Πρόκειται για ένα διεθνές κίνημα μικρών αγροτών και αγροτισσών, μεταναστών και ακτημόνων εργατών γης, που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια, στο πλαίσιο των αγώνων κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και δραστηριοποιείται σε 73 χώρες, με αιχμή το αίτημα της διατροφικής κυριαρχίας, δηλαδή να έχουν οι λαοί τον έλεγχο της τροφής που παράγουν και καταναλώνουν και όχι οι μεγάλες επιχειρήσεις. Η Via Campesina στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του λαού και των παραγωγών της Θεσσαλίας, τόσο με έμπρακτη βοήθεια όσο και ζητώντας επιτακτικά από την Ε.Ε. «να αξιοποιήσει άμεσα τα κονδύλια του Ταμείου Αλληλεγγύης για την ανάκαμψη της περιοχής, εξασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση στους μικρούς αγρότες και τις κοινότητες της υπαίθρου».

Ο εκπρόσωπος του Δικτύου Via Campesina και τεχνικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Θωμάς Μόσχος καταγγέλλει ότι ήδη μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ και μεσάζοντες-χονδρέμποροι «στοκάρουν» τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες, δημιουργώντας τεχνητές ελλείψεις στην αγορά, με στόχο να ανεβάσουν τις τιμές, φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν με τον πόλεμο στην Ουκρανία και προηγουμένως με την πανδημία. Την ίδια άποψη συμμερίζεται ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει το ελαιόλαδο, στο οποίο «έχουμε καταγράψει στο ράφι ανατιμήσεις ως και πάνω από 100% μέσα σε μόλις 15 ημέρες», οι οποίες δεν συνδέονται με τη φετινή μειωμένη παραγωγή, αφού προέρχονται από τη συγκομιδή του περασμένου χρόνου.

ΠΗΓΗ