«Έρχεται ένας αργός δημοσιονομικός θάνατος σε μια δεκαετία χρέους»

 24/04/2024    09 : 29 : 35
χρεη
63 / 100

Ο κόσμος απειλείται από μια κρίση χρέους που θα διαρκέσει τα επόμενα 10 χρόνια και δεν πρόκειται να τελειώσει καλά, προειδοποίησε ο οικονομολόγος Άρθουρ Λάφερ Τζούνιορ, με τον παγκόσμιο δανεισμό να αγγίζει το ρεκόρ των 307,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τόσο οι χώρες υψηλού εισοδήματος όσο και οι αναδυόμενες αγορές έχουν δει μια σημαντική αύξηση του χρέους τους, το οποίο έχει αυξηθεί κατά 100 τρισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με πριν από μια δεκαετία, τροφοδοτούμενο εν μέρει από ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

“Προβλέπω ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι η δεκαετία του χρέους. Το χρέος παγκοσμίως ολοκληρώνεται. Δεν θα τελειώσει καλά”, δήλωσε στο CNBC ο Laffer, ο οποίος είναι Πρόεδρος στη συμβουλευτική Laffer Tengler Investments για επενδύσεις και πλούτο.

Ως μερίδιο του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το χρέος έχει αυξηθεί στο 336% . Αυτό συγκρίνεται με μια μέση αναλογία χρέους προς ΑΕΠ 110% το 2012 για τις προηγμένες οικονομίες και 35% για τις αναδυόμενες οικονομίες . Ήταν 334% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση παρακολούθησης του παγκόσμιου χρέους από το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών.

Για να καλυφθούν οι πληρωμές του χρέους, εκτιμάται ότι περίπου 100 χώρες θα πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες για ζωτικής σημασίας κοινωνικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής προστασίας.

Οι χώρες που θα καταφέρουν να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους κατάσταση θα μπορούσαν να ωφεληθούν προσελκύοντας εργατικό δυναμικό, κεφάλαιο και επενδύσεις από το εξωτερικό, ενώ αυτές που δεν το κάνουν θα μπορούσαν να χάσουν ταλέντα, έσοδα — και πολλά άλλα, είπε ο Laffer.

“Θα περίμενα ότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες που δεν αντιμετωπίζουν τα ζητήματα του χρέους τους θα πεθάνουν με αργό δημοσιονομικό θάνατο”, είπε ο Laffer, προσθέτοντας ότι ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες “θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρεοκοπήσουν”.

Ώριμες αγορές όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και η Γαλλία ήταν υπεύθυνες για πάνω από το 80% της συσσώρευσης χρέους το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους. Ενώ στην περίπτωση των αναδυόμενων αγορών, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία παρουσίασαν τις πιο έντονες αυξήσεις.

Ο οικονομολόγος προειδοποίησε ότι η αποπληρωμή του χρέους θα γίνει περισσότερο ζήτημα καθώς ο πληθυσμός στις ανεπτυγμένες χώρες συνεχίζει να γερνάει και οι εργαζόμενοι γίνονται πιο σπάνιοι.

«Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να καλύψετε αυτό το ζήτημα: να αυξήσετε τους φόρους ή να αναπτύξετε την οικονομία σας πιο γρήγορα από ό,τι συσσωρεύεται το χρέος», είπε.

Τα σχόλια του Laffer έρχονται μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιανουάριο και την κατάρριψη των ελπίδων για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}