Άρειος Πάγος: Όταν το 2021 άλλαξε το 50% των αρεοπαγιτών

 19/04/2024    05 : 28 : 31
αρειος παγος
70 / 100

Αυτός είναι ο νέος (κατά περίπου 50%) Άρειος Πάγος : 32 νέοι Αρεοπαγίτες και 10 νέοι αντεισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Αυτά μετέδιδε το dikastiko.gr στις 22.05.2021

Ένας νέος Άρειος Πάγος είναι αυτός που συγκροτηθεί σε πλήρη έκταση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους. Με τον ίδιο Εισαγγελέα (ο Βασίλης Πλιώτας παραμένει έως τις 30 Ιουνίου 2023) αλλά με νέο Πρόεδρο και αλλαγή σχεδόν του 50% των αρεοπαγιτών και των αντεισαγγελέων που υπηρετούν στο δικαστήριο.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη μεγαλύτερη αλλαγή στον Άρειο Πάγο τις τελευταίες δεκαετίες , καθώς αποστρατεύεται μια ολόκληρη γενιά δικαστικών λειτουργών και έρχεται μια άλλη γενικά για να υπηρετήσει.

Οι Αρεοπαγίτες

Από τον Αρειο Πάγο αποχωρούν 8 απο τους αντιπρόεδρους και θα επιλεγούν 9 (καθώς αποχωρεί και η πρόεδρος του δικαστηρίου) : Ειρήνη Καλού, Δήμητρα Κοκοτίνη, Ασπασία Μαγιάκου, Αρτεμισία Παναγιώτου, Αλτάνα Κοκκοβού, Αβρακόμη Θούα , Γιώργος Χοϊμές και Γιώργος Αποστολάκης.

Έρχονται όμως 32 αρεοπαγίτες που προήχθησαν απο το βαθμό του προέδρου Εφετών:

1.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΟΦΙΑ

2 ΠΡΙΓΓΟΥΡΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ

3 ΤΖΑΒΕΛΛΑ-ΔΗΜΑΡΑ ΚΑΝΕΛΛΑ

4 ΠΑΤΡΩΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ

5 ΜΠΕΡΤΣΙΑ ΕΛΕΝΗ

6 ΠΑΛΛΑΔΙΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

7 ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ-ΣΠΥΡΙΔΩΝ

8 ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

9 ΤΣΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

10 ΤΣΟΥΜΑΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

11 ΤΖΟΥΛΙΑΔΑΚΗ ΑΓΑΠΗ

12 ΑΥΓΕΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

13 ΜΕΣΣΗΝΙΑΤΗ-ΓΡΥΠΑΡΗ ΑΣΠΑΣΙΑ

14 ΔΕΡΓΑΖΑΡΙΑΝ ΜΑΡΙ

15 ΒΕΝΙΖΕΛΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

16 ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

17 ΣΙΜΙΤΣΗ-ΒΕΤΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ

18 ΘΩΜΑΤΟΥ ΒΡYΣΗΙΣ

19 ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

20 ΝΑΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

21 ΜΗΤΣΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

22 ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

23 ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

24 ΚΟΥΤΣΟΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

25 ΧΡΟΝΑΙΟΥ ΕΛΕΝΗ

26 ΧΑΣΙΡΤΖΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

27 ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

28 ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

29 ΔΕΡΕ ΑΓΑΘΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ

30 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

31 ΚΟΚΚΟΡΟΣ ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

32 ΣΧΟΙΝΟΧΩΡΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Στις 30 Ιουνίου αποχωρεί και η πρόεδρος του ΑΠ, Αγγελική Αλειφεροπούλου. Εδώ όμως γεννάται ένα ζήτημα : Τον απαιτούμενο χρόνο για να μπούν στην κούρσα της διαδοχής, δηλαδή να μπούν στη λίστα των προσώπων που θα σταλεί απο τον Υπουργό Δικαιοσύνης στην διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, όπου και θα γίνει ακρόασή τους και οι προεπιλεγέντες θα τεθούν στην κρίση του υπουργικού Συμβουλίου για τον Άρειο Πάγο, συμπληρώνουν λίγοι αντιπρόεδροι. Το χρονικό όριο ήταν 4 χρόνια και μειώνεται στα 3 χρόνια.

Τον απαιτούμενο χρόνο έχουν π.χ οι αντιπρόεδροι Μαρία Νικολακέα, Μαρία Γεωργίου και Νικόλαος Πιπιλίγκας. Στη λίστα όμως θα μπούν 6 ονόματα και εκεί προφανώς, εκτιμάται, πως θα θα γίνει επιλογή απο τους αρεοπαγίτες. Τσιαρας βουλή

Η στροφή προς αυτή τη δεξαμένη- αναγκαστική κατά πολλούς εν τοις πράγμασι- ουσιαστικά απεικονίζεται και στο γεγονός ότι πρόσφατη τροπολογία αναφέρει πως “…σε πρόεδρο του Αρείου Πάγου προάγεται αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ή αρεοπαγίτης που έχει 3 τουλάχιστον έτη υπηρεσίας αρεοπαγίτη”. Ο χρόνος αυτός ήταν 4 χρόνια.

Να σημειωθεί πως μεταξύ των αρεοπαγιτών που συμπληρώνουν ήδη 3 χρόνια ως αρεοπαγίτες ειναι και ο Θόδωρος Κανελλόπουλος, ένα απο τα πρόσωπα που συζητείται για την ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Αποχωρούν επισης 8 αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου μεταξύ των οποίων και η επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα χρήματος, και πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων , Αννα Ζαϊρη. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί και την επιπλέον υποχρέωση του ΑΔΣ για την αντικατάστασή της, εκτός κι αν γίνει “πρεμιέρα” στην εφαρμογή της διάταξης που ψηφίστηκε πρόσφατα με τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και ορίζει ότι μπορεί να τεθεί επικεφαλής της Αρχής και συνταξιούχος εισαγγελικός λειτουργός. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης και μετά μη δεσμευτική γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η τελική επιλογή γίνεται απο τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών. Βουρλιώτης

-Αποχωρούν επίσης ο Χαρ. Βουρλιώτης, η Ευσταθία Σπυροπούλου, ο Παναγιώτης Καραγιάννης, η Βασιλική Θεοδώρου , ο Ιωάννης Κωνσταντινόπουλος , ο Βασίλειος Χαλντούπης και ο Γεώργιος Γεράκης. Το ΑΔΣ επέλεξε όμως 10 αντεισαγγελείς, αφού οι οργανικές θέσεις αυξήθηκαν κατά 2. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων προάγονται ο νυν προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ι. Μωραϊτάκης, ο πρωην οικονομικός εισαγγελέας Παν. Αθανασίου και η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής Αδαμαντία Οικονόμου.

1. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΡΓΙΝΙΑ

2 ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

3 ΜΑΣΟΥΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

4 ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

5 ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ

6 ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

7 ΜΩΥΣΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

8 ΠΟΥΛΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ

9 ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

10 ΖΗΣΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

…………………………………………………………………

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ FUNDS:

ΑΡΕΙΟς ΠΑΓΟΣ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}