Αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας: Προσκλητήριο νέας λιτότητας…

 23/06/2024    02 : 27 : 27
eu
63 / 100

Στο… σφίξιμο των λουριών στην ευρωπαϊκή οικονομία αποσκοπούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που εγκρίθηκαν από την Ε.Ε. Είναι το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας διαπραγμάτευσης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που ποτέ δεν εφαρμόστηκε ακριβώς, αλλά ακόμα και με τον τρόπο που υλοποιήθηκε ταλαιπώρησε χώρες όπως η Ελλάδα με τις υπερβολικές απαιτήσεις του. Τα τελευταία χρόνια, λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης, οι διατάξεις του είχαν ανασταλεί. Κάτι που έδωσε την «ευκαιρία» στην Ε.Ε. για αλλαγή των κανόνων στο εξής.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι νέες διατάξεις αποσκοπούν στην προώθηση των επενδύσεων, την ενίσχυση της κοινωνικής σύγκλισης και την αύξηση της εθνικής ευθύνης. Ωστόσο, η ελάχιστη μείωση του μέσου ελλείμματος και του μέσου χρέους παραπέμπει μάλλον σε περιόδους λιτότητας, παρά τη δυνατότητα παράτασης της επίτευξης των εθνικών στόχων και παρέκκλιση σε εξαιρετικές περιπτώσεις που προβλέπεται στη νέα νομοθεσία.

«Η μεταρρύθμιση αυτή αποτελεί μία νέα αρχή και επιστροφή στη δημοσιονομική υπευθυνότητα. Το νέο πλαίσιο θα είναι απλούστερο, πιο προβλέψιμο και πιο ρεαλιστικό. Ωστόσο, οι νέοι κανόνες μπορούν να αποδειχθούν επιτυχείς μόνον εάν εφαρμοστούν σωστά από την Επιτροπή», δήλωσε ο εισηγητής του φακέλου στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάρκους Φέρμπερ, Γερμανός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ.

Μείωση χρέους

Οι χώρες με υπερβολικό χρέος θα πρέπει να το μειώνουν κατά μέσο όρο 1% ετησίως εάν το χρέος τους υπερβαίνει το 90% του ΑΕΠ και κατά 0,5% ετησίως κατά μέσο όρο εάν είναι μεταξύ 60% και 90%. Εάν το έλλειμμα μιας χώρας υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ, θα πρέπει να μειώνεται κατά τη διάρκεια περιόδων ανάπτυξης για να φτάσει το 1,5% και να δημιουργεί περιθώριο δαπανών για δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Οι ευρωβουλευτές λένε ότι οι νέοι κανόνες περιέχουν διάφορες διατάξεις που παρέχουν μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων για τις κυβερνήσεις, για παράδειγμα δίνοντας τρία επιπλέον έτη αν χρειάζεται (πέρα από τα υφιστάμενα τέσσερα) για την επίτευξη των στόχων του εθνικού τους σχεδίου. Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν ότι αυτός ο πρόσθετος χρόνος μπορεί να χορηγηθεί για οποιονδήποτε λόγο κρίνει σκόπιμο το Συμβούλιο, και όχι μόνο εάν πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως προτάθηκε αρχικά.

Οι ευρωβουλευτές επέμειναν ότι οι χώρες με υπερβολικό έλλειμμα ή χρέος μπορούν να ζητήσουν διαδικασία συζήτησης με την Επιτροπή προτού τους παρασχεθεί καθοδήγηση σχετικά με την πορεία των δαπανών τους. Αυτό θα δώσει περισσότερες ευκαιρίες σε μια κυβέρνηση να διατυπώσει την άποψή της, ιδίως σε αυτό το κρίσιμο σημείο της διαδικασίας. Ενα κράτος-μέλος μπορεί να ζητήσει την υποβολή αναθεωρημένου εθνικού σχεδίου εάν υπάρχουν αντικειμενικές περιστάσεις που εμποδίζουν την εφαρμογή του, για παράδειγμα αλλαγή κυβέρνησης.

«Τα νέα κριτήρια ισοδυναμούν με επιστροφή στη λιτότητα», έγραψαν οι επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργανώσεων στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και στο Βέλγιο σε κοινή επιστολή τους τη Δευτέρα, στην οποία καλούσαν τους ευρωβουλευτές να απορρίψουν τη συμφωνία. Αλλά οι τρεις μεγαλύτερες ομάδες στο Κοινοβούλιο –το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και το Renew– στήριξαν τη συμφωνία, διασφαλίζοντας σταθερή πλειοψηφία.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}