Έτοιμα για κανόνι τα ΕΛΤΑ;;

Πέμπτη 06/12/2023    04 : 29 : 17
ελτα
76 / 100

Σε κίνδυνο η καταβολή μισθών στα ΕΛΤΑ – Μόλις 30 εκατ ευρώ τα διαθέσιμα κεφάλαια

Γράφει ο Νίκος Θεοδωρόπουλος, bankingnews.gr

Επί ξυρού ακμής τα ΕΛΤΑ, με την απερχόμενη διοίκηση Κωνσταντόπουλου – Μπαλούρδου να αφήνει στο χειρότερο σημείο την κρατική και ιστορική επιχείρηση, ενώ οι ευθύνες μεταφέρονται στη νέα διοίκηση του Μάριου Τέμπου που σε ρόλο διευθύνοντος συμβούλου και ως εκτελεστικό μέλος στο νέο διοικητικό συμβούλιο ανέλαβε συγκεκριμένη αποστολή ως μεταβατική διοίκηση, για να προχωρήσει σε διαδικασία ελέγχου των οικονομικών των ΕΛΤΑ.

«Καμένη γη» άφησε η απερχόμενη διοίκηση που έφυγε κακήν κακώς από τα ΕΛΤΑ, μετά το σκάνδαλο Πάτση, που η αποκαλυψη του έφερε στο προσκήνιο σοβαρά ζητήματα διαχείρισης.

Για τρεις μήνες επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της επιχείρησης

Τα μηνύματα που φτάνουν στο ΒΝ είναι αποκαρδιωτικά για τον μέλλον της επιχείρησης, καθώς εμφανίζεται θαμπό διότι η απερχόμενη διοίκηση, άφησε άδεια ταμεία.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα ταμειακά διαθέσιμα των ΕΛΤΑ ανέρχονται μόλις σε 30 εκατ .ευρώ.

Το διαθέσιμο ποσό δεν επαρκεί να καλύψει τις τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης όταν το μηναίο ταμειακό έλλειμμα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

Τα ΕΛΤΑ μέχρι την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών του 2023 θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλει μισθούς στο μόνιμο προσωπικό όπως και στους εργαζόμενους που είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Η κυβέρνηση θα βρεθεί από το πουθενά με μια «καυτή πατάτα» στα χέρια αν δεν επέμβει άμεσα για τη διάσωση των ΕΛΤΑ.
Ψάχνουν τα 110 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση Κωνσταντόπουλου – Μπαλούρδου που αποχώρησαν βρήκαν γεμάτα τα ταμεία διότι τα ΕΛΤΑ είχαν ολοκληρώσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ. Επιπλέον είχε καταβληθεί το ποσό των180 εκατ. ευρώ στην επιχείρηση από το κράτος ως αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας.

Από τα 280 εκατ ευρώ το ταμείο διαθέτει μόνο 30 εκατ. ευρώ.

Το ποσό προσδιορίζεται ως πολύ χαμηλό αποθεματικό όταν μετά το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου αφού δαπανήθηκε το ποσό των 140 εκατ. ευρώ.
Από το σύνολο των 280 εκατ. ευρώ έχουν μείνει μόλις τα 30 εκατ. ευρώ όταν οι έλεγχοι αναζητούν τα υπόλοιπα 110 εκατ.ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη διοίκηση δεν κατέβαλε τον ειδικό φόρο κατανάλωση ενέργειας από τις αρχές του 2020. Τώρα έρχονται τα ραβασάκια πληρωμής από το το Τελωνείο Πειραιά το οποίο απαιτεί το ποσό των 500.000 ευρώ, το οποίο μαζί με το πρόστιμο ύψους 150 000 ευρώ ανέρχεται στις 650.000 ευρώ.

Η μισθοδοσία των υπαλλήλων

Στα 9,2 εκατ. ευρώ ανέρχεται το μηνιαίο κόστος της μισθοδοσίας.

Τα 6,7 εκατ.ευρώ αφορούν τη μισθοδοσία των μονίμων υπαλλήλων και τα 2,5 εκατ. ευρώ τις αποδοχές του προσωπικού από εταιρείες ενοικίασης.

Τα 9,2 εκατ .ευρώ φτάνουν μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 ενώ το ταμειακό έλλειμμα ανά μήνα ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ.

Η προηγούμενη «χαρισματική» ηγεσία άφησε μία βόμβα στον Μάριο Τέμπο έτοιμη να εκραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες για την κυβέρνηση για το πώς διαχειρίστηκε την υπόθεση των ΕΛΤΑ.

Το κομματικό στέλεχος της ΝΔ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ιθύνων νους πίσω από τη διοίκηση Κωνσταντόπουλου- Μπαλούρδου, είναι η νομική σύμβουλος που προέρχεται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με βαρύνουσα άποψη για όσα συνέβησαν στην κρατική επιχείρηση ενώ η παρουσία της ως υπογραφή σε επίσημο έγγραφο της επιχείρησης δεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια.

Ως νομικός δεν επιθυμούσε την ανάληψη ευθύνης αλλά αποδέχθηκε με το παραπάνω το ρόλο της σε επίπεδο συμβούλου αφού συμμετείχε με υποδείξεις για τον τρόπο διοίκησης της επιχείρησης και κυρίως με ποιον θα συναλλάσσονται τα ΕΛΤΑ.

……………………………………………………………………

Μεγάλο Φαγοπότι στα ΕΛΤΑ – Απευθείας αναθέσεις εκτός Διαύγειας, πάρτι μετακλητών

Σκληρό παρασκήνιο για απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχουν ανέβει καν στη Διαύγεια, σε εκλεκτές εταιρίες της προηγούμενης διοίκησης και στην πραγματικότητα της ίδιας της κυβέρνησης, εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στον Όμιλο ΕΛΤΑ, με τη νέα, προσωρινή διοίκηση που ανέλαβε με απόφαση του Υπερταμείου, να διαβεβαιώνει ότι θα γίνει έλεγχος σε βάθος.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες έχει εντοπιστεί ένας πρωτοφανής αριθμός μετακλητών συμβούλων και συνεργατών, ενδεχομένως και πάνω από 100, που είτε είχαν τοποθετηθεί από την προηγούμενη διοίκηση Κωνσταντόπουλου-Μπαλούρδου σε καίριες θέσεις, είτε ήταν αργόμισθοι – και στις δύο περιπτώσεις πάντως με υψηλούς μισθούς.

Την περασμένη Δευτέρα σύσσωμη η διοίκηση του Υπερταμείου βρέθηκε στα κεντρικά γραφεία των ΕΛΤΑ για να εγκαταστήσει ως προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο τον Νίκο Τέμπο και την Ιουλία Δούνια ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού. Ειδικά για την επιλογή της κυρίας Δούνια υπήρξε κλίμα επιφύλαξης εντός των ΕΛΤΑ, καθώς ήταν εκείνη που το προηγούμενο διάστημα επόπτευε υποτίθεται τις κινήσεις της προηγούμενης διοίκησης, που έριξε ουσιαστικά τον οργανισμό στα βράχια.

Από το Υπερταμείο δίδεται τώρα η διαβεβαίωση ότι θα γίνει εξονυχιστικός έλεγχος για τα πεπραγμένα των Κωνσταντόπουλου-Μπαλούρδου. Τον έλεγχο θα διενεργήσει η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου των ΕΛΤΑ (τεχνοκράτες), σε συνεργασία με κάποιο μεγάλο διεθνή οίκο, που δεν έχει αναμιχθεί ως τώρα σε δουλειές του οργανισμού, υπό την εποπτεία της τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου, που αποτελείται από μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας.

Ωστόσο πολλά ερωτηματικά προκαλούν οι πληροφορίες ότι απροσδιόριστος αριθμός απευθείας αναθέσεων, κυρίως της θυγατρικής (Ταχυμεταφορές), δεν έχουν ανέβει καν στη Διαύγεια και τα σχετικά έγγραφα βρίσκονται απλά στις αρμόδιες διευθύνσεις της εταιρίας.

Πέρα δηλαδή από τις αναθέσεις, που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια, συχνά με ποσά, που προκαλούν ίλιγγο, έχουν εντοπιστεί και άλλα έργα, τα οποία εκτελούνται από εξωτερικούς συμβούλους και πάσης φύσεως εταιρίες, που δεν δημοσιοποιήθηκαν όπως ορίζει ο νόμος.

Στο μεταξύ οι αποκαλύψεις, για εταιρίες που έπαιρναν απευθείας αναθέσεις – ή με πρόχειρους διαγωνισμούς – συνεχίζουν να προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Η μανιέρα με τις απευθείας αναθέσεις

Στην πραγματικότητα η μέθοδος αυτή των απευθείας αναθέσεων, χωρίς πάντα με σαφή, ξεκάθαρο και αιτιολογημένο σκοπό έργου, ήταν κανόνας. Τη «μερίδα του λέοντος» την είχαν οι «συμβουλευτικές υπηρεσίες».

Μία από τις συνεργασίες των ΕΛΤΑ, που βρίσκονται στο μικροσκόπιο είναι αυτή με την εταιρία STANTON CHASE INTERNATIONAL Α.Ε., η οποία έλαβε 11 απευθείας αναθέσεις, έναντι 130.000 ευρώ (συν ΦΠΑ), με τις αντίστοιχες αποφάσεις να αναρτώνται στη Διαύγεια.

Υπάρχουν πληροφορίες και για άλλες αναθέσεις στη συγκεκριμένη εταιρεία, οι οποίες δεν έχουν καν αναρτηθεί στη Διαύγεια, άρα, θα πρέπει να ελεγχθούν και ως προς τη νομιμότητα της διαδικασίας! Οι έντεκα αναθέσεις, που βρίσκονται στη Διαύγεια είναι οι εξής:

Στις 14/11/2019 η STANTON CHASE INTERNATIONAL Α.Ε., λαμβάνει 13.333 € (πλέον ΦΠΑ) για την «παροχή συµβουλευτικών υπηρεσιών», στις 14/4/20, ποσό 14.880€ (πλέον ΦΠΑ πάντα) για «συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης», στις 5/11//20, 20.000,00 ευρώ, για την «παροχή εξειδικευµένων συµβουλευτικών υπηρεσιών, για θέµατα έρευνας και αξιολόγησης στελεχών για την κάλυψη διευθυντικής θέσης της εταιρείας», στις 12/11/20 5.333 για την «παροχή εξειδικευµένων συµβουλευτικών
Υπηρεσιών».

Στις 22/9/20 ποσό 20.000 ευρώ για «έρευνα και αξιολόγηση στελεχών για την κάλυψη διευθυντικής θέσης της εταιρείας».

Στις 9/4/20 12.000 ευρώ για «συμβουλευτική υποστήριξη των ΕΛΤΑ για θέματα Εταιρικής».

Η ίδια μανιέρα συνεχίζεται και την επόμενη χρονιά. Στις 18/3/21 λαμβάνει 7.000,00 ευρώ, για την «παροχή υπηρεσιών επιλογής ανώτατου στελέχους στο πλαίσιο των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης», στις 19/3/21, άλλα 6.667,00 ευρώ για «παροχή συµβουλευτικών υπηρεσιών».

Στις 22/1/22 η STANTON CHASE INTERNATIONAL Α.Ε. λαμβάνει 20.000 ευρώ «για συμβουλευτική υποστήριξη των ΕΛΤΑ για επιλογή ανώτατου στελέχους στο πλαίσιο των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης».

Στις 14/5/22 λαμβάνει 6.500,00 ευρώ, για την «παροχή υπηρεσιών επιλογής ανώτατου στελέχους στο πλαίσιο των αρχών της εταιρικής Διακυβέρνησης», ενώ την 1η Φεβρουαρίου 2022, 6.500,00 ευρώ, για την «παροχή υπηρεσιών επιλογής ανώτατου στελέχους στο πλαίσιο των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης».

Αλλά και η εταιρία TCS TOOLBOX Consulting Services ΙΚΕ, συμμετείχε στη διανομή της «πίτας» των ΕΛΤΑ.

Για «παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ», «παροχή συμβουλευτικών Υπηρεσιών για την εξειδίκευση – ωρίμανση έργων Πληροφορικής», «παροχή συμβουλευτικών Υπηρεσιών για την υποστήριξη των ΕΛΤΑ στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης» και άλλα σχετικά, έλαβε ένα ποσό περίπου 140.000 ευρώ (συν ΦΠΑ).

Ανέλαβε επίσης το έργο «Ανασκόπηση και Βελτιστοποίηση του Σχεδιασμού Έργων των ΕΛΤΑ υπό το πρίσμα της νέας Επιχειρησιακής Αρχιτεκτονικής», στην εταιρεία TCS TOOLBOX CONSULTING SERVICES ΙΚΕ, έναντι 334.000,00€ (πλέον ΦΠΑ), ήτοι συνολικά σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}