Έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας…

 24/04/2024    09 : 37 : 23
heineken
66 / 100

Έφοδος όπως έγινε στις τράπεζες διαρρέεται από την Επιτροπή, μόνο που από το ντου στις τράπεζες, 3 χρόνια μετά δεν έχει γίνε ΤΙΠΟΤΑ…Όποτε μάλλον να περιμένετε μια από τα ίδια…Σε αυτό συναινεί και ότι η καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε γίνει προ 2-3 ετών και το ντου έγινε μόλις την περασμένη Τρίτη…Θέλετε να διαβάσετε κάτι παραπάνω;;

Στο «στόχαστρο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται για μία ακόμη φορά η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ, θυγατρική του ολλανδικού πολυεθνικού ομίλου Ηeineken και σταθερά κυρίαρχη στην ελληνική αγορά μπύρας. Την περασμένη Τρίτη, 21 υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού έκαναν «φύλλο και φτερό» τα γραφεία της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής μπύρας της ελληνικής αγοράς και, όπως επεσήμαναν προς το BD πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν την υπόθεση, «τέτοιου μεγέθους κινητοποίηση η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού έχει επιδείξει μόνο στην έρευνα που έκανε προ ετών (σ.σ.: το 2019) στις τράπεζες».

Στην έρευνα τους οι υπάλληλοι απέσπασαν χιλιάδες έγγραφα, ηλεκτρονικά και έντυπα και σκληρούς δίσκους, ενώ πηγές της ερευνηθείσας εταιρείας, μιλώντας προς το BD, έλεγαν «εμείς συνεργαστήκαμε απόλυτα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τους διαθέσαμε ότι στοιχεία ζήτησαν, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα και και θα αποδειχθεί η αλήθεια εκ του αποτελέσματος».

Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση της η Επιτροπή αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι την περασμένη Τρίτη διενήργησε «αιφνίδιο επιτόπιο έλεγχο στον κλάδο παραγωγής/εισαγωγής και διάθεσης ζύθου και αλκοολούχων ποτών στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας και καταγγελίας αναφορικά με αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές βάσει του άρθρου 2 ν. 3959/2011 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτον, η καταγγελία για αντι – ανταγωνιστικές συμπεριφορές  έγινε από θιγόμενη εταιρεία του κλάδου πριν από δύο – τρία χρόνια και προφανώς η «εισβολή» στα γραφεία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας έγινε διότι από την έρευνα της η Επιτροπή διαπίστωσε την ύπαρξη ενδείξεων που ενισχύουν την βασιμότητα της καταγγελίας.

Η έρευνα με βάση την συγκεκριμένη διάταξη αφορά σε καταχρηστική συμπεριφοράς επιχειρήσεων με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, δηλαδή αποκλειστικότητα ή συμπεριφορές που αγγίζουν τα όρια της αποκλειστικότητας στην προμήθεια καταστημάτων (μπαρ, κλαμπ, ταβέρνες κλπ) και σε υψηλές εκπτώσεις προς το χονδρεμπόριο και τις κάβες μαζί με στόχους πωλήσεων, που εκ των πραγμάτων θέτουν εκποδών τους ανταγωνιστές τους.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση της η Επιτροπή Ανταγωνισμού σημειώνει πως «η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην ερευνώμενη αγορά και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας». Φροντίζει ωστόσο να επισημάνει ότι «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος (whistleblowing) ή άλλως, και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν μετέρχονται αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011 και 101/102 ΣΛΕΕ».

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου του 2015 και μετά από 12ετή έρευνα η Επιτροπή Ανταγωνισμού καταδίκασε για αντι-ανταγωνιστικές συμπεριφορές την Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε καταβολή προστίμου ύψους 31 εκατ. ευρώ –το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβάλει ποτέ–, το οποίο όμως μετά από προσφυγή της εταιρείας στο Διοικητικό Εφετείο μειώθηκε στα 26,7 εκατ. ευρώ.

Το μερίδιο της εταιρείας στην αγορά της μπύρας έχει μειωθεί σημαντικά έναντι του παρελθόντος και κυμαίνεται πλέον περί το 50% -από άνω του 70% που ήταν τότε. Η θυγατρική του ολλανδικού ομίλου καλύπτει καθ΄ολοκληρίαν την παραγωγική της δραστηριότητα από εγχωρίως παραγόμενες πρώτες ύλες – κριθάρι και βύνη -ήταν η πρώτη εταιρεία του κλάδου που δραστηριοποιήθηκε στην συμβολαιακή γεωργία κριθαριού. Παράλληλα, έχει αναπτύξει έναν ορισμένο αριθμό παλαιών τοπικών εμπορικών σημάτων, θέλοντας να ενισχύσει τη σχέση της με την ιστορική διαμόρφωση του κλάδου στην ελληνική αγορά.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}