Έρχονται μαζικές αποκοπές ρεύματος!

 11/12/2023    01 : 26 : 03
αποκοπη ρευματος
62 / 100

Ρεύμα: Οριστικό μπλόκο στους κακοπληρωτές βάζουν τα μέτρα της κυβέρνησης σε συνεργασία με την ΡΑΑΕΥ, κόβοντας το δρόμο στους κακοπληρωτές που αφήνουν χρέη μεταπηδώντας από το ένα δίκτυο στο άλλο. Η μορφή της τελικής ρύθμισης συμφωνήθηκε σε σύσκεψη στο ΥΠΕΝ μεταξύ του υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη, της ρυθμιστικής αρχής και εκπροσώπων των προμηθευτών με στόχο η πρόταση να βγει άμεσα σε διαβούλευση.

Μεταδίδει το protothema.gr

Το σχέδιο βάζει στο «κυνήγι» τους κακοπληρωτές, οι οποίοι μετά από δύο απλήρωτους λογαριασμούς θα φέρουν ειδική σήμανση χρέους (debt flagging) με κόκκινο για την οποία θα ενημερώνεται τόσο ο ίδιος ο καταναλωτής όσο και ο νέος προμηθευτής στον οποίο πρόκειται να μετακινηθεί. Αν ο πελάτης αποπληρώσει το χρέος ή προχωρήσει σε διακανονισμό τότε θα μπορεί να αποχρωματίζεται και να μετακινείται χωρίς εμπόδια. Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρείται κακοπληρωτής και τότε ο προηγούμενος πάροχος θα έχει το δικαίωμα να δώσει εντολή αποκοπής στο ΔΕΔΔΗΕ για τον πρώην πελάτη του. Το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και ως προς τις επισημάνσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχε βάλει φρένο στις αποκοπές των κακοπληρωτών ακυρώνοντας το άρθρο 42 του κώδικα προμήθειας, με το σκεπτικό ότι δεν εφαρμόζονταν αναλογικές ποινές. Η απόφαση διόγκωσε τον όγκο των χρεών και σε συνδυασμό και με τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση που άφησαν ελεύθερες τις μετακινήσεις δίχως κανένα πέναλντι οδήγησαν σε χρέη ύψους 500 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σκυλακάκης πρότεινε χθες να προχωρήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ και ένα εναλλακτικό μέτρο που θα έχει τα χαρακτηριστικά του ενεργειακού Τειρεσία και θα είναι συνδεδεμένο με την ΑΑΔΕ. Μέσω του συστήματος αυτού θα γίνεται έλεγχος σε βάθος πενταετίας ώστε να διαπιστώνεται αν ένας καταναλωτής έχει ανεξόφλητες οφειλές ή χρέη λόγω οικονομικής αδυναμίας πληρωμής. Εάν ανήκει στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών, τότε θα δίνεται εντολή για αποκοπή της παροχής, διαφορετικά θα υπάρχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο μεταχείρισης. Για το σύστημα αυτό όμως εκτιμάται ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να επιλυθούν νομικά θέματα και ζητήματα χρήσης προσωπικών δεδομένων.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}