Έρχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων. Xαριστική βολή για τα νοικοκυριά!

 01/10/2023    02 : 20 : 51
φτωχεια
72 / 100

Και τώρα η πανδημία των επιτοκίων καθώς προαναγγέλονται νέες αυξήσεις που θα ισοπεδώσουν τα νοικοκυριά, θα προξενήσουν ισχυρό πλήγμα στην αγορά του real estate και φυσικά τον Τουρισμό, η κάμψη του οποίου για προορισμούς όπως η Ελλάδα ξεκίνησε ήδη από φέτος.

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σε ένα συμπόσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell είπε ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Οι αξιωματούχοι της Fed συζήτησαν έντονα για το εάν θα αυξήσουν ξανά τα επιτόκια ή θα τα διατηρήσουν σταθερά, σύμφωνα με τα πρακτικά της πιο πρόσφατης συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Από τον Bryan Mena/CNN

Όταν η σκόνη καταλάγιασε, οι ίδιοι ήρθαν σε συναίνεση και ψήφισαν ομόφωνα για μια προσωρινή -όπως φαίνεται- παύση της πιο επιθετικής εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας εδώ και δεκαετίες, δίνοντάς χρόνο στους ίδιους να επανεκτιμήσουν την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας όπως και τις επιπτώσεις των τραπεζικών πιέσεων στη διαθεσιμότητα των πιστώσεων.

«Έκριναν ότι ήταν ακόμη πολύ νωρίς για να αξιολογηθούν με σιγουριά οι ενδεχόμενες επιπτώσεις των αυστηρότερων τραπεζικών όρων πίστωσης» και είπαν ότι «θα ήταν σημαντικό να παρακολουθούνται στενά οι πιθανές επιπτώσεις των εξελίξεων του τραπεζικού τομέα στις πιστωτικές συνθήκες και την οικονομική δραστηριότητα».

Η δημοσιοποίηση των πρακτικών έδειξε επίσης ότι οι αξιωματούχοι εξέφρασαν συχνά τους ανοδικούς και καθοδικούς κινδύνους για την αμερικανική οικονομία.

Μετάφραση: Η απόφαση για παύση ήρθε μετά από έντονη συζήτηση και διαφωνίες.

Τελικά η Fed διατήρησε το βασικό της επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων σταθερό στο εύρος 5-5,25%, σπάζοντας ένα σερί 10 διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων από τότε που η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα ξεκίνησε να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2022. Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε ότι η παύση ήταν μια «συνετή» κίνηση που θα έδινε στην κεντρική τράπεζα χρόνο να αξιολογήσει την οικονομία μετά από τις ραγδαίες αυξήσεις επιτοκίων.

Έρχονται κι άλλες αυξήσεις

Ωστόσο, αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές σε πρόσφατες ομιλίες τους ότι δεν έχουν τελειώσει ακόμη με την αύξηση των επιτοκίων -και ενδέχεται να υπάρξουν έως και δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων κατά τρίμηνο φέτος, σύμφωνα με την τελευταία Περίληψη Οικονομικών Εκτιμήσεων της Fed.

«Ακόμη και με τις μεγάλες διαφορές τους, και οι δύο πλευρές της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) θεωρούν πολύ πιθανή τη θέσπιση των υψηλότερων επιτοκίων προκειμένου να καταστείλουν τις πληθωριστικές πιέσεις και να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών», έγραψε ο Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial, σε σημείωμα αναλυτών.

Μάλιστα, ορισμένοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι θα έπρπεπε να είχαν υποστηρίξει άλλη μια αύξηση κατά ένα τέταρτο τον περασμένο μήνα.

«Οι συμμετέχοντες που τάσσονταν υπέρ της αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης σημείωσαν ότι η αγορά εργασίας παρέμεινε πολύ σφιχτή, η δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν νωρίτερα και ότι υπήρχαν λίγες σαφείς ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός βρισκόταν σε τροχιά επιστροφής στον στόχο του 2% της Επιτροπής», αναφέρουν τα πρακτικά.

Σε πρόσφατες δηλώσεις, ο Powell είπε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να υφίστανται στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος περιλαμβάνει νοσοκομεία και εστιατόρια.

Ο συνολικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε τους τελευταίους μήνες, αλλά ο βασικός πληθωρισμός -ένας δείκτης πληθωρισμού που αποκλείει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας- δεν επιβραδύνθηκε τόσο γρήγορα. Ο δείκτης τιμών προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης, ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed, σημείωσε άνοδο 3,8% τον Μάιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, από την άνοδο 4,3% του Απριλίου.

Εν τω μεταξύ, ο βασικός δείκτης μειώθηκε στο 4,6% από 4,7% την ίδια περίοδο, με βραδύτερη επιβράδυνση, αν και προσγειώθηκε στο χαμηλότερο σημείο του από τον Οκτώβριο του 2021.

Έμφαση στην αγορά εργασίας

Ενώ είναι σαφές ότι οι αξιωματούχοι παραμένουν αποφασισμένοι να νικήσουν τον πληθωρισμό, είναι ασαφές πότε σχεδιάζουν να αυξήσουν ξανά τα επιτόκια. Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Ιουνίου που θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή θα είναι ένα βασικό στοιχείο που θα ενημερώσει τους αξιωματούχους για την απόφασή τους αργότερα αυτόν τον μήνα.

Κορυφαίοι οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι η στενή αγορά εργασίας είναι μια επίμονη πηγή πληθωρισμού, λόγω του πόσο υψηλότερο κόστος εργασίας έχει επιβαρύνει τους παρόχους υπηρεσιών, όπως τα εστιατόρια και τα νοσοκομεία.

Η Fed θέλει να δει την αγορά εργασίας, η οποία περιλαμβάνει μηνιαία κέρδη από θέσεις εργασίας και μισθούς, να είναι αργή σε ρυθμό που να συνάδει με τον πληθωρισμό του 2%. Ωστόσο, τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν μια ακόμη ισχυρή αγορά εργασίας, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed στη συνεδρίαση του περασμένου μήνα τον Ιούνιο σημείωσαν ότι τα στοιχεία του ιδιωτικού τομέα «υποδηλώνουν ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας μπορεί να είναι πιο αδύναμη από ό,τι υποδεικνύεται από τη μισθοδοσία», σύμφωνα με τα πρακτικά.

Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ έχει παραμείνει εξαιρετικά σταθερή παρά την πιο επιθετική εκστρατεία αύξησης επιτοκίων της Fed εδώ και δεκαετίες. Οι εργοδότες πρόσθεσαν 339.000 θέσεις τον Μάιο, ένα ιστορικά ισχυρό ποσοστό, ενώ το ποσοστό ανεργίας έφθασε στο χαμηλό 3,7% εκείνο τον μήνα, αν και υπήρξαν ορισμένες ενδείξεις επιβράδυνσης της δυναμικής.

Η Fed είναι επίσης ιδιαίτερα προσεκτική στα δεδομένα που μετρούν τη ζήτηση των καταναλωτών.

Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου. Μια σειρά από άλλους παράγοντες αναμένεται να επιβαρύνουν τους καταναλωτές τους επόμενους μήνες, όπως η επανέναρξη των πληρωμών των φοιτητικών δανείων και το Ανώτατο Δικαστήριο που μπλοκάρει το πρόγραμμα διαγραφής φοιτητικών δανείων του προέδρου Joe Biden. Οι Αμερικανοί εξαντλούν επίσης τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου τους ενώ συγκεντρώνουν χρέη.

Οι οικονομολόγοι της Fed επιβεβαίωσαν εκ νέου την προσδοκία τους για μια ήπια ύφεση αργότερα φέτος, αλλά δεν επέμειναν σθεναρά ως προς αυτό.

«Δεδομένης της συνεχιζόμενης ισχύος των συνθηκών της αγοράς εργασίας και της ανθεκτικότητας των καταναλωτικών δαπανών, τα μέλη είδαν την πιθανότητα η οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται αργά και να αποφύγει μια ύφεση εξίσου πιθανή με τη βασική γραμμή της ήπιας ύφεσης», έδειξαν τα πρακτικά.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}