Ένας κόσμος που βουλιάζει στο χρέος: Άγγιξε τα 235 τρις δολάρια

 24/02/2024    02 : 33 : 34
βομβα χρεος
71 / 100

Τουλάχιστον αποκαλυπτικά της παγκόσμιας οικονομίας είναι τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΔΝΤ αναφορικά με το παγκόσμιο χρέος, το οποίο ανέρχεται στο 247% του παγκόσμιου ΑΕΠ, και με όρους δολαρίου εξακολουθεί να αυξάνεται και για το 2021 έφτασε στα 235 τρισ. δολάρια. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι το παγκόσμιο χρέος για το 2021 παραμένει στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην Ιστορία.

Οπως επισημαίνει το ΔΝΤ, η ανάλυση των επιμέρους στοιχείων του παγκοσμίου χρέους προδίδει πως πολλές χώρες εξακολουθούν να παραπαίουν εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας.

Οταν το 2020 η παγκόσμια οικονομία βυθίστηκε στην ύφεση εξαιτίας της πανδημίας και των lockdowns, το χρέος εκτοξεύθηκε ως ποσοστό επί της οικονομίας και την ίδια ανοδική πορεία ακολούθησαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυξάνοντας τις δαπάνες.

Με την επανεκκίνηση των οικονομιών ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε, καθώς η προσφορά δεν ανταποκρινόταν στην τεράστια ζήτηση, ενώ το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας βρέθηκε στα ύψη λόγω του πολέμου και της κλιματικής κρίσης.

Η ανάκαμψη που σημειώθηκε το 2021 σε συνδυασμό όμως με τον διαρκώς επιταχυνόμενο πληθωρισμό συμπίεσαν το χρέος κατά περισσότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Καναδά και Ινδία. Σύμφωνα με αυτήν την ανάγνωση η μείωσή του αντανακλά την ανάκαμψη που σημείωσε η παγκόσμια οικονομία από την ύφεση της πανδημίας.

Όμως, σύμφωνα, με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, δεν πρόκειται να συνεχιστεί αυτή η μείωση του χρέους, που οφείλεται στην επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι τουλάχιστον το 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας θα παρουσιάσει μείωση επί δύο συναπτά τρίμηνα τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος, που σημαίνει ότι θα βρεθεί σε ύφεση. Συνολικά η απώλεια ΑΕΠ σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να φθάσει μέχρι το 2026 τα 4 τρισ. δολ.

Οπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι του Ταμείου, Βιτόρ Γκασπάρ, Πάουλο Μέντας και Ρομπέρτο Περέλι, «η διαχείριση των υψηλών επιπέδων χρέους θα καταστεί ιδιαιτέρως δύσκολη αν εξακολουθήσει να επιδεινώνεται η εικόνα της οικονομίας και να αυξάνεται περαιτέρω το κόστος του δανεισμού».

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}