Έρχονται ρυθμίσεις για επιτάχυνση της Δικαιοσύνης

 18/07/2024    02 : 15 : 07
δικαιοσυνη2
61 / 100

Με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόδοσης δικαιοσύνης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο πολλές φορές επικρίνεται για καθυστέρηση στην εκκαθάριση πολλών υποθέσεων,ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξήγγειλε νομοθετική ρύθμιση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στο πλαίσιο συνεδρίου, (Invest.gr), με θέμα «Οικονομία και Δικαιοσύνη», ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι σύντομα, το αργότερο ως το τέλος του χρόνου, θα είναι έτοιμη νέα Δικονομία, για το Συμβούλιο της Επικρατείας, με στόχο την ταχύτερη εκκαθάριση των υποθέσεων από το ανώτατο δικαστήριο.

Όπως τόνισε ο υπουργός, σύμφωνα με την νέα ρύθμιση, στο εξής όλες οι υποθέσεις που θα εισάγονται στο ΣτΕ, θα χρεώνονται προσωπικά η κάθε μία σε συγκεκριμένο δικαστικό, ο οποίος και θα έχει την ευθύνη για τη διαχείριση τους.

Οι νέες ρυθμίσεις, κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης, θα συμβάλλουν στο να κερδίζεται χρόνος, ώστε οι υποθέσεις, όταν φθάνουν στο ακροατήριο να είναι απολύτως έτοιμες, να μην αναβάλλεται η εκδίκαση τους και να μην λιμνάζουν

«Αν τυχόν, τόνισε ο υπουργός, υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στη δικογραφία θα καλείται ο διάδικος να τις συμπληρώσει» και πρόσθεσε, ότι οι υποθέσεις θα φθάνουν απολύτως έτοιμες προς εξέταση, είτε σε επίπεδο δικαστικού συμβουλίου είτε στο ακροατήριο, αν κρίνεται ότι είναι σοβαρές για να φθάσουν σε δίκη.

Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, πρωτίστως στη διοικητική δικαιοσύνη, επισημαίνοντας, πως «τον επιχειρηματικό κόσμο τον ενδιαφέρει παρά πολύ είτε πρόκειται για επενδύσεις από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό, να προχωρούν τα πράγματα γρήγορα, για τις επενδύσεις η όταν πρόκειται για υποθέσεις που σχετίζονται με οικονομική δραστηριότητα καθώς δεν πρέπει για αυτές τις υποθέσεις να συναντώνται πολλά εμπόδια».

Να σημειωθεί ότι, στο Συμβούλιο της Επικρατείας παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, υπάρχουν σε εκκρεμότητα περί τις 11 χιλιάδες υποθέσεις, ενώ σύμφωνα με την τελευταία Εκθεση του Δικαστηρίου για το 2022 η λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της μείωσης της εκκρεμότητας έχει αποτελέσματα αλλά δεν επαρκεί. Πάντως κατά την εν λόγω έκθεση ποσοστό πάνω από 86% των υποθέσεων που φθάνουν στο Δικαστήριο είναι αιτήσεις ακυρώσεως και αναιρέσει.

Παράλληλα ο κ. Φλωρίδης, αναφέρθηκε στις νομοθετικές ρυθμίσεις για την ποινική δίκη, επαναλαμβάνοντας ότι, όλες οι ποινές πάνω από τρια χρόνια στο εξής θα εκτίονται και εκείνες, που είναι από δύο έως τρία χρόνια θα εκτίονται μερικώς.

Επίσης επανέλαβε, ότι αναβολές θα δίνονται μόνον για μία φορά στις ποινικές δίκες και για δεύτερη μόνον για λόγους υγείας και με χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο.

Επιπλέον αναφέρθηκε σε ρυθμίσεις, για νέο δικαστικό χάρτη στη χώρα, που θα είναι έτοιμος σύντομα, ενώ σχετικά με τον θεσμό της ποινικής συνδιαλλαγής, (να συμφωνεί δηλαδή ο ποινικά ελεγχόμενος με τις εισαγγελικές αρχές την ενοχή του και την ποινή που θα του επιβληθεί), ο υπουργός ανέφερε, ότι κάτι τέτοιο θ μπορεί να προχωρήσει στο εξής και πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης, κάτι που ως σήμερα δεν ισχύει.

Με τον τρόπο αυτό, τόνισε ο υπουργός, θα δοθεί απάντηση και στο γιατί ως σήμερα δεν «περπάτησε» αυτός ο θεσμός αν και προβλέπεται η ποινική συνδιαλλαγή.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι, στόχος των νέων ρυθμίσεων θα είναι η έκδοση απόφασης τελεσίδικης (δηλαδή και από το εφετείο) μέσα σε 550 ημέρες.

Η τοποθέτηση του κ. Φλωρίδη για τις νομοθετικές επιλογές του υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε στην διάρκεια του 6ου InvestGr Forum 2023 που διοργάνωσε η Public Affairs And Network στο Ωδείο Αθηνών, όπου μετείχαν πολλοί υπουργοί, σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα και παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}