Έρχεται κλάμα….και νέα μνημόνια

 25/03/2023    07 : 06 : 59
kontranews 1
70 / 100

Όταν σας λέγαμε ότι έρχονται νέα μνημόνια, κάποιοι ξανά, μας έλεγαν κινδυνολόγους…

«Απαγορευτικό» εξόδου της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων – Πάνω από 5% το 10ετές

Πάνω από το 5%, θυμίζοντας τα επίπεδα που διαμορφώθηκαν στα τέλη του 2017, διαμορφώνεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, ακολουθώντας το sell-off που συνεχίζει να πλήττει τα ομόλογα διεθνώς και τη στιγμή που οι επενδυτές προετοιμάζονται για περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Ειδικότερα, το yield στο ελληνικό 10ετές αγγίζει το 5,05% καταγράφοντας αύξηση 3,4%, με το spread να κινείται στις 268 μονάδες βάσης και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2020 και κατά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Παράλληλα, το 10ετές ισπανικό yield ξεπερνά το 3,5% και τα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2014, το 10ετές πορτογαλικό διαμορφώνεται στο 3,42% και τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2017.

Άνοδο της τάξεως του 3% σημειώνει η απόδοση των ιταλικών 10ετών στο 4,91% και στα υψηλότερα επίπεδα από την κρίση χρέους της ευρωζώνης, με το spread να διαμορφώνεται στις 257 μ.β.

Οι αναλυτές θεωρούν για την ώρα ότι το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών δεν έχει επηρεάσει την εικόνα των ομολόγων της ευρωζώνης πλην των ιταλικών, καθώς είχε αποτιμηθεί πλήρως από την αγορά. Επιπλέον, αν και η Ελλάδα έχει κατά το παρελθόν σημειώσει υψηλή συσχέτιση με την Ιταλία, ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν ότι η σχέση αυτή έχει αλλάξει λόγω της σημαντικής βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών και προοπτικών της Ελλάδας.

Άλμα απόδοσης στο 1,95% για τα 6μηνιαία ελληνικά γραμμάτια
Με επιτόκιο 1,95% δανείστηκε σήμερα 625 εκατ. ευρώ το ελληνικό δημόσιο μέσω 6μήνων εντόκων γραμματίων στη σκιά των αναταράξεων στις αγορές λόγω της ενεργειακής κρίσης. Το επιτόκιο τον Αύγουστο ήταν 1,05%.

Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 625 εκατ. ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν και μη ανταγωνιστικές προσφορές 187,5 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου εμφάνισε νωρίτερα αύξηση κατά 4% σε σχέση με χθες Τρίτη, φθάνοντας πριν από λίγο στη δευτερογενή αγορά ομολόγων το 5,05%, υπό το βάρος ρευστοποιήσεων. Η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου κυμαίνονταν στο 2,33%. Έτσι το περιθώριο μεταξύ ελληνικών – γερμανικών ομολόγων ξεπέρασε το 2,72%.

Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ

«Διενεργήθηκε την Τετάρτη δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων, ύψους 625 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,95%, από 1,05% τον Αύγουστο. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.421 εκατ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,27 φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022, στις 12 μ.μ.

Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια».

Το χάος στα ομόλογα προμηνύει κραχ στα χρηματιστήρια προσεχώς

Το χάος στα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να φθάνει στις 28 Σεπτεμβρίου 2022 στο 5,08% με προοπτική στο 6,5% υποδηλώνει ότι έρχεται κραχ στα χρηματιστήρια…

Για να αποτραπούν τα χειρότερα στην Βρετανία η Bank of England προέβη σε μια αλλοπρόσαλλη κίνηση, ενώ αυξάνει τα επιτόκια ενεργοποίησε ξανά την ποσοτική χαλάρωση που έρχεται σε αντίθεση με την αύξηση των επιτοκίων…

Η διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ και η ενεργειακή κρίση έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις κεντρικές τράπεζες αλλά και την ΕΚΤ που ακολουθεί την μια λανθασμένη συνταγή μετά την άλλη…

Και ενώ υπάρχει ο μηχανισμός – μνημονιακού τύπου – παρέμβασης από την ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων… η κερδοσκοπία συνεχίζεται.

Το bankingnews ήδη από τον Οκτώβριο του 2021 προειδοποιεί ότι τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα αποτελούν ακραία στρέβλωση η Ελλάδα δεν δικαιολογούσε επιτόκια στα 10ετή ομόλογα στο 0,54% ή 1% και ότι οι δίκαιες αποτιμήσεις βρίσκονται πάνω από 4,5% με 5%.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2022 το ελληνικό 10ετές ομόλογο έφθασε στο 5,08% δικαιώνοντας αυτές τις εκτιμήσεις.

Προφανώς το ελληνικό δημόσιο είναι εκτός αγορών, η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Η μόνη παρηγοριά είναι ότι δεν έχει αποτύχει μόνο η Ελλάδα αλλά και οι άλλες χώρες αφού π.χ. η Ιταλία εμφάνισε απόδοση 4,92% και το 10ετές Γερμανικό ομόλογο έφθασε στο 2,35%… Μετά το επιθετικό sell off στα ομόλογα υπήρξαν ορισμένες αγορές, οδηγώντας το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 4,84% από υψηλό 5,08%.

Το χάος στα ομόλογα προμηνύει κραχ στα χρηματιστήρια

Η δίκαιη τιμή στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι κάτω από τις 750 μονάδες και σε ένα απαισιόδοξο σενάριο οι 680 μονάδες.
Ωστόσο στις 750 μονάδες ή ακόμη και στην ζώνη των 780 μονάδων θα ενεργοποιηθούν αγοραστές.
Ωστόσο κάθε άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι ευκαιρία για πωλήσεις.
Κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου πάνω από τις 820 μονάδες θα είναι τεράστια ευκαιρία για πωλήσεις.

Αναλύοντας την πορεία των τραπεζικών μετοχών

Παρατηρούμε ότι οι τιμές των Eurobank και Alpha bank παραμένουν σε σχετικά παραπλήσια επίπεδα. Η Πειραιώς παραμένει πάνω από το 1 ευρώ και η Εθνική βρίσκεται στην ζώνη των 3 ευρώ.

Οι αποτιμήσεις αυτές σε ένα φυσιολογικό κόσμο θα θεωρούνταν δίκαιες. Όμως η αντικανονικότητα κυριαρχεί και ο κόσμος δεν είναι φυσιολογικός οπότε θα δούμε χαμηλότερα τις τραπεζικές μετοχές… πόσο χαμηλότερα ακόμη -15% χαμηλότερα στο αισιόδοξο σενάριο.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}