Η οικονομική κρίση και οι ελλείψεις σε υποδομές έχουν αφήσει βαθιά αποτυπώματα στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Βόρειας Ελλάδας. Υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα που έχουν επηρεάσει άλλοτε κραταιές επιχειρήσεις στην περιοχή, με αρκετές από αυτές να αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς την επιβίωσή τους.
Επιχειρήσεις που κάποτε αποτελούσαν πυλώνες της περιοχής βρέθηκαν σε μια περίοδο μαρασμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εταιρείες εξαναγκάστηκαν να λάβουν ακραία μέτρα επιβίωσης. Κάποιες από αυτές αναγκάστηκαν να κλείσουν τα εργοστάσιά τους, ενώ άλλες ήδη δείχνουν σημάδια δυσκολίας στην διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Ειδικά το τελευταίο διάστημα, μια πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες είναι οι πλειστηριασμοί. Εταιρείες όπως οι Κλωστήρια Θράκης, Κλωστήρια Κιλκίς, ΤΕΞΑΠΡΕΤ, Formplast, Φιλκεράμ, Mouzenidis και πολλές άλλες, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της περιπέτειας.
Άλλη μια βιομηχανία που βλέπει τα ακίνητά της να περνούν το κατώφλι της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι η “Σερραϊκή Κονσερβοποιία Οπωροκηπευτικών ΣΕΡΚΟ Ανώνυμη Εταιρεία” “ΣΕΡΚΟ”, πρώην “Σερραϊκή Κονσερβοποιία Οπωροκηπευτικών – ΣΕΡΚΟ Α.Ε.”
Η εταιρεία, με κύρια δραστηριότητα την επεξεργασία γεωργικών προϊόντων και συγκεκριμένα την παραγωγή τοματοπολτού, ενώ στο ΓΕΜΗ δείχνει να είναι ακόμη ενεργή (σ.σ.: η τελευταία ανακοίνωση αναφέρεται στην εκλογή νέου Δ.Σ. το 2020), δεν φαίνεται να έχει πλέον δραστηριότητα. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύονται, που αφορούν τις χρήσεις 2021, 2020 και 2019, η εταιρεία παρουσιάζει μηδενικό κύκλο εργασιών από το 2019, ενώ το 2018 εμφάνιζε τζίρο 25 χιλ. ευρώ. Μηδενικό είναι και το καθαρό της αποτέλεσμα, ενώ οι μακροπρόθεσμες και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας διαμορφώνονταν στα τέλη του 2021 σε 18,3 εκατ. ευρώ και 10,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Η εταιρεία -εάν δεν υπάρξει κάποια προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας- είναι αντιμέτωπη με τετραπλό “σφυρί”, που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, ένας πλειστηριασμός, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 2 εκατομμύρια ευρώ και επισπεύδουσα την Cepal, αφορά αγροτεμάχιο εντός του οποίου υφίσταται βιομηχανική μονάδα συνολικού εμβαδού 28.715,10 τ.μ. η οποία αποτελείται από αποθήκες, γραφεία και λοιπές εγκαταστάσεις. Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε πως η κατάσταση και η συντήρηση της βιομηχανικής μονάδας κρίνονται ως μέτριες-ελλιπείς.
H “Νέα Έλβις”
Άλλη μια βορειοελλαδίτικη επιχείρηση που βρίσκεται αντιμέτωπη με την περιπέτεια των πλειστηριασμών είναι η “Νεα Έλβις Ανώνυμη Εταιρία Παραγωγής Υφαντικών Μονωτικών και Πλαστικών Προϊόντων”, η οποία ασχολείται με την παραγωγή, διάθεση, και εξαγωγή μονωτικού παρεμβάσματος και λοιπών υφαντικών μονωτικών υλικών και προϊόντων για την στεγανοποίηση συρρομένων κουφωμάτων από αλουμίνιο, πλαστική ή άλλη ύλη.
Βάσει ανακοινώσεων στο ΓΕΜΗ, η Νέα Έλβις συγχωνεύθηκε πριν λίγα χρόνια με την εταιρεία “ΠατραϊκάΠλαστικά Ανώνυμος Εταιρεία”, με απορρόφηση της τελευταίας. Επιπλέον, το Δ.Σ. της εταιρείας αποφάσισε τον περασμένο Μάρτιο την μερική διάσπαση της εταιρείας, με εισφορά του κλάδου εμπορίας πλαστικών και συναφών ειδών, σε εταιρεία που θα συσταθεί με την επωνυμία “Νέα Πατραϊκά Πλαστικά Ανώνυμη Εταιρεία”.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύονται στο ΓΕΜΗ, η εταιρεία Νέα Έλβις εμφάνισε το 2021 κύκλο εργασιών 2,6 εκατ. ευρώ, από 1,7 εκατ. ευρώ το 2020 και 1,3 εκατ. ευρώ το 2019. Ωστόσο, το καθαρό της αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημίες 188,2 χιλ. ευρώ, έναντι καθαρών κερδών 148,7 χιλ. ευρώ του 2020 και 61,2 χιλ. ευρώ του 2019. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας σε τράπεζες διαμορφώνονταν στα τέλη του 2021 σε 1,2 εκατ. ευρώ (από 167,3 χιλ. ευρώ το 2020).
Ο πλειστηριασμός που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου έχει επισπεύδουσα την Intrum και τιμή πρώτης προσφοράς τις 535 χιλ. ευρώ. Αφορά αγρό, ολικής εκτάσεως 25.100 τ.μ , που βρίσκεται στη θέση “Αυγό” της αγροτικής περιοχής Σουφλίου.