Αγοραπωλησίες ακινήτων: «Πρωταθλητής» ο Πειραιάς με αύξηση 143% στην αξία

 25/06/2024    10 : 10 : 39
ακινητα1
69 / 100

Ο Πειραιάς αναδεικνύεται ο μεγάλος «πρωταθλητής» σε όλη την Αττική όσον αφορά τον αγοραπωλησίες ακινήτων φέτος, με αύξηση κατά 65% σε σχέση με το 2022 και …εκτόξευση ως προς τη συνολική αξία κατά 143%.

Αύξηση αγοραπωλησιών όμως καταγράφεται για το πρώτο εξάμηνο του 2023 και στις περιοχές που είχαν μείνει πιο πίσω τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή η Ανατολική Αττική, τα προάστια του Πειραιά, τα βόρεια και δυτικά προάστια έναντι αυτών που μέχρι τώρα οδηγούσαν την κούρσα, όπως το κέντρο της Αθήνας και τα νότια. Από τα στοιχεία που προκύπτουν από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, το ψηφιακό εργαλείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η αλλαγή της πολιτικής για τη χορήγηση αδειών διαμονής μέσω του προγράμματος Golden Visa (σ.σ. με αύξηση του ορίου πλέον από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ για το κέντρο της Αθήνας, τα νότια και τα βόρεια) έχει παίξει σημαντικό ρόλο ως προς τη διαμόρφωση της αγοράς σε όλη την Αττική. Αντίστοιχα, είναι ξεκάθαρη και η αύξηση της δεδηλωμένης αξίας των ακινήτων που ξεπερνά κατά πολύ τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαιτέρως στις περιοχές όπου παρέμεινε το πόσο των 250.000 ευρώ στην Golden Visa, όπως στον Πειραιά και τα δυτικά προάστια.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το τελευταίο «Παρατηρητήριο Αγοράς Κατοικιών TOPO GES IKE» όσον αφορά τις αγοραπωλησίες κατοικιών στην Αττική αλλά και σε δημοφιλή νησιά σε Αργοσαρωνικό και Κυκλάδες Η έρευνα αφορά τα πρώτα εξάμηνα (Ιανουάριος-Ιούνιος) των ετών 2021, 2022 και 2023 και τα δεδομένα έχουν συγκεντρωθεί από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο αριθμός των αγοραπωλησιών το πρώτο εξάμηνο του 2023 αυξήθηκε στις περιοχές του δήμου Αθηναίων κατά 15% σε σχέση με το 2022, ενώ για το αντίστοιχο διάστημα των ετών 2021-2022 το συγκεκριμένο ποσοστό ήταν 3%. Στα ίδια δημοτικά διαμερίσματα, η συνολική αξία των αγοραπωλησιών εκτοξεύτηκε στο 34% φέτος έναντι του 2022, ενώ παρατηρείται και αύξηση στη μέση τιμή ανά τ.μ. κατά 17%.

Στις περιοχές των βορείων προαστίων, στην Ανατολική και Δυτική Αττική, στον Πειραιά και στα προάστιά του το πρώτο εξάμηνο του 2022 καταγράφηκε πτώση του αριθμού και της αξίας των αγοραπωλησιών. Ωστόσο, το 2023 οι αγοραπωλησίες δείχνουν να ανακάμπτουν και να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς. Ενδεικτικά μετά τον Πειραιά, ακολουθεί με ένα +28% στις αγοραπωλησίες φέτος η Ανατολική Αττική και στο +18% τα βόρεια και τα δυτικά προάστια. Τη δυναμική τους διατηρούν σταθερά τα νότια με +19% ως προς τις αγοραπωλησίες και +65% ως προς τις αξίες. Ανοδο καταγράφεται παντού ως προς τις αξίες, με τη μεγαλύτερη, όπως προαναφέρθηκε στον Πειραιά (+143%), ενώ και τα δυτικά προάστια δεν πάνε πίσω αν ληφθεί υπόψη το +59% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Στα νησιά του Αργοσαρωνικού και στις Κυκλάδες, η κατάσταση αναφορικά με τις αγοραπωλησίες «δε φαίνεται τόσο ευοίωνη για τη χρονιά που διανύουμε», όπως αναφέρεται στην έρευνα. Συγκεκριμένα, στα νησιά του Αργοσαρωνικού οι αγοραπωλησίες είχαν σημειώσει αύξηση το 2022, τόσο στον αριθμό όσο και στην αξία (18% και 11% αντιστοίχως). Τα ίδια ποσοστά για το α’ εξάμηνο του 2023 κυμαίνονται στο -7% και -20%. Στις Κυκλάδες παρατηρείται επίσης μια αντίστοιχη κατάσταση. Ο αριθμός των αγοραπωλησιών μειώθηκε κατά 7% το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σχέση με το 2022 και η αξία των αγοραπωλησιών για το ίδιο διάστημα μειώθηκε κατά 21%.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}