Αλλάζει ο “χάρτης” των συλλογικών συμβάσεων

 02/12/2023    07 : 24 : 03
εργαζομενοι
63 / 100

Μείωση του πλήθους των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων κατά 20% σημειώθηκε τους τελευταίους έξι μήνες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr, αυτή τη στιγμή σε ισχύ βρίσκονται 586 συλλογικές συμβάσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο σε όλη τη χώρα. Δηλαδή σε 586 επιχειρήσεις ισχύουν συλλογικές συμβάσεις μεταξύ εργοδοτών και του σωματείου των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών.

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Έξι μήνες πριν, όμως, και συγκεκριμένα τον περασμένο Απρίλιο, οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις που ήταν σε ισχύ ανερχόνταν σε 724.

Συνεπώς, μεταξύ Απριλίου – Οκτωβρίου 2024 μειώθηκαν κατά 134 ή περίπου 20% οι εν ισχύ επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις.

Την ίδια ώρα, σε χαμηλό επίπεδο εξακολουθούν να βρίσκεται πλήθος κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως φτάνουν τις 25 επί συνόλου περίπου 65 κλάδων στους οποίους υπάρχουν αντίστοιχες (κλαδικές) εργοδοτικές και εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Κρίσιμο μέτωπο για την υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων αποτελεί η ολοκλήρωση της εγγραφής των εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων στα αντίστοιχα Μητρώα του Υπουργείου Εργασίας.

Σημειώνεται πως η εγγραφή στα Μητρώα αυτά, βάσει του εργασιακού νόμου Χατζηδάκη (2021), είναι υποχρεωτική και απαράβατος όρος για τη συνδικαλιστική δράση των ενώσεων (π.χ. υπογραφή συλλογικής σύμβασης).

Έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως εδώ και πάνω από ένα χρόνο (για την ακρίβεια 13 μήνες) όπου έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες εγγραφής των συνδικαλιστικών οργανώσεων η εικόνα είναι οι εξής:

– Έχουν εγγραφεί 67 κλαδικές εργοδοτικές ενώσεις στο συνδικαλιστικό Μητρώο (ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε.)

– Έχουν εγγραφεί 862 εργατικές οργανώσεις (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια σωματεία κλπ.) στο συνδικαλιστικό Μητρώο (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε).

Πληροφορίες του Capital.gr από συνδικαλιστικούς κύκλους αναφέρουν πως ουσιαστικά όλες οι εργοδοτικές ενώσεις έχουν εγγραφεί.

Όσον αφορά τις εργατικές οργανώσεις, εκτιμάται πως με βάση τα στοιχεία για το συνολικό πλήθος των σωματείων στην Ελλάδα (γύρω στα 1.900) τα οποία είναι διαθέσιμα στο Capital.gr, περίπου οι μισές εργατικές οργανώσεις της χώρας είναι εγγεγραμμένες στο συνδικαλιστικό μητρώο της χώρας.

Κρίσιμη για την εγγραφή και των υπολοίπων αλλά και τη λειτουργικότητα των Μητρώων αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες συνδικαλιστικές πηγές του Capital.gr, να είναι η απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο έχουν προσφύγει εργατικές οργανώσεις.

Η απόφαση του τμήματος το Νοέμβριο του 2022 προέβλεπε πως οι διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη στα Μητρώα “δεν αντίκεινται, κατ’ αρχήν, αυτές καθ’αυτές” στο Σύνταγμα, αλλά αυτές οι διατάξεις “δεν πρέπει να επιδιώκεται με νομοθετικές ρυθμίσεις που καταλήγουν να προσβάλλουν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας ή συνεπάγονται περιορισμούς της εν λόγω ελευθερίας κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας ή επιφέρουν παράνομη προσβολή άλλων προστατευτέων από το Σύνταγμα ή και το Ενωσιακό Δίκαιο δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα”.

Σε περίπτωση που η ολομέλεια του ΣτΕ επικυρώσει σε γενικές γραμμές την απόφασή του, αναφέρουν συνδικαλιστικές πηγές στο Capital.gr, δεν θα πρέπει να αποκλείονται κάποιες διορθώσεις στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα Μητρώα.

Αναλυτές αναφέρουν στο Capital.gr πως το πεδίο των συλλογικών συμβάσεων ενδεχομένως να επηρεασθεί και από το ξεπάγωμα των “τριετιών” από την 1η Ιανουαρίου 2024.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}