Έσκασε η φούσκα της Τεχνητής Νοημοσύνης;;

Έσκασε η φούσκα της Τεχνητής Νοημοσύνης;;
63 / 100 SEO Score

Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα στο μυαλό των ενοίκων της Wall Street αυτή τη σεζόν όσον αφορά τα κέρδη των εταιρειών τεχνολογίας: Πότε θα αρχίσει κάποιος να κερδίζει πραγματικά χρήματα από την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Από την Clare Duffy/CNN

Στους 18 μήνες από τότε που το ChatGPT ξεκίνησε την κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν υποσχεθεί ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι έτοιμη να φέρει επανάσταση σε κάθε κλάδο και τη χρησιμοποίησαν ως δικαιολογία για τη δαπάνη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κέντρα δεδομένων και ημιαγωγούς που απαιτούνται για τη λειτουργία μεγάλων μοντέλων AI.

Σε σύγκριση με αυτό το όραμα, τα προϊόντα που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής φαίνονται μη σημαντικά –chatbots χωρίς σαφή πορεία προς τη δημιουργία εσόδων, χρησιμοποίησης τους στη λήψη μέτρων εξοικονόμησης κόστους τόσο για την κωδικοποίηση τεχνητής νοημοσύνης όσο και την εξυπηρέτηση πελατών και αναζήτηση με δυνατότητα AI που μερικές φορές φαίνεται να λειτουργεί με φτωχά αποτελέσματα.

Αλλά η Big Tech έχει ακόμα σχετικά λίγα να δείξει για όλα τα δισεκατομμύρια που ξοδεύουν όσον αφορά τα σημαντικά κέρδη εσόδων από την τεχνητή νοημοσύνη που έχουν υποσχεθεί ή τα κερδοφόρα νέα προϊόντα, και οι επενδυτές αρχίζουν να ενοχλούνται.

Τα λιγότερο από εντυπωσιακά κέρδη και οι εκτιμήσεις της Amazon που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη ακολουθήθηκαν, ως επί το πλείστον, από ανησυχίες ότι ξοδεύει έναν τόνο χρήματα στην τεχνητή νοημοσύνη χωρίς να έχει πολλά να δείξει σε αυτόν τον τομέα, σε μια εποχή που η βασική της δραστηριότητα αντιμετωπίζει επίσης εμπόδια. Αυτό έσυρε τη μετοχή της σε πτώση σχεδόν 9% την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Intel σημείωσε βουτιά 25% την Παρασκευή, αφού η εταιρεία δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ ότι μετά από μεγάλες δαπάνες προσαρμογής στο κύμα τεχνητής νοημοσύνης, τώρα προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τα προβλήματα της μειώνοντας το κόστος 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και απολύοντας δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους.

Εν ολίγοις, οι φόβοι των επενδυτών μπορούν να συνοψιστούν στο: Αξίζει πραγματικά κάτι όλο αυτό; Ή μήπως είναι απλά ένα άλλο λαμπερό αντικείμενο που κυνηγάει η βιομηχανία για να επαναφέρει τα όνειρά της για ατελείωτη ανάπτυξη, προτού το εγκαταλείψει και προχωρήσει στο επόμενο μεγάλο πράγμα;

Όπως ανέφερε ο αναλυτής της Morgan Stanley, Keith Weiss, στο κάλεσμα των κερδών της Microsoft: «Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια συζήτηση στον κλάδο γύρω από τις απαιτήσεις (κεφαλαιακών δαπανών) γύρω από τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη και εάν η δημιουργία εσόδων θα συμβαδίσει πραγματικά με όλο αυτό».

Ο αναλυτής της UBS, Steven Ju, ρώτησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Google, Sundar Pichai, πόσο καιρό θα χρειαστεί η Τεχνητή Νοημοσύνη για να «βοηθήσει στη δημιουργία εσόδων… (και) να χτίσει μεγαλύτερη αξία με την πάροδο του χρόνου, έναντι απλά της μείωσης κόστους (όπως ανακοινώθηκε)».

Και μια έκθεση της Goldman Sachs την περασμένη εβδομάδα αναρωτήθηκε εάν υπάρχουν ήδη «πολύ μεγάλες δαπάνες και πολύ λίγα οφέλη» για τη Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη.

Οι μετοχές τόσο της Google όσο και της Microsoft υποχώρησαν μετά τις αναφορές κερδών τους, μια ένδειξη δυσαρέσκειας των επενδυτών ότι οι τεράστιες επενδύσεις τους σε τεχνητή νοημοσύνη δεν έχουν οδηγήσει σε πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η Meta –η οποία βίωσε μια παρόμοια απογοήτευση μετόχων το περασμένο τρίμηνο– απέφυγε την ίδια μοίρα αυτή τη φορά, δείχνοντας πώς οι επενδύσεις της σε τεχνητή νοημοσύνη τουλάχιστον συνέβαλαν στη βασική της δραστηριότητα, μεταξύ άλλων επιτρέποντας στις εταιρείες να κάνουν εύκολα συναρπαστικές διαφημίσεις με τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης της.

Ορισμένοι επενδυτές είχαν φτάσει και στο σημείο να προβλέπουν ότι αυτό θα ήταν το τρίμηνο που οι τεχνολογικοί γίγαντες θα άρχιζαν να σηματοδοτούν ότι υποχωρούν από τις επενδύσεις τους σε υποδομές Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς «το AI δεν αποδίδει τις αποδόσεις που περίμεναν», δήλωσε στο CNN ο αναλυτής της Davidson, Gil Luria.

Το αντίθετο όμως συνέβη -η Google, η Microsoft και η Meta έδειξαν ότι σχεδιάζουν να ξοδέψουν ακόμη περισσότερα καθώς θέτουν τις βάσεις για αυτό που ελπίζουν ότι είναι το μέλλον με την Τεχνητή νοημοσύνη. Η Meta ανέφερε ότι αναμένει τώρα οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για ολόκληρο το έτος να κυμαίνονται μεταξύ 37 και 40 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξάνοντας το χαμηλό τέλος της καθοδήγησης κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Microsoft δήλωσε ότι αναμένει να δαπανήσει περισσότερα το οικονομικό έτος 2025 από τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες των 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων του 2024. Η Google προέβλεψε δαπάνες κεφαλαίου «κάτω από» 12 δισεκατομμύρια δολάρια για κάθε τρίμηνο φέτος (ακόμη και για εξαιρετικά πλούσιες εταιρείες, αυτοί είναι μεγάλοι αριθμοί —για την Google, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του δεύτερου τριμήνου ανήλθαν σε περίπου 17% των συνολικών πωλήσεών της).

Και οι ηγέτες της τεχνολογίας έχουν πει ότι αυτό που χρειάζονται είναι περισσότερος χρόνος —πολύ περισσότερος χρόνος.

Η CFO της Microsoft, Amy Hood, δήλωσε σχετικά με τα κέρδη της εταιρείας ότι οι επενδύσεις στα κέντρα δεδομένων της αναμένεται να υποστηρίξουν τη δημιουργία εσόδων από την τεχνολογία AI της «κατά τα επόμενα 15 χρόνια και μετά».

Η Meta, παρομοίως, αναμένει ότι «οι επιστροφές από τη Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη θα έρθουν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», ανέφερε η CFO Susan Li στους αναλυτές. Και πρόσθεσε: «Η Gen AI είναι εκεί που βρισκόμαστε πολύ νωρίτερα… Δεν περιμένουμε τα προϊόντα της γενιάς μας AI να αποτελέσουν σημαντική κινητήρια δύναμη εσόδων το ’24. Αλλά αναμένουμε ότι θα ανοίξουν νέες ευκαιρίες εσόδων με την πάροδο του χρόνου που θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε μια σταθερή απόδοση της επένδυσής μας».

Αυτός ο χρονικός ορίζοντας είναι άβολος για πολλούς επενδυτές, οι οποίοι έχουν συνηθίσει τις ως επί το πλείστον αξιόπιστες πωλήσεις ανά τρίμηνο και όπως και την αύξηση κερδών από τη Silicon Valley.

«Αν πρόκειται να επενδύσετε τώρα και να έχετε αποδόσεις σε 10 έως 15 χρόνια, αυτή είναι μια επένδυση επιχειρηματικού κινδύνου, αυτή δεν είναι μια επένδυση δημόσιας εταιρείας», είπε ο Luria. «Για τις δημόσιες εταιρείες, αναμένουμε να έχουμε απόδοση της επένδυσης σε πολύ μικρότερα χρονικά διαστήματα. Επομένως, αυτό προκαλεί δυσφορία, επειδή δεν βλέπουμε τους τύπους εφαρμογών και τα έσοδα από εφαρμογές που θα χρειαζόμασταν να δικαιολογήσουμε οπουδήποτε κοντά σε αυτές τις επενδύσεις αυτή τη στιγμή».

Και ορισμένοι επενδυτές αμφισβητούν εάν οι επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη θα αποδώσουν ποτέ.

Ως παράδειγμα του πόσος χρόνος μπορεί να χρειαστούν τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης για να αποδώσουν οικονομικά, πάρτε για παράδειγμα την τεχνολογία «πλήρους αυτοοδήγησης» της Tesla που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Tesla έχει πουλήσει την τεχνολογία υποβοήθησης οδηγού ως κλειδί για το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας από το 2015 και υποσχέθηκε σταθερά ότι θα ήταν πλήρως ικανή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά το FSD εξακολουθεί να απαιτεί έναν προσεκτικό οδηγό, ικανό να πάρει το τιμόνι σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, και τακτικά μαστίζεται από ανησυχίες για την ασφάλεια, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του στους πελάτες της Tesla.

Προς το παρόν, οι CEOs τεχνολογίας φαίνεται να συμφωνούν ότι «ο κίνδυνος υποεπένδυσης είναι δραματικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο υπερεπένδυσης», όπως είπε ο Pichai της Google στην κλήση κερδών της περασμένης εβδομάδας (παρόμοια άποψη επανέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, κατά τη διάρκεια της κλήσης της εταιρείας του). Τα κέντρα δεδομένων χρειάζονται χρόνο για να δημιουργηθούν και αν κάποιος πρόκειται να βγει νικητής στον αγώνα Τεχνητής Νοημοσύνης, καμία εταιρεία δεν θέλει να χάσει τη θέση της στην κορυφή απλώς και μόνο επειδή δεν είχε αρκετή υπολογιστική ικανότητα. Και κερδίζουν αρκετά από τις βασικές δραστηριότητές τους που οι επενδυτές ανέχονται τις δαπάνες τους προς το παρόν.

Αλλά κάποια στιγμή σύντομα -ο Luria προβλέπει ότι θα είναι είτε αργότερα αυτό το έτος είτε στις αρχές του επόμενου- η πίεση από τους επενδυτές να υποχωρήσουν στις επενδύσεις σε υποδομές και να αφήσουν την αύξηση των εσόδων να καλύψει τη διαφορά θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να κάνει τους ηγέτες της τεχνολογίας να υποχωρήσουν.

«Αυτή τη στιγμή, το παιχνίδι είναι ότι “όλοι πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να επενδύσουμε όσο χρειάζεται επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή την ηγετική θέση”, αλλά κάποια στιγμή η επένδυση θα είναι τόσο ασύμφορη που πολλοί από αυτούς… θα πουν, “ίσως το επόμενο τρίμηνο, δεν θα επενδύσουμε τόσα πολλά”, και μετά θα δείτε ότι θα συμβεί κάτι αντίστοιχο με τους υπόλοιπους», είπε ο Luria. «Πρόσκαιρο συμπέρασμα; Αυτό το επίπεδο επένδυσης δεν δείχνει να είναι βιώσιμο».