Αγορά ενέργειας: Για ποιους χτυπάει η “καμπάνα” του ΣΔΟΕ;;

Για ποιους χτυπά η καμπάνα;
Για μια ενδιαφέρουσα παρέμβαση του ΣΔΟΕ προς τη ΡΑΑΕΥ μαθαίνω τις τελευταίες μέρες. Η παρέμβαση δεν έχει φυσικά να κάνει με την ίδια τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, αλλά για κάποιους από τους πάμπολλους που δραστηριοποιούνται στην ενεργειακή αγορά.
Για να πάρω τα πράγματα με τη σειρά, τον περασμένο Φεβρουάριο έφτασε στη ΡΑΑΕΥ επιστολή του ΣΔΟΕ «για την προσκόμιση στοιχείων (αιτήσεις/δικαιολογητικά/έγγραφα) που επεξεργάσθηκε η ΡΑΑΕΥ στο πλαίσιο χορήγησης Βεβαιώσεων Παραγωγού, και των ενεργειών της στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 7 του ν. 4414/2016» (αφορά τη διενέργεια ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και Συμπαραγωγής Σ.Η.Θ.Υ.Α.).
Η Διεύθυνση Νομικής Υπηρεσίας της ΡΑΑΕΥ υπέβαλε αίτημα για έγκριση δαπάνης για την υπόθεση καθώς όπως αναφέρεται «είναι απολύτως αναγκαία η ανάθεση της παροχής νομικής γνωμοδότησης για το ζήτημα της καταστρατήγησης των διατάξεων του ως άνω άρθρου, και της έννοιας των διασυνδεδεμένων επιχειρήσεων, σε νομικό σύμβουλο με εξειδίκευση σε θέματα εμπορικού δικαίου, προκειμένου να είναι δυνατή η υπαγωγή των στοιχείων που έχουν υποβληθεί και έχουν τεθεί υπόψη της Αρχής για τις υπό κρίση άδειες.
Η παροχή της γνωμοδότησης αυτής κρίνεται απαραίτητη και για τις ενέργειες που θα λάβουν χώρα στο προσεχές διάστημα για τις άδειες που έχουν χορηγηθεί». Στα μέσα Μαρτίου το αίτημα εγκρίθηκε και αποφασίστηκε δαπάνη 14.000 ευρώ για τη γνωμοδότηση (μαζί με τον ΦΠΑ 17.360 ευρώ).
Το θέμα ήρθε τελικά στην τακτική συνεδρίαση της Σύνθεσης του Κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ στις 11 και στις 15 Ιουλίου, οπότε και αποφασίστηκε η απευθείας ανάθεση για τη γνωμοδότηση σε δικηγορικό γραφείο των Αθηνών.
Μάλιστα η σχετική σύμβαση «έκλεισε» στις 7.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), δηλαδή αρκετά πιο κάτω από το όριο της εγκριθείσας δαπάνης.
Το ερώτημα, όμως, είναι… για ποιους χτυπά καμπάνα από το ΣΔΟΕ και τη ΡΑΑΕΥ;