Αναδρομικά: Λάθη και καθυστερήσεις τα αφανίζουν

Δευτέρα 03/02/2023    05 : 21 : 31
συνταξεις
70 / 100

Ο υπολογισμός των συντάξεων με την πολυδιαφημιζόμενη από τον υπουργό Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, μέθοδο fast track κρύβει πολλές παγίδες και για συνταξιούχους και για τους υπαλλήλους 

Aυξάνονται και πληθύνονται οι καταγγελίες των συνταξιούχων οι οποίοι ενώ περιμένουν χρόνια για την εκκαθάριση της σύνταξής τους, τρομάζουν όταν στο εκκαθαριστικό σημείωμα που συνοδεύει την οριστική απόφαση λαμβάνουν μηδέν αναδρομικά, ενώ ο ΕΦΚΑ συνεχίζει να ποιείται την νήσσαν.

Το θέμα είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.» ύστερα και από τις πληροφορίες που έφεραν το υπουργείο Οικονομικών να είναι ενοχλημένο από την αυθαίρετη παρακράτηση φόρου, που υπερβαίνει ακόμη κι αυτόν τον νόμιμο συντελεστή 20% για τα αναδρομικά. Φόρος ο οποίος, στη συνέχεια, λαμβάνεται υπόψη στη νέα εκκαθάριση με τις τροποποιητικές δηλώσεις που οφείλουν να υποβάλουν οι συνταξιούχοι δηλώνοντας το συνολικό ποσό των αναδρομικών που έλαβαν… αν έλαβαν.

Απαντώντας ατύπως στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 19/11/22 όπου αναφερόταν ως ενδεικτικό παράδειγμα περίπτωση συνταξιούχου του Δημοσίου στον οποίο είχε γίνει παρακράτηση φόρου περίπου 50% και τα αναδρομικά ήταν μόλις 0,30 λεπτά, ο ΕΦΚΑ (αφού ενημερώθηκε για τα στοιχεία του συνταξιούχου) ναι μεν διόρθωσε το πληρωτέο ποσό από 0,30 λεπτά σε 1.342,99 (χωρίς να γνωρίζουμε εάν έχει ενημερωθεί γι’ αυτήν τη διόρθωση ο συγκεκριμένος συνταξιούχος), επέμεινε όμως στη φορολογική παρακράτηση επί των αναδρομικών, που ξεπερνά το 40%.

Είναι προφανές ότι ο υπολογισμός των συντάξεων με την πολυδιαφημιζόμενη από τον υπουργό Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, μέθοδο fast track κρύβει πολλές παγίδες και για συνταξιούχους και για τους υπαλλήλους. Οι τελευταίοι θα κληθούν αργότερα να προβούν σε διορθώσεις.

Ιδού ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συνταξιούχου, η οποία εργαζόταν 36 χρόνια ως νοσηλεύτρια και της έγιναν κρατήσεις πλασματικού χρόνου χωρίς να έχει προβεί σε σχετική εξαγορά.

«Eκδόθηκε η κύρια σύνταξή μου, το ποσό της οποίας ήταν πιο χαμηλό από την προσωρινή που λάμβανα, χωρίς επίσης να μου δώσουν καθόλου αναδρομικά και με λάθος υπολογισμό του καθαρού ποσού της σύνταξης. Επίσης μου παρακρατήθηκε εξαγορά πλασματικού χρόνου παιδιών, χωρίς όμως να πρέπει γιατί ήδη είχα συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια. Αν χρειαζόταν κάποιος χρόνος εξαγοράς, θα έπρεπε πρώτα να ερωτηθώ. Μετά από επικοινωνία μου με τον e-ΕΦΚΑ, μου ανέφεραν ότι δεν υπάρχει υπάλληλος που να έχει αναλάβει τον φάκελό μου, καθώς επίσης και ότι οι συντάξεις βγαίνουν ηλεκτρονικά, και αν έχω κάποια ένσταση να στείλω ταχυδρομικώς σχετικό έγγραφο που να αναφέρω το πρόβλημά μου».

Ενίοτε οι συνταξιούχοι απευθύνονται στο ίδιο το υπουργείο αμφισβητώντας τις διαβεβαιώσεις Χατζηδάκη για την εκκαθάριση όλων των συντάξεων του ’20.

«Πήρα το θάρρος να σας ενοχλήσω και να σας ενημερώσω ότι συνάδελφοί μου που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης έναν χρόνο μετά από εμένα έχουν ήδη λάβει τη σύνταξή τους, ενώ εγώ όχι. Δυστυχώς ούτε και τον Νοέμβριο 2022 θα λάβω τη σύνταξή μου, μετά από επικοινωνία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η δικαιολογία που ακούω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι ότι υπεύθυνο για το ποιος θα λάβει σύνταξη είναι το πρόγραμμα του κομπιούτερ. Συνολικά περιμένω 2 χρόνια και 2 μήνες…».

«Πλανήθηκα πλάνην οικτράν!»
Ετερος συνταξιούχος δηλώνει την έκπληξή του για την έγκριση της εθνικής σύνταξης μέσα σε 20 ημέρες. Αλλά όπως λέει ο ίδιος, «πλανήθηκε πλάνην οικτράν» ως προς τις διαβεβαιώσεις της εκκαθάρισης της σύνταξής του.

«Αναγκάζομαι να επικοινωνήσω μαζί σας γιατί έχω υποβάλει από τα τέλη Μαρτίου 2022 αίτηση συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ Ελευσίνας και μέχρι σήμερα εισπράττω μόνο τμήμα της εθνικής σύνταξης των 360,94 ευρώ, η οποία και μου αποδόθηκε στον εκπληκτικό χρόνο των 20 ημερών μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών μου.

»Επισημαίνω ότι τα ένσημά μου είναι όλα καταμετρημένα με σχετική απόφαση του Κέντρου Ανακεφαλαίωσης και ο φορέας που ήμουνα πάντα ασφαλισμένος ήταν μόνο το ΙΚΑ-ΕΦΚΑ. Από τις φτωχές μου γνώσεις σε θέματα υπολογιστών είμαι βέβαιος ότι θα αρκούσε ένα πάτημα του πλήκτρου enter για να εκδοθεί άμεσα η σύνταξή μου.

»Εχοντας πιστέψει τις εξαγγελίες σας για fast track έκδοση συντάξεων εντός διμήνου όπως επίσης και τις τελευταίες εξαγγελίες τις δικές σας και του κ. πρωθυπουργού ότι το 85% των αιτήσεων του 2022 έχει ικανοποιηθεί, επικοινώνησα με τον ΕΦΚΑ Ελευσίνας και μου είπαν ότι οι αιτήσεις του 2022 δεν έχουν ξεκινήσει να εξετάζονται ακόμη και τολμώ να σας πω ότι συνειδητοποίησα ότι πλανήθηκα πλάνην οικτράν!».

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}