Έτοιμες να κουνήσουν μαντήλι 12 δις καταθέσεις από τις ελληνικές τράπεζες!

 23/02/2024    08 : 04 : 09
bank
69 / 100

Στον προθάλαμο εξόδου από τις καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες -ή ακόμα και από τη χώρα- φαίνεται να βρίσκονται αποταμιεύσεις ύψους 12 δισ. ευρώ των ελληνικών νοικοκυριών, οι οποίες λιμνάζουν σε προθεσμιακούς λογαριασμούς εδώ και έναν χρόνο, αλλά, όπως όλα δείχνουν, μπορεί και να αυξηθούν ακόμα περισσότερο μέχρι την Πρωτοχρονιά, καθώς θα έρθουν να προστεθούν σε αυτούς και ό,τι περισσέψει από τον 14ο μισθό που δόθηκε στους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα ή και οι όποιοι τόκοι πιστωθούν σε αυτούς στις 31 Δεκεμβρίου.

Αν και τα επιτόκια που προσφέρουν οι εμπορικές τράπεζες στα νοικοκυριά για καταθέσεις προθεσμίας έχουν αυξηθεί κατά 60% τους τελευταίους μήνες (μεσοσταθμικά στο 1,60% τον Οκτώβριο για καταθέσεις έως 2 ετών έναντι 0,99% τον Μάρτιο του 2023), ελάχιστοι αποταμιευτές θα δουν στους λογαριασμούς αποδόσεις πάνω από 20 ευρώ τον μήνα καθαρά από φόρους (λιγότερα από 250 ευρώ ετησίως), ακόμα και αν είχαν καταθέσει κλειστά ποσά 20.000 ευρώ ή και πολύ μεγαλύτερα. Ενώ όμως οι τράπεζες δεν φαίνονται να πιέζονται να τα αυξήσουν περισσότερο (καθώς κάθονται αναπαυτικά πάνω σε ένα βουνό καταθέσεων της τάξεως των 200 δισ. ευρώ που είχαν να δουν από το 2011), την ίδια στιγμή στους καταθέτες καταφτάνουν προμηνύματα ότι επίκειται φρένο ή και μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων στους επόμενους μήνες.

«Παρκάρουν», αλλά ψάχνουν
Οι αποταμιευτές αισθάνονται από καιρό ότι τα χρήματά τους ασφυκτιούν παγιδευμένα σε λογαριασμούς με αποδόσεις πολύ χαμηλότερες και από τον επίσημο πληθωρισμό (2,4%, σύμφωνα με την πρόβλεψη του νέου Προϋπολογισμού για το 2023). Οι πρώτες τάσεις φυγής, προκειμένου να περισώσουν ό,τι σώζεται από την αγοραστική δύναμη των χρημάτων τους, έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται από μήνες ήδη όχι μόνο με τηλεφωνήματα και επισκέψεις στα τμήματα private banking και στα dealing rooms (που δείχνουν αυξημένη διάθεση ενημέρωσης των καταθετών για αποδόσεις υψηλότερες από τον πληθωρισμό), αλλά και από τη «μεγάλη φυγή» από τρεχούμενους λογαριασμούς το 2023. Στους πρώτους δέκα μήνες του 2023 τα νοικοκυριά απέσυραν 8,5 δισ. ευρώ από τρεχούμενους λογαριασμούς μιας ημέρας, ενώ ταυτόχρονα κατέθεσαν 11 δισ. ευρώ περισσότερα σε τοποθετήσεις μεγαλύτερης διάρκειας.

Στην πράξη, μέχρι τέλους του έτους φαίνεται να σωρεύονται 12 δισ. και άνω στις προθεσμιακές καταθέσεις, φτάνοντας έτσι συνολικά στα 36 δισ. ευρώ από 23,5 δισ. τον Δεκέμβριο του 2022. Και αυτά τα 12 από τα 36 δισ. στις προθεσμιακές όμως (το 1/3 του συνόλου) δεν φαίνεται πως βρήκαν φέτος τελικά το καταφύγιο που αναζητούσαν. Αλλά, όπως όλα δείχνουν, βρίσκονται απλώς σε στάση αναμονής ως λύση ανάγκης, ελλείψει άλλων διεξόδων.

Τραπεζικοί παράγοντες θεωρούν τις τοποθετήσεις αυτές «κινήσεις τακτικής» εκ μέρους των καταθετών. Και εκτιμούν πως η δυναμική αναζήτησης ενδέχεται να ενταθεί από τις πρώτες μέρες του νέου έτους, όταν τα νοικοκυριά «ζυγίσουν» πόσους τόκους αποκόμισαν, τη (χαμηλή) αγοραστική δύναμη που έχουν, αλλά και το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσής τους στο ορατό μέλλον.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}