Έτσι, με πρόσχημα κάποιο κούρεμα, θέλουν να παγιδεύσουν funds+κυβέρνηση τους δανειολήπτες!

 01/12/2023    03 : 03 : 01
κοκκινα δανεια 1
70 / 100

Με πρόσχημα κάποιο κούρεμα, θέλουν να παγιδεύσουν τους δανειολήπτες με νέες συμβάσεις δανεισμού, για να κρύψουν την σωρεία παρανομιών που έχουν οι τρέχουσες! Στόχος τους είναι τα ακίνητα…και οι πλειστηριασμοί! Πρόκειται για ένα win-win σχέδιο για τράπεζες, servicers και funds…

Ενώ το κερασάκι στην τούρτα, όπως αναφέρεται και στο κάτωθι άρθρο της Ναυτεμπορικής, είναι τα υψηλά(εσύ υπολόγισε ληστρικά) επιτόκια των νέων δανείων καθώς θα είναι όπως  χαρακτηριστικά αναφέρει, “υψηλού” κινδύνου…Το ‘πιασες ή ακόμα;;

Διαβάστε τι αναφέρει η Ναυτεμπορική:

Ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον προς τις τράπεζες επιθυμεί να δημιουργήσει, όπως όλα δείχνουν, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να ανοίξουν οι κρουνοί της χρηματοδότησης και προς άλλες κατευθύνσεις.

Της Ειρήνης Σακελλάρη

Αυτό το νόημα είχε μερικώς προχθές και η εξαγγελία του πρωθυπουργού, που απάντησε σε σχετική ερώτηση της «Ναυτεμπορικής», κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Η ενδυνάμωση της δευτερογενούς αγοράς χρηματοδότησης περιλαμβάνει έναν οδικό χάρτη, ώστε να είναι δυνατή η σύναψη δανείων από επιχειρήσεις και ιδιώτες που δεν έχουν πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Ξεκινάει η λειτουργία εταιρειών που θα χρηματοδοτούν την αποπληρωμή κόκκινων δανείων τα οποία οι δανειολήπτες θα μπορούν να αγοράζουν έπειτα από διαπραγμάτευση με κάποια σημαντική έκπτωση από τους servicers. Η ιδέα δεν είναι καινούργια και έχει αναλυθεί επαρκώς όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με τη «Ναυτεμπορική» να έχει πρώτη αναδείξει το θέμα τον Δεκέμβριο του 2022. Όμως, όπως όλα δείχνουν, έχει φθάσει σε στάδιο απόλυτης ωριμότητας και θα ενισχύσει και τον κώδικα δεοντολογίας των funds το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο οδικός χάρτης
Τον παραπάνω σκοπό θα τον εξυπηρετήσουν επενδυτικά σχήματα που δεν είναι τίποτε άλλο από εξειδικευμένα funds, τα οποία θα προσφέρουν ρευστότητα σε δανειολήπτες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση οφειλής, αλλά δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να το πράξουν. Το συγκεκριμένο εργαλείο θα αποκαλείται Discounted Pay Off (DOP) και μέσω αυτού ο δανειολήπτης θα μπορεί να εξοφλεί το χρέος του στον servicer με δάνειο από fund, επιτυγχάνοντας ένα ισχυρό κούρεμα.

Το εργαλείο αυτό θα απευθύνεται σε ιδιώτες και επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια τα οποία συνδέονται ή υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθούν με εμπράγματες εξασφαλίσεις. Οι εξασφαλίσεις αυτές είτε θα αφορούν ήδη υπάρχουσες υποθήκες δανείων που έχουν κοκκινίσει, είτε και άλλες, καινούργιες, αν κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο.

Ας σημειωθεί πως για τις τράπεζες είναι θεσμικά απαγορευτικό να αναχρηματοδοτούν τέτοια δάνεια και οι servicers που μπορούν θεσμικά να υποστηρίξουν μια τέτοια χρηματοδότηση δεν επιθυμούν να δημιουργήσουν παρόμοιους «κεφαλαιοβόρους» μηχανισμούς και να αναλάβουν τη σχετική ευθύνη. Μέσω του DPO, ο κάθε servicer σε μια συναινετική λύση θα ζητά από τον δανειολήπτη την εφάπαξ καταβολή του δανείου του, το οποίο θα έχει υποστεί σημαντικό κούρεμα σε ό,τι αφορά το ποσό της αρχικής οφειλής (αναλόγως του δανείου και της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη), ποσό που ο δανειολήπτης μπορεί να δανειστεί από τα νέα εξειδικευμένα funds και στα οποία πλέον θα χρωστά την «κουρεμένη» οφειλή. Το νέο fund θα αναλαμβάνει την οφειλή και την εμπράγματη εξασφάλιση αν υπάρχει. Με τον τρόπο αυτό, σε κάθε περίπτωση, εκτός από τη χρηματοδότηση ιδιωτών και επιχειρήσεων που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν διαφορετικά πραγματοποιείται και ανάκτηση των δανείων από τους servicers οι οποίοι κατακτούν τους στόχους που έχουν θέσει σχετικά.

Οι νέες συμβάσεις στα μέτρα πια του δανειολήπτη ο οποίος βαίνει προς εξυγίανση θα αποτελούν καινούργιο δανεισμό. Η εκτίμηση είναι πως τα δάνεια αυτά, υψηλότερου κινδύνου, αναμένεται να φέρουν και μεγαλύτερα επιτόκια από εκείνα που οι δανειολήπτες συνάπτουν με τις τράπεζες. Ωστόσο και αυτό είναι θέμα διαπραγμάτευσης και εγγυήσεων.

Όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, είναι ένα ζήτημα το γεγονός ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας είναι σχετικά περιορισμένος, προκρίνοντας και την αντιμετώπιση του σχετικού προβλήματος. «Θέλουμε παραπάνω ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα και θέλουμε να δίνουμε τη δυνατότητα -προφανώς πάντα με τις σχετικές εγκρίσεις της Τράπεζας της Ελλάδος- και σε μη τραπεζικά ιδρύματα να μπορούν να χορηγούν δάνεια, είτε σε επιχειρήσεις είτε ενδεχομένως και σε φυσικά πρόσωπα, πάντα υπό ένα σφιχτό εποπτικό πλαίσιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Εν τω μεταξύ τα υπό διαχείριση δάνεια από τους servicers έχουν σημαντικά αυξηθεί σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.(…)

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}