Και τώρα οι πολίτες της Δύσης θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και να ανταπεξέλθουν σε μίας ακόμη άσκηση επιβίωσης. Την απογείωση των τιμών του πετρελαίου καθώς ο ΟΠΕΚ θα ανακοινώσει μείωση στη παραγωγή πετρελαίου έως και 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για να αντιστρέψει την πτώση της τιμής. Η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει αυτή τη Τετάρτη κατά τη συνεδρίαση των μελών του στη Βιέννη.
Η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση θα αντανακλά την κλίμακα ανησυχίας ότι οι κεντρικές τράπεζες σπεύδουν να πυροδοτήσουν μια παγκόσμια ύφεση αυξάνοντας τα επιτόκια, η οποία με τη σειρά της ακρωτηριάζει τη ζήτηση πετρελαίου και απαιτεί απόκριση προσφοράς. Το δολάριο, το οποίο σημειώνει υψηλά ρεκόρ σχεδόν καθημερινά το τρίτο τρίμηνο, έχει επίσης επιβαρύνει τις τιμές.
Ο Summer Said της Journal σημείωσε ότι η επιλογή μείωσης άνω του 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εταίρο του ομίλου εκτός ΟΠΕΚ. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του καρτέλ, η Σαουδική Αραβία, έχει κάποιες επιφυλάξεις για το μέγεθος της περικοπής, είπαν οι εκπρόσωποι.
Η περικοπή αυτής της εβδομάδας θα έρθει αφού ο ΟΠΕΚ συμφώνησε τον περασμένο μήνα να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από ένα χρόνο, λέγοντας ότι θα μειώσει περίπου 100.000 βαρέλια την ημέρα εν μέσω φόβων για παγκόσμια ύφεση.
Η κίνηση τερμάτισε μια 18μηνη περίοδο αύξησης της παραγωγής για τον ΟΠΕΚ+. Ο όμιλος επανέφερε αργά αργά στην αγορά μετά από μια απότομη μείωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η ζήτηση έπεσε.
Το αργό πετρέλαιο Brent εκτινάχθηκε πάνω από τα 125 δολάρια το βαρέλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Έκτοτε έπεσε στα 85 δολάρια λόγω της απελπισμένης αποστράγγισης του στρατηγικού αποθέματος πετρελαίου των ΗΠΑ από τον Biden με σκοπό να αποφευχθεί μια συντριβή για τους Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές και μετριάζοντας τα θεαματικά απροσδόκητα κέρδη που απολαμβάνουν η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα μέλη του συνασπισμού.
Η συμμαχία των 23 εθνών έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει την Τετάρτη στα κεντρικά της γραφεία στη Βιέννη, δήλωσε η γραμματεία του ΟΠΕΚ σε δήλωση το Σάββατο. Η ομάδα συνεδριάζει on-line σε μηνιαία βάση και δεν αναμενόταν να κανονίσει μια προσωπική συνάντηση τουλάχιστον μέχρι το τέλος αυτού του έτους.
Aυτή τη φορά αποφάσισαν να συναντηθούν αυτοπροσώπως.
Τις τελευταίες εβδομάδες, τράπεζες όπως η JPMorgan δήλωσαν ότι ο ΟΠΕΚ+ ίσως χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή κατά τουλάχιστον 500.000 βαρέλια την ημέρα για να σταθεροποιήσει τις τιμές. Η Helima Croft του RBC είπε ότι η ομάδα μπορεί να επιλέξει μια περικοπή διπλάσια μεγαλύτερη. Τώρα φαίνεται ότι η τελική περικοπή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
“Υποψιάζομαι ότι μπορεί να μην θέλουν να πάνε αυτοπροσώπως για μια μικρή μετακόμιση”, είπε η Croft.
Είτε πρόκειται για 1 εκατομμύριο είτε για 1,5 εκατομμύριο, θα πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι σε λίγες μόνο εβδομάδες οι κουκλοπαίκτες του Biden θα σταματήσουν επιτέλους την ημερήσια αποστράγγιση 1 εκατομμυρίου βαρελιών του SPR, πράγμα που θα μεταφραστεί σε μείωση της παραγωγής έως και 2,5 εκατομμυρίων βαρελιών. Περιττό να πούμε ότι αυτό θα εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου στα ύψη, θα τερματίσει την πρόσφατη σειρά πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου και θα καταπλήξει τον ήδη κατακλυσμένο καταναλωτή των ΗΠΑ με απότομα υψηλότερες τιμές στην αντλία ακριβώς την ώρα της ύφεσης και των μαζικών απολύσεων που θα ακολουθήσουν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Benoit Faucon και Summer Said στη Τhe Wall Street Journal o ΟΠΕΚ+ πρόκειται να εξετάσει την Τετάρτη την πιο δραστική μείωση της παραγωγής του από την πανδημία, προκειμένου να στηρίξει την πτώση των τιμών του πετρελαίου, μια κίνηση που θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι υπό την ηγεσία της Μόσχας, γνωστοί συλλογικά ως OPEC+, εξετάζουν το ενδεχόμενο περικοπής άνω του 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα, δήλωσαν εκπρόσωποι της ομάδας.
Οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας έχουν ρίξει τις τιμές του πετρελαίου προς τα κάτω με τον ταχύτερο ρυθμό τους από την έναρξη της επιδημίας Covid-19 στις αρχές του 2020, ωθώντας τον ΟΠΕΚ+ να εξετάσει τρόπους για να στηρίξει την τιμή του πετρελαίου. Οποιαδήποτε κίνηση από τον ΟΠΕΚ+ να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πίεση στους δυτικούς καταναλωτές που ήδη πλήττονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος, ενώ θα βοηθήσει επίσης τη Ρωσία -μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς ενέργειας στον κόσμο- να γεμίσει τα κρατικά της ταμεία καθώς διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.
Οι τιμές του πετρελαίου είχαν εκτοξευθεί πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι και παρέμειναν εκεί για μήνες, αλλά το αργό Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς πετρελαίου, έχει υποχωρήσει τώρα κατά 23% αυτό το τρίμηνο, υποχωρώντας στα 87,96 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα και τη γρηγορότερη πτώση του από το 2020.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι συχνά μια βαλβίδα αποδέσμευσης πίεσης για την παγκόσμια οικονομία, μειώνοντας το κόστος καθώς η ζήτηση πέφτει σε έναν κύκλο που επαναλαμβάνεται. Ο ΟΠΕΚ+ συχνά επιδεικνύεται ως ρυθμιστής της αγοράς πετρελαίου, με στόχο να διατηρήσει ισορροπημένη την προσφορά και τη ζήτηση, αλλά μια μείωση της παραγωγής θα εκτόξευε τις τιμές σε μια εποχή που βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις προκάλεσαν την αύξηση των τιμών της ενέργειας, αυξάνοντας την τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Ενώ οι τιμές έχουν αρχίσει να πέφτουν, η μείωση της παραγωγής έρχεται εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού, επιβράδυνσης της ανάπτυξης και φόβων για ύφεση.
Ο Adel Hamaizia, επισκέπτης συνεργάτης στο Κέντρο Μελετών Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, είπε ότι η κίνηση θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην επιδείνωση της ύφεσης σε ορισμένες χώρες. Εξήγησε ότι η μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να ωθήσει τον πληθωρισμό υψηλότερα και να βλάψει περαιτέρω τη ζήτηση πετρελαίου.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τον ΟΠΕΚ+ να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο για να βοηθήσει στη μείωση της τιμής της βενζίνης. Ο ΟΠΕΚ+ επιτάχυνε ορισμένες περικοπές παραγωγής το καλοκαίρι ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου Βiden στη Σαουδική Αραβία και έκανε μια μικρή αύξηση τον Αύγουστο, αλλά έκτοτε εργάστηκε για να αντιστρέψει αυτές τις κινήσεις.
Τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ αντέδρασαν στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου αξιοποιώντας τα στρατηγικά τους αποθέματα. Ο Christyan Malek, επικεφαλής παγκόσμιας ενεργειακής στρατηγικής στην JP Morgan, είπε ότι η υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας για μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να είναι απάντηση στις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου για τους αμερικανούς καταναλωτές, τις οποίες συνέδεσε εν μέρει με την απόφαση των ΗΠΑ να απελευθερώσουν αποθηκευμένο πετρέλαιο.
Εν όψει των συνεδριάσεων του ΟΠΕΚ+ αυτής της εβδομάδας, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να προβλέψουν τον πιθανό αντίκτυπο των αποφάσεων παραγωγής. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre αρνήθηκε να μιλήσει για πιθανές κινήσεις, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν αποτελούν μέρος του οργανισμού. «Είναι μια ανεξάρτητη οντότητα και τους επιτρέπουμε να κάνουν μόνοι τους τα νέα και τις ανακοινώσεις τους», είπε η κ. Jean-Pierre.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου την Κυριακή αναφέρθηκαν στα σχόλια της κας Jean-Pierre την Παρασκευή, σημειώνοντας ότι δεν σχολιάζει τις ενέργειες που μπορεί ή δεν μπορεί να λάβει ο OPEC+.
Η μείωση της παραγωγής θα μπορούσε επίσης να επιταχύνει τις μεταβαλλόμενες ροές πωλήσεων πετρελαίου στον κόσμο από την εισβολή στην Ουκρανία. Η Κίνα, η οποία βλέπει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, στρέφεται στη Ρωσία για φθηνότερο πετρέλαιο. Ταυτόχρονα, η Ευρώπη αναγκάζεται να αγοράζει πιο ακριβό πετρέλαιο από χώρες της Μέσης Ανατολής αφού σταμάτησε να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται εν μέρει λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα, η οποία έχει πληγεί από τα επίμονα μέτρα πρόληψης του Covid. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δηλώσει ότι αναμένει ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί κατά 2,8% το 2022, από την πρόβλεψη 4,3% τον Ιούνιο.