Έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα βλέπουν οι Έλληνες!

Έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα βλέπουν οι Έλληνες!
70 / 100

Κάθε χρόνο γίνεται μια σοβαρή παγκόσμια έρευνα για το πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες τη δημοκρατία σε πάνω από 50 χώρες του κόσμου, την οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ.

Η Ελλάδα, η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, παίρνει έως και… δικαιωματικά τα πρωτεία παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τη σημασία που έχει το δημοκρατικό πολίτευμα για τους πολίτες, με ποσοστό 94%, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος κινείται στο 85%. Το Ιράν έχει το χαμηλότερο ποσοστό, με 63%.

Κι εκεί σταματούν τα καλά νέα. Διότι η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη χαμηλότερη θέση μεταξύ των 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά στην τελευταία μεταξύ των λεγόμενων «ελεύθερων δημοκρατιών» (καθότι υπάρχουν και ανελεύθερες), στην ικανοποίηση των πολιτών από τη λειτουργία της δημοκρατίας μας.

Μόλις 43% των Ελλήνων εμφανίζεται να θεωρεί ότι η χώρα μας είναι αρκούντως δημοκρατική, ενώ στην αμέσως επόμενη θέση βρίσκεται η Γαλλία με 46%. Η Ουγγαρία, με ποσοστό 31%, αφενός δεν θεωρείται πλέον «ελεύθερη δημοκρατία» και αφετέρου κάνει παρέα στην κατάταξη με χώρες όπως η Βενεζουέλα (30%) και το Ιράν (25%).

Οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει κι ένα «αντιληπτό έλλειμμα δημοκρατίας» (Perceived Democratic Deficit), όπου η χώρα μας παίρνει τη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των κρατών της έρευνας, καθώς πρακτικά συγκρίνεται η υψηλή σημασία που δίνουν οι πολίτες μας στην αξία της δημοκρατίας με τον χαμηλό βαθμό ικανοποίησής τους απ’ αυτή.

Το μικρότερο έλλειμμα δημοκρατίας, μεταξύ των 53 χωρών, φαίνεται πως αισθάνονται οι Ισραηλινοί, οι Ελβετοί και αμέσως μετά οι… Ινδοί.

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Προφανώς, με εξαίρεση τους Ούγγρους, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αισθάνονται τις χώρες τους πιο καλές δημοκρατίες απ’ ό,τι εμείς. Κι αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει πολύ τις ντόπιες πολιτικές ηγεσίες!

Σε ό,τι αφορά όμως τον υπόλοιπο κόσμο, πρέπει να παρατηρήσουμε το παράδοξο ότι χώρες όπως η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, η Κίνα και η Ρωσία πιάνουν «καλές» βαθμολογίες. Προφανώς εκεί έχουν άλλη άποψη για το τι ακριβώς είναι και πώς πρέπει να λειτουργεί η δημοκρατία (διόλου παράδοξο για χώρες με εντελώς διαφορετική πολιτισμική παράδοση και πολιτική εμπειρία) ή, για άλλους λόγους, κρατούν την άποψή τους για τον… εαυτό τους.

ΥΓ: Εντυπωσιακό το γεγονός ότι το ποσοστό των Γερμανών που θεωρεί ότι η δημοκρατία στη χώρα του δεν υπηρετεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας εκτοξεύτηκε από 34% το 2020 σε 54% το 2024! Επιπλέον σημειώστε ότι οι πολίτες σε όλες σχεδόν τις χώρες θεωρούν πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημοκρατία στη χώρα τους είναι η οικονομική ανισότητα, με τους Έλληνες να έχουν τα πρωτεία.

Δεύτερος μεγαλύτερος κίνδυνος που αναφέρουν οι πολίτες πλειοψηφικά στις περισσότερες χώρες (περιλαμβανομένης της Ελλάδας) είναι η διαφθορά.

ΠΗΓΗ