Αγρότες: Ξεκινά το «φωτοβολταϊκά στο χωράφι»

 24/04/2024    10 : 23 : 17
fotovoltaika systimata
67 / 100

Στη γραμμή αφετηρίας μπαίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», μέσω του οποίου θα μπορέσει ένας σημαντικός αριθμός αγροτών να περιορίσει το ενεργειακό του κόστος, λαμβάνοντας οικονομική στήριξη για την εγκατάσταση ενός ηλιακού συστήματος. Με τον προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτηθούν 3.000 δικαιούχοι περίπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ο Οδηγός είναι επί της ουσίας έτοιμος από το ΥΠΕΝ, με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου να τοποθετεί εντός του πρώτου 15νθημερου του Απριλίου τη δημοσίευσή του, χωρίς αυτή τη φορά να υπάρξει προδημοσίευση. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ, για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 50 kW (κιλοβάτ). Το ποσοστό επιδότησης έχει οριστικοποιηθεί από το ΥΠΕΝ στο 40%, το οποίο μάλιστα θα είναι «οριζόντιο», δηλαδή ανεξάρτητο της ισχύος του συστήματος που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Η διαδικασία επιλογής
Δυνατότητα υποβολής αίτησης θα έχουν όλοι οι αγρότες, ενώ δεν θα είναι απαραίτητο να έχουν προηγουμένως υπογράψει σύμβαση σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοικτή για ένα σύντομο χρονικό διάστημα -γύρω στον ενάμιση μήνα- ώστε στη συνέχεια να δημιουργηθεί η λίστα προτεραιότητας των αιτήσεων που θα έχουν υποβληθεί.

Έτσι, οι χρηματοδοτήσεις θα ξεκινήσουν από τις αιτήσεις που θα βρεθούν στην αρχή της λίστα, προχωρώντας στην κάλυψη των αιτήσεων μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού (30 εκατ. ευρώ). Όπως είναι φυσικό, αν η συμμετοχή δεν υπερκαλύψει τα συνολικά κονδύλια του προγράμματος, τότε θα ικανοποιηθούν όλοι οι αιτούντες.

Όσον αφορά τα κριτήρια με τα οποία θα καταρτιστεί η λίστα, βασικό «φίλτρο» θα είναι το απόλυτο προβάδισμα των μικρότερων συστημάτων, ισχύος έως 10 kW. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, θα μπορέσει να διασφαλισθεί πως θα ωφεληθούν όλοι οι μικρότεροι αγρότες που θα διεκδικήσουν ένταξη στο πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}