Ακίνητα: «Πάγος» στις αποφάσεις για τις αντικειμενικές λόγω εκλογών

 19/07/2024    07 : 04 : 11
ακινητα
62 / 100

Στον «πάγο» έχουν μπει μοιραία επί του παρόντος, οι ενστάσεις σχεδόν των μισών Δήμων της χώρας επί των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων: Σε σύνολο 332 Δήμων, οι 142 ζήτησαν «κούρεμα» των αντικειμενικών ή ακόμη και επαναφορά των τιμών στα επίπεδα του 2018. Οι υφιστάμενες τιμές ζώνης τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022 και όσοι τοπικοί άρχοντες υπέβαλαν την σχετική αίτηση –εάν και εφόσον αυτή γίνει αποδεκτή- θα εξασφαλίσουν στους δημότες τους … χαμηλότερη φορολόγηση!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Χιλιάδες ήταν οι πολίτες που από την μια μέρα στην άλλη έχασαν το δικαίωμά τους να εισπράξουν ή να ενταχθούν σε κοινωνικές παροχές όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ή το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Και αυτό γιατί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών «πέταξε» εκτός παροχών όσους ήταν στα όρια των περιουσιακών κριτηρίων, καθώς εμφανίστηκαν να έχουν στην κατοχή τους μεγαλύτερης αξίας ακίνητα. Άλλοι αναγκάστηκαν να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ ή άλλα τέλη και φόρους, όπως ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων ή το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ποιοι Δήμοι έκαναν ένσταση για τις αντικειμενικές

Οι Δήμοι είχαν μια ευκαιρία να το αλλάξουν αυτό και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που «άρπαξαν» την ευκαιρία που τους έδωσε το υπουργείο Οικονομικών και φρόντισαν να υποβάλλουν ενστάσεις για το ύψος των αντικειμενικών αξιών.

Στο «μέτωπο» κατά των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που «άνοιξε» ο Δήμος Αθηναίων έχουν μπει πολλοί δήμοι της Αττικής όπως αυτός της Γλυφάδας, του Ζωγράφου, των Βριλησσίων, του Αμαρουσίου, της Καλλιθέας, του Αγ. Δημητρίου, της Παλλήνης, του Μοσχάτου-Ταύρου, της Πετρούπολης αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα όπως οι δήμοι Κορίνθου, Καλαμάτας, Ρόδου, Κιλκίς, Πύλου, Σάμου, Κέρκυρας, Πάτρας Πύργου κ.α.

Η λίστα με τις ενστάσεις περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τους ακόλουθους δήμους:

Βριλήσσια. Μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2021, ζητά με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων, από το υπουργείο Οικονομικών. Από διαθέσιμα στοιχεία στο Δήμο (δικαστικές αποφάσεις, εκθέσεις εκτίμησης από πιστοποιημένους εκτιμητές, πρακτικά Επιτροπής Εκτίμησης Ακινήτων του Δήμου) διαπιστώθηκε σημαντική απόκλιση μεταξύ της αντικειμενικής αξίας και της τρέχουσας εμπορικής αξίας σε οικοπεδικές εκτάσεις σε διάφορα σημεία της πόλης.
Μαρούσι. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα:
. Οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών στο σύνολο των περιοχών με χρήσεις γης αμιγούς κατοικίας, ώστε οι αντικειμενικές αξίες να επανέλθουν στα επίπεδα του έτους 2018.

. Δημιουργία νέας οριοθετημένης ζώνης που αφορά στον παλαιό και στο νέο οικισμό των Εργατικών Κατοικιών με τιμή ζώνης 1.200 ευρώ ανά/τ.μ.

. Μείωση της τιμής ζώνης στο Ο.Τ. 546 (οδός Αστροναυτών, κ.α.) και την επαναφορά αυτής στο πρότερο ύψος της, ήτοι στα 1.500 ευρώ ανά/τ.μ.

Πετρούπολη: Να επανέλθουν οι αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα του 2021 ζητά ο δήμος.
Ελληνικό: Ζητά άμεση και σημαντική μείωση των αντικειμενικών αξιών και στην Αργυρούπολη και στο Ελληνικό καθώς όπως επισημαίνει «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» και με την τελευταία αναπροσαρμογή αυξήθηκαν έως και 86%
Καλλιθέα: Διόρθωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ζητά ο Δήμος και διεκδικεί από το Υπουργείο Οικονομικών, να μην ισχύσουν οι αυξήσεις, να γίνει επαναπροσδιορισμός με μείωση στις τιμές και ορθολογική εφαρμογή του συστήματος των αντικειμενικών αξιών για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Άγιος Νικόλαος- Κρήτη: Προσέλαβε ορκωτό εκτιμητή έτσι ώστε να φοροελαφρυνθούν σε πρώτη φάση περιοχές που δεν ανήκουν στις τουριστικές και ως επί το πλείστον γίνονται μεταβιβάσεις ακινήτων. Πρόκειται για ένα μείζον θέμα που απασχολεί κυρίως αγροτικές περιοχές, που επηρεάζονται άμεσα από τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.
Κομοτηνή: Μείωση των τιμών κατά 20%, σε όλες τις ζώνες
Ιθάκη: ο δήμος ζητάει μείωση στις εξής περιοχές:
. Ιθάκη (Βαθύ) 1.200,00 ευρώ από 2.100,00 ευρώ που ισχύει σήμερα.

. Κιόνι 900,00 ευρώ από 1.250,00 ευρώ που ισχύει σήμερα.

. Άγιος Ιωάννης Λεύκης 900,00 ευρώ από1.200,00 που ισχύει σήμερα)

. Λεύκη 800,00 ευρώ από 1.220,00ευρώ που ισχύει σήμερα.

. Πλατειθιάς/Φρίκες 850,00 ευρώ από 1.100,00 ευρώ που ισχύει σήμερα.

. Σταυρός 850,00 ευρώ από 950,00 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Αγρίνιο: Οριζόντια μείωση κατά 30% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις εννέα δημοτικές ενότητες που αποτέλεσαν με το Αγρίνιο το νέο «καλλικρατικό» Δήμο Αγρινίου.

Τι απαντήσεις θα δώσει το ΥΠΟΙΚ … μετά τις εκλογές
Η «αξιολόγηση» των αιτημάτων φαίνεται πως εκ των πραγμάτων έχει μπει στο «συρτάρι» ελέω των εκλογικών αναμετρήσεων: Και πλέον αναμένεται να απασχολήσει αφού προκύψει μια νέα Κυβέρνηση.

Όπως και να έχει, το υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει ξεκάθαρο προεκλογικά πως δεν πρόκειται να υπάρξουν εκτεταμένες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και ότι θα εξετάσει μόνο τις γνώμες των δημοτικών συμβουλίων που συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία για τις πραγματικές τιμές της αγοράς.

Ακόμα και στις περιοχές που θα γίνει επανάληψη της διαδικασίας και προσδιοριστούν νέες τιμές ζώνης δεν θα ισχύσουν από το χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ ούτε του 2022 αλλά ούτε του 2023 καθώς και οι φόροι μεταβίβασης που έχουν καταβληθεί.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου η οποία αποχώρησε, επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών ενώ αρμόδια στελέχη έσπευδαν να ξεκαθαρίσουν ότι οι αναπροσαρμογές θα είναι στοχευμένες και σε κάθε περίπτωση περιορισμένης γεωγραφικής εμβέλειας.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αναγνωρίσει ότι κατά τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιοχές στη χώρα για τις οποίες δεν εκφράστηκε η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι αιτιολογημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου, που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον νέο πια υπουργό Οικονομικών προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}