Αμερικανικές τράπεζες: Κέρδη με σπόνσορα τη… Fed!

 15/07/2024    08 : 30 : 50
fed
70 / 100

Ολες οι εμπορικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια των δανείων και των καρτών και ανακοίνωσαν αποτελέσματα σημαντικά μεγαλύτερα των προβλέψεων για το τρίτο τρίμηνο, καθώς… «ξέχασαν» να προχωρήσουν σε αντίστοιχη αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων.

Μάννα εξ ουρανού αποδεικνύεται για τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, καθώς τα έσοδά τους από τους τόκους εκτοξεύονται, ενώ ενάντια στους φόβους αρκετών το υψηλότερο κόστος χρήματος δεν έχει επηρεάσει μέχρι τώρα τους τζίρους τους από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ούτε το ύψος των δανείων τους που δεν εξυπηρετούνται.

Σε αντίθεση με τους απανταχού δανειολήπτες, που στραγγαλίζονται από τους υψηλότερους τόκους, σε αντίθεση με τους καταναλωτές, που βουλιάζουν εν μέσω του ακριβότερου χρήματος και των επίμονα υψηλών τιμών βασικών αγαθών σε μια απάνθρωπη κρίση κόστους ζωής, σε αντίθεση με την οικονομική ανάπτυξη, που πνέει τα λοίσθια, οι τράπεζες συνεχίζουν να ακμάζουν. Και σε αυτήν την εξέλιξη, τον καθοριστικότερο ρόλο όπως υποδεικνύουν τα πρόσφατα οικονομικά τους αποτελέσματα έχουν οι κεντρικοί τραπεζίτες, οι οποίοι με την αμφιλεγόμενη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων τους στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών όχι μόνο δεν κατάφεραν έως τώρα να δαμάσουν τον πληθωρισμό αλλά επί της ουσίας λειτουργούν ως χορηγοί των εμπορικών τραπεζών.

Bank of America, Goldman Sachs και Bank of New York Mellon, τρεις από τις 10 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ ανακοίνωσαν όλες τους καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο του 2023 και η βασική αιτία ήταν τα υψηλότερα καθαρά κέρδη από τους τόκους, δηλαδή η διαφορά που κερδίζουν από το επιτόκιο που χρεώνουν για να δανείσουν έναντι του επιτοκίου που καταβάλλουν για τις καταθέσεις. Ολες οι εμπορικές τράπεζες που σέβονται τον εαυτό τους ξεκίνησαν να αυξάνουν τα επιτόκια των δανείων και των καρτών μετά τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ αντίθετα την αντίστοιχη αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων την έκαναν ως συνήθως… γαργάρα.

Το αποτέλεσμα φάνηκε ξεκάθαρα στο γ’ τρίμηνο: η 2η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, η Bank of America, ανακοίνωσε υψηλότερα των προβλεπόμενων κέρδη για το εν λόγω διάστημα, στα 90 σεντς ανά μετοχή από 82 σεντς, κατά 10% υψηλότερα από πέρυσι, στα 7,8 δισ. δολάρια. Τα έσοδά της αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 2,9% στα 25,32 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας και αυτά τις προβλέψεις.

Εξ αυτών τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν 4% στα 14,4 δισ. δολάρια, περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. Τα έσοδά της από το trading και τις πωλήσεις τίτλων αυξήθηκαν κατά 8% στα 4,4 δισ. δολάρια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 και πλέον ετών. Τις εκτιμήσεις των αναλυτών ξεπέρασε και η Bank of New York Mellon, που είδε τα καθαρά της έσοδα από τόκους να εκτοξεύονται κατά 10% στο 1,02 δισ. δολάρια και τα κέρδη της να χτυπούν τα 1,27 δολάρια ανά μετοχή έναντι προβλέψεων για 1,15 δολάρια.

Η Goldman Sachs, που προέβη στο γ’ τρίμηνο σε διαγραφή ενεργητικού ύψους 864 δισ. δολαρίων, η οποία σχετιζόταν με την εταιρεία χρηματοδότησης επενδύσεων real estate GreenSky, κατέγραψε μικρότερη πτώση της κερδοφορίας της σε σχέση με αυτήν προβλεπόταν. Τα καθαρά της κέρδη υποχώρησαν συγκεκριμένα στα 2,06 δισ. δολάρια ή 5,47 δολάρια ανά μετοχή έναντι προβλέψεων για πτώση στα 5,31 δολάρια ανά μετοχή και η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε καλύτερες προοπτικές κερδοφορίας.

Την περασμένη Παρασκευή, τρεις ακόμη αμερικανικοί τραπεζικοί κολοσσοί ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών και αύξησαν τις εκτιμήσεις του για τα συνολικά φετινά καθαρά έσοδά τους από τους τόκους. Η JP Morgan Chase, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε αύξηση των κερδών της κατά 35%, στα 13,5 δισ. δολάρια ή 4,33 δολάρια ανά μετοχή έναντι προβλέψεων για 3,96 δολάρια.

Τα καθαρά έσοδά της από τόκους εκτοξεύτηκαν κατά 30% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στα 22,9 δισ. δολάρια. Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, η Citigroup, είδε και αυτή τα κέρδη της να ξεπερνούν τις προβλέψεις, καθώς κατέγραψε αύξηση εσόδων τόσο από το trading και την επενδυτική τραπεζική όσο και από τους τόκους. Η Citi αναβάθμισε την πρόβλεψή της για τα καθαρά έσοδα από τόκους -συνολικά φέτος- σε πάνω από 47,5 δισ. δολάρια από 46 δισ. δολάρια.

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για τα καθαρά έσοδα από τόκους φέτος προχώρησε τέλος και η 4η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ Wells Fargo, που και αυτή είχε καλύτερα αποτελέσματα στο τρίμηνο. Τα καθαρά της έσοδα από τόκους αυξήθηκαν στο εν λόγω διάστημα κατά 8,1% στα 13,1 δισ. δολάρια. Η διοίκησή της αναμένει πλέον ετήσια αύξησή τους κατά 16% αντί για 14% που εκτιμούσε νωρίτερα.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}