Αγρότες: «Ρολάρουν» τα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία

Αγρότες: «Ρολάρουν» τα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία
67 / 100

Το 2020, το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού εργαλείου για αγρότες και αγροδιατροφικές επιχειρήσεις, με στόχο να ελαττώσει τα χρηματοδοτικά κενά, που αποτελούν χρόνιο πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα και να διευκολύνει την πρόσβαση των αγροτών σε ρευστότητα. Το όνομά του, Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στα μέσα Φεβρουαρίου 2023, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσαν την έναρξη της λειτουργίας ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου χορήγησης μικρών δανείων με επιδότηση επιτοκίου και άλλες διευκολύνσεις.

Πρόκειται για το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. Η «ΥΧ» πραγματοποίησε ρεπορτάζ και παραθέτει τα μέχρι σήμερα δεδομένα για ένα εργαλείο που πλέον μπαίνει σε φάση ωριμότητας και ένα νέο εργαλείο, που φαίνεται να αξιοποιεί την εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος.

ΤΕΑΑ: Σύντομα εκταμιεύσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ, ένας στους τέσσερις εγκρίνεται
Σε προχωρημένη φάση βρίσκεται η λειτουργία του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ), με διαχειριστή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας του εργαλείου, φαίνεται αυτό να εισέρχεται στην περίοδο ωριμότητάς του.

Υπενθυμίζεται ότι από το ΤΕΑΑ δύναται κάποιος να λάβει χρηματοδότηση για υλοποίηση επενδυτικού δανείου από 10.000 έως 5.000.000 ευρώ, ενώ μπορεί να το συνδυάσει και με κεφάλαιο κίνησης. Αν και το συγκεκριμένο εγχείρημα άργησε να… πάρει μπρος και χρειάστηκε σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας του για να «ρολάρει», τα επικαιροποιημένα αποτελέσματα δείχνουν την πρόοδό του.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη σχετική ιστοσελίδα της διαχειριστικής αρχής του ΥΠΑΑΤ, οι αιτήσεις δανεισμού μέσω του ΠΣΚΕ έχουν ξεπεράσει τα 124 εκατ. ευρώ, ενώ οι εγκρίσεις δανείων από τις επτά συμμετέχουσες τράπεζες έχουν ξεπεράσει τα 23 εκατ. ευρώ. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο αριθμητικό στοιχείο των αιτήσεων υπάρχουν αρκετές διπλοεγγραφές, καθώς ορισμένοι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν να κάνουν αίτηση σε άνω του ενός χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, γιατί θεωρούν ότι θα αυξήσουν τις πιθανότητες έγκρισής τους.

Ωστόσο, η «ΥΧ», σε επικοινωνία της με στελέχη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, εξασφάλισε τα πρώτα (μη τελικά) επικαιροποιημένα στοιχεία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022, που αποτυπώνουν μια ακόμα πιο θετική εικόνα. Αναλυτικότερα, οι εγκρίσεις έχουν φτάσει τα 32,5 εκατ. ευρώ και οι εκταμιεύσεις τα 29 εκατ. ευρώ. Είναι θέμα χρόνου, λοιπόν, να ξεπεραστεί το ορόσημο των 30 εκατ. ευρώ σε εκταμιεύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος δανεισμός ανέρχεται από 50.000 έως 55.000 ευρώ.

Tραπεζικοί κύκλοι σχολίασαν τις εξελίξεις ως εξής: «Είναι σαφές τόσο ότι οι τράπεζες έχουν δουλέψει περισσότερο χρόνο με το εργαλείο, όσο και το ότι γίνεται καλή δουλειά στους ελέγχους των αιτήσεων για χρηματοδότηση. Αν αφαιρεθεί περίπου ένα 20% των διπλών και τριπλών αιτημάτων στο ΠΣΚΕ, φαίνεται ότι ένα στα τέσσερα αιτήματα εγκρίνεται, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, αν συγκριθεί μάλιστα και με άλλα παρόμοια εργαλεία χρηματοδότησης επιχειρήσεων».

Σημαντικό και συνάμα ενθαρρυντικό στοιχείο, που αξίζει τέλος να αναφερθεί, είναι ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου 2023 καταγράφηκε μια «έκρηξη» ενδιαφέροντος για χρηματοδότηση από το ΤΕΑΑ, καθώς οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 7.000.000 ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να ερμηνευθεί αυτό το φαινόμενο από τραπεζικά στελέχη, η απάντηση που μας δόθηκε είναι ότι επειδή υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το έτερο εργαλείο των μικροδανείων, πιθανώς οι ενδιαφερόμενοι να περιορίζονται από το πλαφόν των 25.000 ευρώ και να μεταπηδούν στη λύση του Ταμείου Εγγυήσεων.

Επιπλέον, τονωτικό ρόλο για τη ζήτηση του εργαλείου φαίνεται ότι έχει παίξει η πρόσφατη προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης. Με όλα αυτά τα δεδομένα, φαντάζει κάτι περισσότερο από πιθανή η επέκταση της λειτουργίας του ΤΕΑΑ και μετά το τέλος του 2023, σύμφωνα πάντα με πηγές από τον τραπεζικό κλάδο.

Ξεκίνησαν αμέσως οι χορηγήσεις μικρών δανείων
Ενθαρρυντικά είναι, όμως, και τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από το καινούργιο χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, που δίνει τη δυνατότητα χορήγησης δανείων από 3.000 έως 25.000 ευρώ σε αγρότες και επιχειρήσεις, με επιδότηση επιτοκίου.

Όπως, μάλιστα, πληροφορήθηκε η «ΥΧ», ήδη οι πρώτες εγκρίσεις δανείων χορηγήθηκαν από τις τράπεζες σχεδόν αμέσως μετά την ενεργοποίηση της πλατφόρμας της ΕΑΤ και του πληροφοριακού συστήματος υποδοχής αιτημάτων (ΠΣΚΕ).

Σημαντική λεπτομέρεια του εν λόγω εργαλείου είναι ότι το δάνειο μπορεί να εξοφληθεί νωρίτερα από τη συμφωνηθείσα περίοδο, γεγονός που σημαίνει ότι αν η αποπληρωμή πραγματοποιηθεί εντός διετίας, ο τόκος του δανείου εκμηδενίζεται.

ΠΗΓΗ