Έρευνα Επιτροπής Ανταγωνισμού για τράπεζες: 3 χρόνια κοροϊδίας για να μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια

 27/03/2023    07 : 25 : 28
επιτροπη ανταγωνισμου
69 / 100

Λίγο πριν τη συμπλήρωση τριών ετών από την καταδρομική έφοδο ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες (7/11/2019) στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας και έχοντας συλλέξει τεράστιο όγκο δεδομένων, η ανεξάρτητη αρχή αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη, «την κατά προτεραιότητα εξέταση και ανάθεση σε αρμόδιο Εισηγητή της αυτεπάγγελτης έρευνας στην αγορά της παροχής τραπεζικών υπηρεσιών, και ειδικότερα στις επιμέρους αγορές της λιανικής και επιχειρηματικής τραπεζικής, της έκδοσης και αποδοχής καρτών, καθώς και στις αγορές διατραπεζικών συστημάτων, υπηρεσιών πληρωμών και ηλεκτρονικών συναλλαγών προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν παράβαση των άρθρων 1 και 2 του Ν. 3959/2011, ως ισχύει, καθώς και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΣΛΕΕ)». Πρακτικά η ανάθεση σε εισηγητή σημαίνει ότι η υπόθεση μπαίνει στην τελική ευθεία.

Οπως και τον Νοέμβριο του 2019, έτσι και τώρα υπάρχει… σκεπτικισμός σε ό,τι αφορά τη χρονική στιγμή παρέμβασης της επιτροπής. Τότε, γινόταν λόγος για επικοινωνιακό show ώστε να «καλυφθεί» ο θόρυβος που προκλήθηκε από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα (ασυλία στα τραπεζικά στελέχη). Τώρα, είναι το σαρωτικό κύμα ακρίβειας που το υπουργείο Ανάπτυξης… επιχειρεί να ανακόψει με «συμφωνίες κυρίων» με τα σουπερμάρκετ και «καλάθι 50 προϊόντων με χαμηλές αυξήσεις». Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των διαδικασιών η ανάθεση σε εισηγητή γίνεται μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από τη Γενική Διεύθυνση της ΕΑ, βάσει των στοιχείων που συγκέντρωσε, επεξεργάστηκε και αξιολόγησε. Σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις, μάλλον ήταν αναπόφευκτες λόγω των lockdowns και των περιορισμών της πανδημίας.

Από την άλλη πλευρά η πρόσφατη εξέλιξη έρχεται σε μια εντελώς διαφορετική εποχή για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς οι προμήθειες δεν αποτελούν πλέον την κύρια πηγή εσόδων, όπως την περίοδο της κρίσης. Πάντως, για το 2022, τα έσοδα από προμήθειες για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν πέριξ του 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τόκους (που ενισχύονται λόγω της πιστωτικής επέκτασης αλλά και της αύξησης των επιτοκίων) προβλέπεται ότι θα είναι στο τέλος του 2022 περίπου 5 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από λίγες ημέρες η Επιτροπή Ανταγωνισμού ζήτησε με επιστολή της προς τις τράπεζες να προσκομίσουν αναλυτικά το σύνολο των χρεώσεων, προμηθειών για το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών που διαθέτουν. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ζητήθηκε παράταση από την πλευρά των τραπεζών καθώς η αρχική προθεσμία που είχε δώσει η Ανεξάρτητη Αρχή ήταν ασφυκτική (3-5 ημέρες).

Πλέον, η Ανεξάρτητη Αρχή, έχοντας τα στοιχεία που ζήτησε από κάθε τράπεζα, θα προβεί σε σύγκριση ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχουν υπερβολικές χρεώσεις και κυρίως αν παραβιάζεται η νομοθεσία περί ανταγωνισμού και ειδικότερα αν υφίσταται τραπεζικό καρτέλ.

Η ανάθεση σε εισηγητή συνεπάγεται την εκκίνηση των προθεσμιών που προβλέπει ο νόμος 3959/2011 και δεν προδικάζει το περιεχόμενο της εισήγησης ή/και της απόφασης της Επιτροπής.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε και εδώ:

Μας δουλεύει η Επιτροπή Ανταγωνισμού: Κατά προτεραιότητα μετά από…3 χρόνια η έρευνα για τις τράπεζες

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}