Έντεκα τράπεζες στηρίζουν με 30 δισ. δολάρια τη First Republic Bank…

 25/06/2024    10 : 52 : 13
first republic bank
73 / 100

Έντεκα αμερικανικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι Bank of America, Citigroup και JPMorgan, συμφώνησαν να χορηγήσουν συνολικά 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στην First Republic, σε μια ένδειξη της «εμπιστοσύνης τους στο τραπεζικό σύστημα» των ΗΠΑ, όπως ανέφεραν στην κοινή ανακοίνωσή τους.

«Αυτή η ενέργεια των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη τους στην First Republic και στις τράπεζες κάθε μεγέθους και καταδεικνύει τη γενικότερη δέσμευσή τους να βοηθήσουν τις τράπεζες να εξυπηρετούν τους πελάτες και τις κοινότητές τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Οικονομικών, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) επιβεβαίωσαν σε δική τους κοινή ανακοίνωση ότι οι 11 τράπεζες θα καταθέσουν 30 δισεκ. δολάρια στη First Republic Bank…

Η «διάσωση» της First Republic Bank διχάζει τους αναλυτές – H Fed θα την καταδικάσει σε αργό θάνατο

Η «γραμμή ζωής» ύψους 30 δισ. δολ. μέσω καταθέσεων στην First Republic Bank κατέστειλε πρόσκαιρα τους φόβους της αγοράς για επικείμενη τραπεζική κατάρρευση, παρόλα αυτά, οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν και να είναι επιφυλακτικοί.
Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες εισέφεραν τα κεφάλαια στην τράπεζα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο την Πέμπτη, σπεύδοντας να διασώσουν τον δανειστή που έχει εμπλακεί στην κρίση που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank την περασμένη εβδομάδα.

Οι ασιατικές αγορές διεύρυναν το ράλι της Wall Street για να κλείσει μια ταραχώδη εβδομάδα που είδε μια υποβόσκουσα τραπεζική κρίση να στέλνει τις αποδόσεις των ομολόγων σε βουτιά και τους επενδυτές να μειώνουν απότομα τις προσδοκίες για μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων στις δυτικές οικονομίες.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 1,6%. Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε άνοδο 1,2%.
Τα bluechips της Κίνας σημείωσαν άλμα 1,3% και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,8%.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών διετών κρατικών ομολόγων σημείωσαν τελευταία άνοδο 5 μονάδων βάσης στο 4,1762%.
Οι αποδόσεις των δεκαετών ήταν ως επί το πλείστον σταθερές στο 3,5600%.

JP Morgan Asset Management

“Ήταν μια εβδομάδα με σκαμπανεβάσματα για την αγορά μετοχών.
Η πιο θετική άποψη σήμερα το πρωί προέρχεται από τη στήριξη που προσφέρεται στις τράπεζες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, είτε από τις ρυθμιστικές αρχές είτε από άλλες τράπεζες.
Αυτό παρέχει εμπιστοσύνη στην αγορά γύρω από την πιθανή μετάδοση.
Συνολικά η φερεγγυότητα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών είναι καλή, αλλά η ρευστότητα έχει δοκιμαστεί, ο κίνδυνος εκροής καταθέσεων μετριάζεται από τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και μειώνει τους κινδύνους ρευστότητας”, σχολιάζει ο Kerry Craig, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan Asset Management, σύμφωνα με το Reuters.

ORD Minnett

“Παραμένουμε κάπως επιφυλακτικοί εδώ, αλλά σίγουρα υπήρξαν πιο θετικά νέα για την Credit Suisse. Οι αγορές εξακολουθούν να σκέφτονται ότι υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να σπάσει με τη Fed αποφασισμένη να αυξήσει τα επιτόκια και κάποια περισσότερη δουλειά να γίνει”, σχολιάζει ο John Milroy του επενδυτικού ομίλου ORD Minnett.

Deep Data Analytics

“Θα κρατήσουν τα χρήματα στην First Republic για να την διατηρήσουν ζωντανή για λόγους ιδιοτέλειας … για να σταματήσουν τo bank run από τις τράπεζες. Στη συνέχεια θα τα αποσύρουν σταδιακά και η τράπεζα θα καταδικαστεί σε αργό θάνατο”, σχολιάζει με Mathan Somasundaram, ιδρυτής της Deep Data Analytics.

BNP Paribas

“Η ένεση καταθέσεων ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην First Republic εν μία νυκτί ήταν πρωτότυπη και δημιουργική. Είναι σαφές ότι η Fed το αντιμετωπίζει ως ζήτημα ρευστότητας. Η νέα της διευκόλυνση που λαμβάνει επιλέξιμους τίτλους στην ονομαστική τους αξία αφαιρεί τον κίνδυνο σπειροειδούς μεταβολής της αγοράς για την κάλυψη των καταθέσεων, η Zhikai Cehn, επικεφαλής του τμήματος ασιατικών μετοχών της BNP Paribas Asset Management.
“Είναι ακόμη νωρίς, αλλά οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές φαίνεται να είναι ευαίσθητες σε αυτό που ανησυχεί τις αγορές και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που διαθέτει στο οπλοστάσιό της για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα ρευστότητας”, εξήγησε.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}