Έρχεται…λίφτινγκ στους όρους της ρύθμισης των 36-72 δόσεων

 25/09/2023    12 : 21 : 06
χρεη
71 / 100

Τη βελτίωση των όρων της ρύθμισης των 36-72 δόσεων για τα χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 προβλέπει σχέδιο για την αύξηση της περιμέτρου των οφειλετών που θα βρει στο συρτάρι ο νέος υπουργός Οικονομικών. Η ίδια εισήγηση προβλέπει και «λίφτινγκ» στους όρους επανένταξης σε παλαιότερες ρυθμίσεις που χάθηκαν λόγω κάποιας έκτακτης αδυναμίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 8 στους 10 οφειλέτες που υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση «κόβονται» από το σύστημα της ΑΑΔΕ εξαιτίας των αυστηρών προϋποθέσεων που έχουν θεσπιστεί, με βασικότερη αυτήν που προβλέπει τη μη ύπαρξη αρρύθμιστων οφειλών την 1η Νοεμβρίου του 2021, ακόμη και αν αυτή είναι της τάξης του ενός ευρώ. Ιδιαίτερα χαμηλά είναι και τα νούμερα των αιτήσεων που αφορούν την επανένταξη σε παλαιότερες ρυθμίσεις

Γιατί συμβαίνει αυτό; Είτε γιατί ο φορολογούμενος μπλέκει με τους κόφτες της Eφορίας, είτε γιατί πρέπει να βάλει «τράπεζα» δύο με τρεις δόσεις για να ξεκινήσει η ρύθμιση. Πράγμα δύσκολο για πολλούς που λένε ότι «όποιος είχε ρευστότητα για να πληρώνει μαζεμένες δόσεις δεν θα είχε χάσει και τη ρύθμιση ή δεν θα είχε δημιουργήσει νέα χρέη».

Οι 120 δόσεις

Κατ’ αρχάς, στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων υπάγονται μόνο οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες κατά το χρονικό διάστημα από 1η-11-2021 έως και την 31η-1-2023. Κατά δεύτερον, προϋπόθεση υπαγωγής στη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι η μη ύπαρξη λοιπών ληξιπρόθεσμων οφειλών την 1η-11-2021.

Ο όρος αυτός λειτουργεί δηλαδή ως «κόφτης» πολλών οφειλετών. Μένουν δε εκτός της νέας ρύθμισης των 36-72 μηνιαίων δόσεων οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021 και ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων του έτους 2022 εφόσον έχουν ενταχθεί μονοκόμματα σε πάγιες ρυθμίσεις 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.

Δυσκολίες υπάρχουν και στην αναβίωση των 120 δόσεων. Η υποχρεωτική καταβολή δύο δόσεων για να μπορέσει κάποιος οφειλέτης να ξαναμπεί στη ρύθμιση είναι κάτι δύσκολο για αρκετούς φορολογούμενους. Το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες και έχει μεγάλες πιθανότητες να τεθεί σε ισχύ θέτει ως κεντρική προτεραιότητα την ένταξη μεγαλύτερου αριθμού οφειλετών στη ρύθμιση καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερομένων μένει σήμερα εκτός.

«Η πλειονότητα των μικρομεσαίων βρίσκεται σήμερα σε τέτοια οικονομική κατάσταση που πολλοί δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν, διακυβεύοντας το μέλλον και τη λειτουργία της επιχείρησης», τονίζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, «με αποτέλεσμα να υπάρξουν συνέπειες για το ελληνικό επιχειρείν και την οικονομία γενικότερα, οι οποίες θα επηρεάσουν άμεσα και το κομμάτι της απασχόλησης».

Αλλο ένα πρόβλημα, σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ), είναι η προϋπόθεση της ένταξης όλων των νέων οφειλών μετά το 2019 μόνο στην πάγια ρύθμιση οφειλών και σε έως 24 δόσεις. «Η πλειονότητα των επιχειρηματιών δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει τις 120 δόσεις λόγω των συσσωρευμένων οικονομικών υποχρεώσεων, γι’ αυτό και έχασαν τη ρύθμιση. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να δώσει μια πραγματικά δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, εντάσσοντας στις 120 δόσεις το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και της ενεργειακής κρίσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΒΕΑ.

Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις ρυθμίσεις δείχνουν ότι μόλις 14.000 σε σύνολο 200.000, που είναι οι δυνητικά δικαιούχοι, έχουν υποβάλει αίτηση. Επισημαίνεται ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι που έχουν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων και έχουν την ευκαιρία να επανενταχθούν ανέρχονται σε 190.000, ενώ περίπου 10.000 είναι οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36-72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}