Έρχεται Εθνικό Έγκλημα κατ΄εντολή των “συμμάχων” μας: Θέλουν να απογυμνώσουν αμυντικά Ελλάδα-Κύπρο

 25/03/2023    06 : 48 : 23
kontranews 1
69 / 100

Έρχεται Εθνικό Έγκλημα κατ΄εντολή των “συμμάχων” μας: Θέλουν να απογυμνώσουν αμυντικά Ελλάδα-Κύπρο!

politis 1

Την ίδια ώρα που οι ίδιοι “σύμμαχοι” κάνουν πίσω και ετοιμάζονται να δώσουν τα F-16 στους Τούρκους…Τυχαίο;; Εσείς κρίνετε…

Η Γερουσία και τα F-16 της Τουρκίας

Από την kathimerini.gr

Εκτός του κειμένου το οποίο περιλαμβάνει την εκδοχή της Γερουσίας σχετικά με τον αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό του 2023 (National Defense Authorization Act, NDAA) έμεινε η τροπολογία του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Μπομπ Μενέντεζ, που προσθέτει περαιτέρω εμπόδια και προϋποθέσεις στην προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει νέα F-16 και να εκσυγχρονίσει παλαιότερα. Πρακτικά, η συγκεκριμένη απόφαση παραπέμπει τη συγκεκριμένη τροπολογία, όπως και άλλες, σε διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, ώστε να καταρτιστεί το τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού. Η Γερουσία στην πράξη δεν απέσυρε την τροπολογία, απλώς την άφησε προς το παρόν εκτός κειμένου, καθώς κρίθηκε ότι υπήρχαν τεχνικά ζητήματα και συγκεκριμένα πως δεν ακολουθήθηκε η κανονική διαδικασία λόγω έλλειψης χρόνου.

Αντιθέτως, η τροπολογία του Κρις Πάπας εγκρίθηκε και θα βρίσκεται στο τραπέζι κατά τη διαπραγμάτευση του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού.
Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία δεν είναι τελική. Οι πιέσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την κυβέρνηση προς το Κογκρέσο είναι σημαντικές όχι μόνο ως προς τις προϋποθέσεις που τίθενται για πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, αλλά και για εκείνες προς τη Σαουδική Αραβία και το Αζερμπαϊτζάν. Η κίνηση ερμηνεύεται, μεταξύ άλλων, ως προσπάθεια απεμπλοκής της κυβέρνησης από τα όποια εμπόδια μπορεί να τεθούν στο νομοθετικό επίπεδο, προκειμένου η τελική απόφαση για το αν θα πωληθούν F-16 στην Τουρκία ή όχι να είναι αμιγώς πολιτική. Εν ολίγοις η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί προηγούμενο πρόβλεψης όρων και προϋποθέσεων για την πώληση όπλων στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία Μενέντεζ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να πουλήσει F-16 ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή ή την αναβάθμισή τους παρά μόνον εάν δοθούν διαβεβαιώσεις στις Επιτροπές Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, και στις Επιτροπές Αμυνας του Κογκρέσου ότι τα μαχητικά αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα και για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του κουρδικού SDF. Επίσης, η τροπολογία προέβλεπε ότι μια τέτοια πώληση πρέπει να είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, ενώ πρέπει να μην πραγματοποιηθεί καμία εξαγωγή F-16 προς την Τουρκία προτού η Αγκυρα επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «απειλεί την ειρήνη και πως θέλει σύγκρουση» και τόνισε ότι η Αγκυρα πρέπει να απαντήσει. Παράλληλα πρόσθεσε πως η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» ισχύει. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί απειλεί να κόψει το φυσικό αέριο που φθάνει στην Ελλάδα «μέσω του αγωγού TANAP».

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TV Net, o κ. Τσαβούσογλου ζήτησε από την Ελλάδα «να αφαιρέσει την επιφύλαξη που έχει θέσει στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών». Εντύπωση προκάλεσε πως ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε και τις ΗΠΑ και έστειλε μήνυμα και στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη. «Το ζύγι της Αμερικής έχει χάσει την ισορροπία. Ετσι, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό δεν θα βοηθήσει ούτε τις ΗΠΑ ούτε την Ελλάδα».

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}