Έρχεται τσουνάμι χρεοκοπιών στην Ευρώπη

 19/07/2024    06 : 17 : 58
europe scaled
67 / 100

Οι μισές από τις χώρες που παρακολουθεί η Allianz Research έχουν καταγράψει διψήφια αύξηση χρεοκοπιών επιχειρήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2022. Οι ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ελβετία, «εξηγούν» τα δύο τρίτα της αύξησης, όπως επισημαίνει. Παράλληλα, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γερμανία, η Ιταλία και η Βραζιλία εξακολουθούν να καταγράφουν παρατεταμένα χαμηλά ποσοστά αφερεγγυότητας.

Στην Ευρώπη, το 60% των βιομηχανιών βιώνουν μια ανάκαμψη των χρεοκοπιών, με τους κλάδους των υπηρεσιών τροφίμων, διαμονής, κατασκευών και B2C να έχουν ήδη επιστρέψει στα επίπεδα χρεοκοπιών πριν από την πανδημία. Αυτή η ανάκαμψη προέρχεται κυρίως από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ οι πτωχεύσεις μεταξύ μεγάλων εταιρειών εξακολουθούν να είναι σχετικά περιορισμένες (58 περιπτώσεις το τρίτο τρίμηνο του 2022 και 182 τα πρώτα τρία τρίμηνα, έναντι 187 και 332 για την ίδια περίοδο του 2021 και του 2020).

Έπειτα από δύο χρόνια πτώσης, η Allianz αναμένει επιτάχυνση των χρεοκοπιών επιχειρήσεων παγκοσμίως: +10% το 2022 και +19% το 2023. Στην Ευρώπη, αναμένει οι πτωχεύσεις να ξεπεράσουν τις 53.000 περιπτώσεις στη Γαλλία το 2023 (+29% ετησίως ), τις 27.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο (+10%), τις 17.000 στη Γερμανία (+17%) και τις 10.900 στην Ιταλία (+36%).

Στην Ασία, η Κίνα αναμένεται να καταγράψει 15% περισσότερες χρεοκοπίες το 2023 λόγω της χαμηλής ανάπτυξης και του περιορισμένου αντίκτυπου από τη νομισματική και δημοσιονομική χαλάρωση. Στις ΗΠΑ, η Allianz αναμένει αύξηση κατά 38% στις αφερεγγυότητες επιχειρήσεων το 2023 ως αποτέλεσμα των αυστηρότερων νομισματικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών, που θα σημαίνει επιστροφή σε περισσότερες από 20.000 αφερεγγυότητες ετησίως.

Οι τρεις λόγοι

Οι λόγοι για τα παραπάνω, όπως τονίζει η Allianz, είναι τρεις:

1. Η ενεργειακή κρίση σημαίνει τεράστιο σοκ κερδοφορίας για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, το οποίο οι κυβερνήσεις μπορούν να αντισταθμίσουν μόνο εν μέρει. Όταν οι επιχειρήσεις μπορούν να μεταφέρουν το ένα τέταρτο των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας στους πελάτες, μπορούν να αντέξουν μια αύξηση της τιμής κάτω του +50%. Αυτή η ισχύς τιμολόγησης είναι περιορισμένης εμβέλειας και διαβρώνεται με τις υψηλότερες τιμές. Πολλές εταιρείες θα μπορούσαν ακόμα να δουν ένα μεγάλο μέρος των κερδών τους να εξαφανίζεται. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εταιρειών που κινδυνεύουν να «σκάσουν» σε περίπτωση σεναρίου μπλακάουτ είναι 42.000 (ή 17% του συνόλου) στο Ηνωμένο Βασίλειο, 18.700 (13%) στη Γαλλία και 28.400 (6%) στη Γερμανία.

2. Το σοκ επιτοκίων και το υψηλότερο μισθολογικό κόστος στον απόηχο του άνευ προηγουμένου υψηλού πληθωρισμού, θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με ένα σοκ κερδοφορίας παρόμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε μετά το lockdown της Covid-19. Το 2023, μια πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης θα μπορούσε να μειώσει τα περιθώρια κέρδους κατά 1,5% στις ΗΠΑ, 2,2% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 3% μονάδες βάσης στην Ευρωζώνη, με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία να επηρεάζονται περισσότερο. Τα υψηλά ταμειακά υπόλοιπα παραμένουν ένα ισχυρό απόθεμα ασφαλείας. Μια αύξηση του μισθολογικού κόστους κατά 4-5% το 2023 θα μπορούσε να «χτυπήσει» το 0,5-1%. των περιθωρίων κέρδους στην Ευρώπη.

3. Οι κυβερνήσεις θα αντισταθμίσουν μόνο εν μέρει τον αντίκτυπο της ύφεσης. Η Allianz εκτιμά ότι η τρέχουσα δημοσιονομική στήριξη μειώνει την αύξηση των πτωχεύσεων κατά 12% στη Γερμανία κατά μέσο όρο το 2022 και το 2023, 13% στη Γαλλία και την Ιταλία, 15% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 24% στην Ισπανία. Εάν η αναμενόμενη ήπια ύφεση μετατραπεί σε πιο σοβαρή (από το 2009), οι πτωχεύσεις στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά +25% το 2023. Οι κυβερνήσεις θα καταφύγουν σίγουρα σε μια νέα προσέγγιση «whatever it takes» και θα πρέπει να δαπανήσουν τουλάχιστον το 5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για να αποφύγουν ένα κύμα χρεοκοπιών όπως το 2009.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}